Ziua Logo
  Nr. 4501 de miercuri, 1 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Familia Basescu, acuzata ca a aplicat "reteta Popoviciu" in preluarea unui teren al statului
-- Fratele sefului statului, Mircea Basescu, a recunoscut indirect, pentru Realitatea TV, ca firma controlata de fiul sau colaboreaza cu o institutie a statului: "Toate neamurile presedintelui trebuie sa moara de foame?"
 1 aprilie, 17:22 
Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (ZIUA Foto)
Grupul de Investigatii Politice a publicat miercuri, sub semnatura presedintelui acestei organizatii, Mugur Ciuvica, documente despre care sustine ca "demonstreaza ca familia Basescu aplica in Constanta reteta pe care Puiu Popoviciu a folosit-o in Baneasa". Practic, in aceste documente exista acuzatia ca o firma privata controlata de fratele presedintelui Traian Basescu, Mircea Basescu, a reusit sa preia de la Academia de Stiinte Agricole "Gheorghe Ionescu Sisesti", in mod suspect si gratis, un teren cu o locatie excelenta in zona Constanta.
Potrivit documentului transmis redactiei de Grupul de Investigatii Politice, firma Global Business&Investments, apartinand familiei Basescu, a incheiat, in decembrie 2006, un contract de asociere in participatiune cu o institutie de stat, Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Constanta. "Global Business&Investments este detinuta si administrata de copiii si apropiatii lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu. Mircea Basescu este implicat direct in activitatea acestei societati. In asocierea dintre SCDP Constanta si Global Business&Investments, statiunea de cercetare participa cu un teren de 30 ha, terenul Fermei nr. 10 Agigea, iar firma familiei Basescu participa cu promisiunea ca va finanta activitatea asociatiei. Terenul este situat intre Agigea si Eforie Nord pe Drumul European 87 Constanta-Mangalia.
Potrivit Contractului de asociere, SCDP, asociatul principal, are dreptul la 30% din profit, iar asociatul secundar Global Business&Investments beneficeaza de 70% din profit. Contractul are ca obiect exploatarea agricola a terenului, desi principalul obiect de activitate al Global Business&Investments este 'dezvoltare (promovare) imobiliara'", se mentioneaza in informatiile publicate de Mugur Ciuvica.
Terenul buclucas apartine tot unei universitati agronomice
Grupul de Investigatii Politice sustine ca actionarul majoritar al SC Global Business&Investments SA este Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu si nepotul presedintelui Traian Basescu. "Dragos Basescu detine 85% din actiuni si este si cenzor al societatii. Restul de 15% dintre actiuni sint detinute de Adriana Opreanu, care este administratorul societatii. Adriana Opreanu este
director la firma SC Plusfood Constanta SRL, firma de procesare de carne de pui condusa de Mircea Basescu. Raluca Basescu, fiica lui Mircea Basescu, este si ea cenzor al Global Business & Investments. Obiectul principal de activitate al firmei familie Basescu este dezvoltarea imobiliara", aminteste comunicatul semnat de Mugur Ciuvica.
In continuare, el afirma ca statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura este o institutie de stat, care functioneaza in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" (ASAS) si in directa coordonare a Institutului de Cercetare-Dezvoltare Maracineni Arges.
Terenul incriminat (sursa: Grupul de Investigatii Politice)
Grupul de Investigatii Politice a obtinut si publica ceea ce informeaza ca este contractul de asociere in participatiune nr. 9277 din 22.12.2006, incheiat intre Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Constanta, in calitate de asociat principal, si SC Global Business & Investments SRL, in calitate de asociat secund. Potrivit art. 4 al acestui contract, 'contributia asociatului principal 'SCDP Constanta' consta din dreptul de folosinta de catre asociatie a
terenurilor agricole (...) in suprafata de 30 ha situate la Ferma nr. 10 Agigea'. In plus, SCDP Constanta se obliga se realizeze si toate lucrarile care fac obiectul contractului. Potrivit aceluiasi articol, 'contributia asociatului secund consta in finantare directa a asociatiei in participatiune cu minim 75.000 euro', din finantarea unor obiective de investitii, din desfasurarea unor activitati de marketing si din dezvoltarea relatiilor stiintifice cu diferite institutii.
Contract pentru productie agricola, pentru o firma imobiliara
Contractul este incheiat pe o perioada de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire, precizeaza Mugur Ciuvica. Obiectul contractului este reprezentat de cercetarea stiintifica si productia in agricultura, dar, potrivit alineatului 6.6 al art. 6 din contract, obiectul de activitate poate fi completat oricind intr-o sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie.
