Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, in urma conferintei pe teme energetice de la Sofia ca, in doua saptamani, contractul privind proiectul rusesc South Stream va fi gata, informeaza agentia bulgara de presa Novinite. Putin a precizat ca "s-au elimininat si ultimele neintelegeri", iar, in urma negocierilor intre Kremlin si Sofia, firmele de stat Gazprom si partenerul bulgar au stabilit deja detaliile cooperarii.
Saptamana trecuta, in cadrul forumului energetic desfasurat la Sofia, seful departamentului pentru activitati economice internationale, Stanislav Tigankov, preciza intr-un comunicat de presa ca "South Stream ar trebui s fie inclus printre proiectele prioritare nu doar pentru Gazprom, dar si pentru UE, si ar trebui realizat independent de conjunctura politica si economica". Atunci, oficialul a subliniat ca Uniunea Europeana trebuie sa sustina "in mod real" constructia conductei South Stream.
Gazoductul face parte din tentativele Rusiei de a-si diversifica rutele de transport al gazelor naturale catre Europa, alaturi de South Stream, proiectul rival conductei Nabucco la care participa si Romania. Se estimeaza ca gazoductele South Stream, care va traversa fundul Marii Negre si va uni Rusia si Italia, si Nord Stream, care va lega Rusia de Germania, trecand prin Marea Baltica, vor permite rusilor sa vanda gaz in Europa fara intermediari, intre care s-ar numara Belarus, Ucraina si republicile baltice. La randul sau, prin aceste noi proiecte, UE ar primi gaz rusesc la preturi mai mici.
Bulgarii, informati de Putin despre finantarea Belene
Novinite mai noteaza ca Putin a informat oficialii bulgari cu privire la imprumutul pentru constructia centralei nucleare Belene. Proiectul Belene a fost initiat pentru ca Bulgaria sa redevina lider in exportul de electricitate in Balcani dupa ce a pierdut suprematia in urma inchiderii a patru unitati din centrala nucleara de la Kozlodui inainte de aderarea la Uniunea Europeana.
In urma cu o saptamana, Novinite informa, citand Dnevnik Daily, ca banca ruseasca Gazprombank va acorda bulgarilor un imprumut de 3,8 miliarde de euro destinat constructiei cerntralei nucleare Belene, proiect initiat de rusi.
In martie, publicatia The Sofia Echo scria, relatand declaratiile facute la postul public de radio de ministrul bulgar al energiei, Petar Dimitrov, ca autoritatile de la Sofia au cerut oficialilor de la Moscova o finantare de 3,8 miliarde de euro pentru proiect, insa, la acel moment, a refuzat sa ofere mai multe informatii legate de imprumut.
Pe de alta parte, in discursul public, oficialul rus a atins si problema Cartei Energetice Europene, anuntand ca Rusia "nu vede niciun motiv pentru care ar semna acum documentul din moment ce scopurile propuse nu au fost atinse". Carta energetica europeana a fost initiata pentru a genera mai multa transparenta a pietelor si mai multe instrumente pentru liberalizarea pietei energetice.