Ziua Logo
  Nr. 4510 de sambata, 11 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Fiecare minister are libertate in a stabili valoarea sporurilor, spune Marian Sarbu
 11 aprilie, 15:52 
Marian Sarbu, ministrul Muncii
Guvernul a adoptat, sambt, Ordonana de urgen privind sporurile din sistemul bugetar, care introduce plafoane pentru majoritatea categoriilor de sporuri, dand posibilitatea ordonatorilor de credite s decid valoarea acestora, a anunat ministrul Muncii, Marian Sarbu, potrivit NewsIn.
Marian Sarbu a declarat, la finalul edinei de Guvern, c Ordonana prin care se introduc plafoane maximale pentru majoritatea categoriilor de sporuri reprezint "o form de flexibilitate", dand posibilitatea ministerelor s se incadreze in fondurile de salarii aprobate. "Nu am taiat nici un fel de spor in mod substanial", a apreciat social-democratul.
Potrivit ministrului, plafonul pentru sporul de conducere va fi de 55% din salariul de baz, cel privind sporul persoanelor care lucreaz cu fondurile europene i aduc un plus de absorbie a acestora va fi de 75%, iar indemnizaia pentru manageri publici va fi de maxim 55%. In plus, Sarbu a precizat c sporul pentru limbi strine va rmane de 10%, cu precizarea c va fi acordat doar pentru ceea ce MAE va considera "limbi rare". In privina sporului de anten, Sarbu a artat c acesta nu este eliminat, ins va fi instituit un control "mai aprofundat" in privina criteriilor de acordare. Ministrul a apreciat c, in prezent, aceste criterii "sunt uor prea relaxate".
Social-democratul a apreciat c sumele stranse din limitarea acestor sporuri vor ajuta ministerele s se incadreze in cheltuielile bugetare preconizate. "Unele sporuri, de natur conjunctural, vor fi acordate in baza criteriilor adoptate prin ordine al minitrilor, iar cele mai importante vor fi adoptate in termen de 15 zile prin hotrare de Guvern" a explicat Sarbu. El a adugat c, din moment ce decizia va aparine ordonatorilor de credite, acetia vor fi responsabilizai in mai mare msur.
Ministrul a mai spus c rectificarea bugetar stabilit reconfirm influena pozitiv a organizaiilor sindicale in luarea deciziilor guvernamentale i faptul c sumele pentru cheltuielile sociale nu sunt afectate de rectificare.
Social-democratul a amintit c ministerul pe care il conduce a primit 1300 milioane pentru fondul de pensii, care vor asigura creterile punctului de pensie stabilite dar i pensia social minim garantat. "Am adugat i 328 milioane lei fondului de omaj, la care vom aduga cel puin in prima jumtate a anului 142 milioane euro din cadrul fondului social european", a spus el.
Fondurile pentru asisten social au rmas nemodificate
Sarbu a subliniat c fondurile pentru asisten social au rmas nemodificate. "Toate alocaiile pentru copii, familii monoparentale, indemnizaiile pentru persoanele cu handicap, pentru creterea copilului nu vor fi afectate" a explicat ministrul.
Ordonana de urgen privind cheltuielile de personal in sectorul bugetar, discutat sambt de Guvern, vizeaz reanalizarea structurilor din cadrul ministerelor care se ocup cu gestionarea fondurilor europene, numrul i structura posturilor din aceste structuri, criteriile de incadrare a personalului in funciile specifice i procentul care va fi acordat personalului, in funcie de rezultatele activitii. Evaluarea activitii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baz se poate modifica in funcie de rezultatele activitii.
Actul normativ abrog totodat dispoziiile referitoare la acordarea de salarii majorate cu 75% pentru personalul de specialitate din structurile care se ocup cu gestionarea asistenei financiare din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile, dar i a altor credite sau imprumuturi similare.
Totodat, vor fi reanalizate persoanele care urmeaz s beneficieze de prevederile Legii 339/2007 privind promovarea aplicrii strategiilor de management de proiect la nivelul unitilor administrativ-teritoriale i va fi stabilit un procent de pan la 75% cu care pot majorate salariile specialitilor pregtii in managementul de proiect cu finanare internaional. i in acest caz, evaluarea activitii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baz se poate modifica in funcie de rezultatele activitii.
Totodat, se abrog prevederile privind acordarea unor salarii majorate cu 75% pentru observatorii care verific procedurile aferente procesului de atribuire a contractelor de achiziie public, a contractelor de concesiune de lucrri publice i a contractelor de concesiune de servicii.
Vor fi de asemenea reanalizate categoriile de funcionari publici i personalul contractual din Agenia de Pli i Intervenie in Agricultur (APIA). Acetia urmeaz s beneficieze de majorrile salariale prevzute de Legea 1/2004 privind infiinarea, organizarea i funcionarea APIA. i in acest caz, evaluarea activitii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baz se poate modifica in funcie de rezultatele activitii.
Eliminarea sporurilor acordate consilierilor pentru afaceri europene
Actul normativ mai vizeaz eliminarea sporurilor acordate consilierilor pentru afaceri europene, cu excepia sporului de vechime i a majorrilor prevzute de actele normative pentru personalul contractual din autoriti i instituii publice i de cele prevzute in mod expres de prevederile legale speciale aplicabile in autoritatea sau instituia public in care acetia ii desfoar activitatea.