Potrivit articolului 7, SCDP Constanta, desi este asociatul principal si aduce in afacere un teren de 30 ha, beneficiaza de doar 30% din profit, in timp ce asociatul secund, Global Business & Investments, beneficiaza de 70% din profit.
Mugur Ciuvica sustine ca Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, controleaza direct afacerea Ferma Agigea. Grupul de Investigatii Politice a publicat procesul verbal nr. 8/18.12.2008, incheiat in sedinta Consiliului de Administratie al SCDP Constanta. Acest document demonstreaza, in opinia lui Mugur Ciuvica, faptul ca Mircea Basescu este cel care negociaza direct cu reprezentantii SCDP pina si "realizarea unui gard" si "decolmatarea unor puturi" pe terenul Fermei Agigea. Mircea Basescu este de altfel si cel care plateste personal aceste lucrari.
Asemanarile cu cazul "Popoviciu"
In finalul dezvaluirilor sale, Mugur Ciuvica acuza ca, "in cazul fermei Agigea, familia Basescu a urmat pina acum reteta Popoviciu-Baneasa. In ambele cazuri avem de a face cu:
- un contract de asociere intre o institutie de stat care se ocupa cu cercetarea agricola si o societate privata care se ocupa cu dezvoltari imobiliare;
- o asociere in care institutia de stat participa cu un teren urias, iar firma privata cu promisiuni de investitii;
- un teren agricol, dar excelent situat si cu un potential imobiliar foarte ridicat;
- un teren aflat pe unul dintre cele mai circulate drumuri din tara.
Exista totusi si o deosebire intre cele doua afaceri. In timp ce Puiu Popoviciu a lasat Universitatii de Stiinte Agricole 49,88% din profit, Mircea Basescu nu lasa Statiunii de Cercetare din Constanta decit 30% din profit", denunta presedintele Grupului de Investigatii Politice.
Grupul "solicita autoritatilor statului anchetarea transferului celor 30 de ha de teren ale Fermei Agigea. O ancheta serioasa declansata in acest moment ar putea impiedica finalizarea acestui tun imobiliar prin:
- introducerea in contractul de asociere dintre SCDP Constanta si Global Business&Investments a principalului obiect de activitate a firmei familiei Basescu, respectiv 'dezvoltarea (promovarea) imobiliara';
- trecerea terenului din extravilan in intravilan;
- obtinerea autorizatiilor de constructie."
Mugur Ciuvica spera ca ancheta sa inceapa mai devreme de 8 ani
Dezvaluirile lui Mugur Ciuvica se incheie cu urmatoarea fraza: "Daca autoritatile vor astepta opt ani, ca in cazul Popovicu-Baneasa, pentru a declansa o ancheta in cazul preluarii de catre familia Basescu a terenului Fermei Agigea, Traian Basescu ne va putea spune si in acest caz ca nu e nici o crima sa investesti cateva miliarde in Constanta si ca 'problema, daca exista, este in zona legalitatii transferului terenului, dar de aici pina la a blama o investitie de asemenea dimensiuni consider ca este o eroare'".
Practic, presedintele Grupului de Investigatii Politice citeaza o declaratie recenta a presedintelui Traian Basescu, prin care acesta isi arata dezaprobarea fata de accentul critic pus mai degraba pe investitia in sine a lui Gabriel Popoviciu decat pe modalitatea in care acesta a obtinut terenul.
Mircea Basescu: "Toate neamurile presedintelui trebuie sa moara de foame?"
Mircea Basescu, fratele sefului statului, a sustinut, miercuri, pentru Realitatea TV, ca nu are nici o legatura cu firma acuzata de Grupul de Investigatii Politice. Mircea Basescu a recunoscut insa ca fiul sau, Dragos, este actionarul majoritar al firmei Global Business&Investments. "De vreo luna, daca nu ma insel, fiul meu a devenit unul din actionarii societatii, actionar majoritar cred. (...) Nu, eu nu vreau sa fac afaceri cu statul", a declarat Mircea Basescu.
Chestionat cu privire la faptul ca firma controlata de fiul sau face afaceri cu statul, Mircea Basescu a raspuns: "Acuma, ce pot sa spun: toate neamurile presedintelui Romaniei, toate neamurile primului-ministru, toate neamurile ministrilor, presedintelui Senatului si al Camerei, astia ce trebuie sa faca in Romania, trebuie sa moara de foame? Care-i problema?".
