Papa Benedict al XVI-lea a salutat "curajul deosebit" al crestinilor din Tara Sfanta, regiune plina de conflicte, in cursul unei mari liturghii oficiate duminica pe stadionul din Amman, a treia zi a pelerinajului sau la locurile sfinte ale crestinismului in Iordania, Israel si in teritoriile palestiniene, informeaza Agerpres.
"Fidelitatea fata de radacinile voastre crestine, fata de misiunea Bisericii in Tara Sfanta, cere de la fiecare din voi un curaj deosebit", a spus Papa in cursul liturghiei oficiate in prezenta a 50.000 de persoane, printre care crestini din Irak si Siria. El a pomenit "curajul credintei", pe cel de a dialoga si a munci, fiind "solidari cu cei saraci, stramutati si cu victimele marilor tragedii umane", ca si pe cel de "a construi noi punti care sa faca posibila intalnirea fructuoasa a unor religii si culturi diferite".
Benedict al XVI-lea a marturisit ca astepta de multa vreme aceasta vizita si ocazia de a incuraja catolicii sa "persevereze in credinta", in conditiile in care acestia sunt profund afectati de dificultatile si incertitudinile prin care trec toate popoarele din Orientul Apropiat si Mijlociu', regiune de conflicte politice si religioase in care crestinii formeaza o minoritate. Sfantul Parinte i-a asigurat pe acestia de "solidaritatea afectuoasa" a Bisericii si a salutat "bogata diversitate a Bisericii catolice in Tara Sfanta", unde exista sase rituri diferite.
Papa a adus si un omagiu femeilor din aceste zone. "Cine ar putea spune cat de mult datoreaza Biserica numeroaselor mame, calugarite, invatatoare, doctorite sau infirmiere crestine, rabdatoare, iubitoare si credincioase!", a spus Suveranul Pontif. "Cine ar putea aprecia cat de mult datoreaza societatea voastra tuturor acestor femei care, in diverse feluri, uneori foarte curajoase, si-au dedicat viata constructiei pacii si promovarii iubirii!", a adaugat el.
Papa a regretat faptul ca "acest rol al femeilor n-a fost mereu destul de bine inteles si respectat", chiar daca Biserica si societatea au inceput sa realizeze "nevoia urgenta" de a avea in mijlocul societatii "femei purtatoare de iubire, fauritoare ale pacii, aducand caldura umana intr-o lume care judeca des valoarea oamenilor dupa criterii reci de utilitate si profit".