Indemnizaiile de conducere pentru personalul bugetar, prevzute in actele normative, vor fi transformate din procente fixe in limite pan la care conductorii autoritilor sau instituiilor publice, avand calitatea de ordonatori de credite, pot stabili nivelurile individuale. Totodat, sporul acordat managerilor publici din procent fix de 55% va fi transformat in procent maxim de pan la 55%. Indemnizaia de edin acordat membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern va fi redus la 1% din nivelul echivalent salariului brut al secretarilor de stat.
Actul normativ mai prevede acordarea sporului de 10% prevzut de Legea 495/2004 privind salarizarea personalului din administraie central a Ministerului de Externe i de la misiunile diplomatice, oficiile consulare i institutele culturale romaneti din strintate, pentru personalul care cunoate una sau mai multe limbi strine rare, altele decat cele de circulaie internaional, pe care le folosesc in exercitarea funciei diplomatice sau consulare. OUG mai stabilete un spor pentru complexitatea muncii, de pan la 25%, pentru auditorii interni, aplicat salariului de baz brut. Totodat, va fi diminuat indemnizaia care se acord membrilor, secretarului i persoanelor desemnate s efectueze cercetare administrativ in cadrul comisiilor de disciplin, dar i persoanelor care asigur secretariatului tehnic al comisiei de disciplin.
Guvernul argumenteaz msurile luate prin scderea ponderii salariilor de baz in totalul cheltuielilor cu salariile i creterea ponderii cheltuielilor cu indemnizaiile, sporurile i cheltuielile salariale in natur. Potrivit analizei Guvernului, ponderea salariilor de baz in totalul cheltuielilor salariale a sczut de la 55% in 2005 la 48% in 2008, iar celelalte componente ale venitului salarial i-au majorat ponderea in totalul cheltuielilor de personal de la 45% la 52%.
ZIUA ONLINE  
 Afisari: 379  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Confesia pe strada a unui fost judecator   de knowbothsystems
A r h i v a
Stirile zilei 2009-04-11
 11:44 
Sexul in apa, alunecos... de periculos!  2009-04-13
4 comentarii
 21:40 
AC/DC va concerta in Romania, pe 31 mai  2009-04-12
2 comentarii
 20:32 
Premiul la Tragerea Special Loto 6/49 a Floriilor, de peste 7,4 milioane euro, nu a fost catigat  2009-04-12
1 comentariu
 19:45 
Hagi: "Pentru mine ar fi o onoare s fiu antrenorul echipei naionale"  2009-04-12
3 comentarii
 18:07 
Iliescu, Musc, Stnoiu i Punescu se numr printre "pensionarii de lux" ai Parlamentului  2009-04-12
4 comentarii
 17:45 
Diabetul de tipul doi poate duce la slabirea activitatii cerebrale  2009-04-12
1 comentariu
 17:21 
Doamnelor, iata cele opt reguli de aur pentru a pune mana pe un fotbalist plin de bani!  2009-04-12
1 comentariu
 17:06 
Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile"  2009-04-12
3 comentarii
 16:55 
Ou incondeiat de 100 de kilograme, la Targul Cadourilor de Pate de la Sala Dalles  2009-04-12
1 comentariu
 16:32 
Autoritile negociaz eliberarea celor cinci marinari romani rpii de piraii somalezi  2009-04-12
1 comentariu
 16:20 
Prea mult? Pamela Anderson, mireasa a patra oara!  2009-04-12
1 comentariu
 16:14 
Presa moldovean are semnale c unele dintre tinerele reinute de poliie au fost abuzate sexual  2009-04-12
18 comentarii
 16:07 
Curtea Constituional din Republica Moldova ordon renumrarea voturilor din 5 aprilie  2009-04-12
3 comentarii
 16:06 
Iasi: A confundat tuica cu antigelul si a ajuns in stare grava la spital  2009-04-12
 15:52 
Dar de primavara: "In orasul cu floare de tei", alaturi de Vasile Seicaru!  2009-04-12
1 comentariu
 15:47 
Demonstrati-va abilitatile la Olimpiadele Comunicarii!  2009-04-12
 15:42 
Drama unei britanice: Am primit patru transplanturi si am fost, la randu-mi, donator  2009-04-12
 15:28 
Casa de piatra, Roger Federer!  2009-04-12
 15:23 
Frumoasa Natalie Portman isca gelozia Angelinei Jolie, care-l acuza pe Brad ca flirteaza cu alte femei  2009-04-12
3 comentarii
 15:12 
Hai la Targul de Florii!  2009-04-12
 Top afisari / comentarii 
 Voronin vaneaza oameni in Basarabia (2287 afisari)
 Vanatoare de ziaristi (1671 afisari)
 Va impuscam copiii! (1544 afisari)
 Cu voie de la Moscova (1522 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1308 afisari)
 Cindy Crawford, fotografiata in timpul unei partide de sex, in piscina unui hotel din Mexic (3284 afisari)
 Sexul in apa, alunecos... de periculos! (2960 afisari)
 Gica Hagi, noul selectioner al Romaniei! (2048 afisari)
 Presa moldoveană are semnale că unele dintre tinerele reținute de poliție au fost abuzate sexual (2010 afisari)
 Garantia unui amant profesionst: "Sexul cu mine va salveaza casniciile" (2000 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02884 sec.