Un document secret, intitulat "Raport privind situatia nationala" si care a fost publicat accidental pe site-ul guvernului britanic, vorbeste de nivelul real de raspandire a gripei porcine in Marea Britanie - care ar fi de sapte ori mai ridicat decat cel oficial, dar si despre masurile cabinetului pentru combaterea epidemiei. Potrivit documentului, guvernul britanic trebuie sa fie pregatit pentru val de decese si sa fie gata ca, la nevoie, sa le interzica pacientilor sa calatoreasca. In cazul in care situatia se va inrautati, autoritatile britanice iau in calcul inclusiv amanarea alegerilor europarlamentare, relateaza "The Mirror" in editia electronica de miercuri. In acelasi timp, un cercetator australian avertizeaza ca virusul ar fi "scapat" din laborator si s-ar fi putut dezvolta accidental in oua pe care oamenii de stiinta le folosesc pentru a cultiva virusuri, iar producatorii de medicamente vaccinuri. Cert este ca statisticile oficiale date publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt inferioare bilanturilor facute de tarile afectate. Cel mai recent bilant OMS arata ca numarul persoanelor contaminate cu noul virus a ajuns la 5.272, iar cel al deceselor la 61.
Planurile secrete ale executivului britanic, prezentate marti comitetului de urgenta "Cobra" al Cabinetului, vorbesc despre nu mai putin de 437 de posibile cazuri de gripa porcina inregistrate in Marea Britanie - o cifra de aproape sapte ori mai mare decat cea confirmata oficial, de numai 68 de cazuri. In raport, autoritatile sunt avertizate ca trebuie sa fie pregatite pentru "un val excesiv de decese". Documentul arata deasemenea ca, in cazul in care epidemia continua sa se raspandeasca, persoanelor care prezinta simptome ale gripei porcine li s-ar putea intrezice sa calatoreasca. "Departamentele ministerului de Transport lucreaza deja cu avocatii si cu companiile aeriene pentru a le interzice pacientilor sa calatoreasca in cazul in care acest lucru va fi necesar", se arata in document. Deasemenea, scolile din zonele afectate ar putea fi inchise, iar alegerile europarlamentare ar putea fi amanate, precizeaza "The Mirror".
Pe de alta parte, un cercetator australian a afirmat ca noul virus gripal ar putea fi o eroare de laborator. Adrian Gibbs, care a colaborat la cercetarile care au dus la dezvoltarea de catre grupul farmaceutic elvetian Roche a antiviralului Tamiflu, a anuntat, intr-un interviu acordat unui post de televiziune, ca intentioneaza sa dea publicitatii un studiu ce sugereaza ca noua tulpina s-ar fi putut dezvolta accidental in oua pe care oamenii de stiinta le folosesc pentru a cultiva virusuri, iar producatorii de medicamente vaccinuri.
Ipoteza este deja studiata de Organizatia Mondiala a Sanatatii care a primit saptamana trecuta studiul lui Gibbs.
Gibbs a ajuns la aceasta concluzie in urma eforturilor de a depista originile virusului prin analizarea caracteristicilor sale genetice. "Una din cele mai simple explicatii este ca virusul a scapat din laborator", a declarat Gibbs, precizand totusi ca "exista si multe altele".
"Ar putea sa fie vorba despre o greseala" produsa intr-o facilitate de producere de vaccinuri sau este posibil ca virusul sa se fi transmis de la porc la un alt mamifer sau la o pasare, inainte de a ajunge la oameni, a estimat omul de stiinta.
"Cu cat vom sti mai devreme de unde provine, cu atat situatia va deveni mai sigura", a subliniat cercetatorul australian.