Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, a declarat in cadrul unui interviu pentru Reuters ca oficialii romani se asteapta la o scadere a produsului inten brut cu 1,5%, iar contractia economiei cu 4% prevazuta in acordul semnat de Romania cu Fondul Monetar International este "prea pesimista", informeaza NewsIn.
Analistul a admis ca o scadere economica va conduce la un deficit bugetar mare, explicand ca "la acest moment, vorbim de un deficit bugetar pentru acest an de circa 4,6% (din PIB - n.red), ceea ce pare sa fie conform cu nevoia de a consolida, datïżœ fiind incetinirea economiei, care este chiar pronuntata".
Oficialul a subliniat ca "intr-o perioada de cativa ani" obiectivul este reducerea deficitului sub pragul de 3% din PIB, limita impusa de Uniunea Europeana.
Pe de alta parte, Popa a mentionat ca leul "a reactionat pozitiv la vestile despre pachetul FMI", declarandu-se "mai linistit nu doar de miscarile valutare, ci si de tendinta de scadere a marjelor la CDS-uri (costul reasigurarii datoriei unei tari impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor - n.red)". "Mare schimbare de directie cred ca este un indicator al unei evaluari mai bune a riscului pentru Romania", a conchis viceguvernatorul.
Romania a incheiat un acord cu FMi pentru un pachet de sprijinire a economiei autohtone de 20 de miliarde de dolari, dintre care 12,95 de miliarde au venit de la Fon, 5 miliarde a fost contributia Comisiei Europene, iar restul au provenit de la banca Mondiala, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si alte institutii europene.