George COMAN  
Alte articole
  "De la un Vadim ma asteptam..."    (Actualitate, 2009-03-28)
  Familia Basescu, acuzata si de alte afaceri suspecte cu statul    (2009-04-10 17:59)
  Vanghelie: "Deci, pe domnul Geoana il asteapta soarta ca trebuie sa stea 10 ani la Cotroceni"    (2009-04-02 17:14)
  Culisele achizitiei casei Ioanei Basescu din cartierul lui Popoviciu    (2009-03-31 17:38)
  Traian Băsescu și Puiu Popoviciu s-au intalnit la lansarea cotidianului "Averea" (VIDEO)    (2009-03-28 15:54)
  Traian Basescu neaga orice legatura cu Puiu Popoviciu    (2009-03-26 17:40)
 Afisari: 589  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
ce ar fi daca?   de Pyrrhon
famiglia ciuvica   de chiuariu
Stiti cum pot fi interpretate comentariile unora ca sofocle si cap-istu?   de ciuciugaia
Stiti cum se poate interpreta toate aceste asazise dezvaluiri ?.   de Sofocle
Nea Ciuvica si dilema ursului   de CAP-istul
A r h i v a
Stirile zilei 2009-04-01
 21:55 
LIVE Preliminariile CM 2010- Austria - Romania 2:1, Piturca e suparat, dar nu-si da demisia!
3 comentarii
 21:51 

1 comentariu
 21:10 
DGA-ul, caruia Nica ii prevede o restructurare, se lauda ca 20% din dosarele DNA au fost lucrate cu ajutorul Directiei
 21:00 
Cupa Romaniei: Derby-ul Dinamo-Rapid nu se mai joaca pe stadionul Cotroceni
 20:44 
SURSE: Guvernul interzice cumulul salariului de la stat cu pensia ce depaseste salariul mediu brut
2 comentarii
 20:38 
UPDATE ORA 21.00 - Valeriu Turcan: Presedintele nu a intervenit in actul de justitie, cum isi doreste probabil domnul Nastase
1 comentariu
 20:26 
Remiza la tineret intre Romania si Serbia, scor 1-1
 20:16 
Conflict la nivel inalt intre eurodeputatii unguri si cei romani pe o conferinta despre "Caderea Republicii Sovietice Ungare"
33 comentarii
 20:03 
Confruntari violente intre militia lui Voronin si liberal-democratii din R. Moldova
 19:51 
Albania si Croatia au devenit membre NATO
3 comentarii
 19:27 
Eternul "Doi s-un sfert" si Dan Nica, motiv de contre in PSD
 19:18 
Amendament la noul Cod Civil: Cuplurile de homosexuali nu pot adopta copii
4 comentarii
 19:09 
Documente austriece arata ca Romania a fost invitata de Rusia sa participe la South Stream
2 comentarii
 18:33 
UPDATE 21:08 Ministerul de Externe austriac: Basescu a cerut "capul lui Nastase"
4 comentarii
 18:16 
Castigatorii concursului "Vreau o Romanie mai curata"
 18:03 
S-a transformat intr-o torta vie dupa ce si-a aprins tigara intr-o benzinarie (FOTO/VIDEO)
1 comentariu
 17:54 
Statuia lui Lenin din Sankt Petersburg, tinta unui atentat cu bomba (FOTO/ VIDEO)
 17:53 
Piata auto din Franta se dezmorteste. Vanzarile Dacia in Hexagon au crescut cu 11,5%
 17:50 
SUA si Rusia vor mai putine arme nucleare
 17:49 
Hotelul invizibil va deveni realitate in Laponia (FOTO)
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sporul bate leafa (2093 afisari)
 Basescu: "Bai, caraghiosule!" (1908 afisari)
 Impozit forfetar la microintreprinderi (1589 afisari)
 Fragilitatea puterii pe timp de criza (1573 afisari)
 Sarkozy vrea sa arunce in aer G-20 (1471 afisari)
 Ion Iliescu: Curcubeul din timpul vizitei lui Bush, fabricat de noi si de SPP (VIDEO) (3848 afisari)
 Conflict la nivel inalt intre eurodeputatii unguri si cei romani pe o conferinta despre "Caderea Republicii Sovietice Ungare" (2256 afisari)
 A murit actrita Marga Barbu (1640 afisari)
 LIVE Preliminariile CM 2010- Austria - Romania 2:1, Piturca e suparat, dar nu-si da demisia! (1262 afisari)
 S-a transformat intr-o torta vie dupa ce si-a aprins tigara intr-o benzinarie (FOTO/VIDEO) (1173 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05367 sec.