Cel mai cunoscut prizonier din Romania, fostul general Victor Athanasie Stanculescu, a facut luni mai multe dezvaluiri despre evenimentele petrecute in Romania cu ocazia caderii dictaturii Ceausescu. Intr-o sala a penitenciarului de la Jilava, Victor Athanasie Stanculescu a fost invitatul special al proiectiei filmului "Videograms of a Revolution", realizat de Andrei Ujica si de Harun Farocki in 1992. Organizatorii evenimentului - Centrul Ceh din Bucuresti - au avut ideea sa invite la proiectia filmului si la discutia care a urmat, nu numai pe generalul Stanculescu, ci si pe aproximativ 30 de detinuti din cadrul penitenciarului.
Victor Athanasie Stanculescu a aparut cu cateva zeci de minute inainte de proiectia filmului, parand relaxat, chiar vioi, imbracat in haine civile de calitate si afisand desori un zambet larg.
La finalul proiectarii filmului, Stanculescu a facut mai multe declaratii despre evenimentele din 1989, in cadrul unei discutii cu realizatorul Andrei Ujica si cu jurnalistul Emil Hurezeanu. El nu si-a recunoscut vreo responsabilitate pentru represiunea de la Timisoara din decembrie 1989. In acea perioada, Stanculescu era general si indeplinea functia de prim-adjunct al ministrului Apararii Nationale, Vasile Milea. In prezent, Stanculescu ispaseste la Penitenciarul de la Jilava o pedeapsa de 15 ani de inchisoare pentru reprimarea Revolutiei de la Timisoara.
"Dupa ce regimul comunist a fost inlaturat, am declarat ca nu doresc un regim dictatorial - pentru ca mi s-a cerut o dictatura militara - pentru ca am trait eu, personal, sub urmatoarele dictaturi: a lui Carol al II-lea, cea legionara, a lui Antonescu si cea comunista. (...) Eu am trait comunismul si am citit, adica mi s-a citit, la adunarile de partid, textele lui Marx, Engels, Lenin si Stalin", a declarat Victor Athanasie Stanculescu.
"Mi-am pus intentionat piciorul in ghips ca sa nu particip la ororile pe care le stiam de la Timisoara"
Despre evenimentele de la Timisoara, Stanculescu a declarat: "Vreau sa spun inca o data, ca sa fie clar: Nu m-a trimis Ceausescu la Timisoara, ci m-a trimis Milea (ministrul Apararii si superiorul direct al lui Stanculescu, n.red.). Am fost la Timisoara ca sa aflu ce s-a intamplat si ce se intampla, pentru ca Milea era complet dezorientat. (...) Acolo, la Timisoara, s-a strigat pentru prima data 'Armata e cu noi!', nu la Bucuresti. Pe 22 s-a preluat la Bucuresti lozinca aceasta de la Timisoara. Am intarziat (in timpul intoarcerii spre Bucuresti, n.red.), mi-am pus in mod special piciorul in ghips, pentru ca nu voiam sa particip la ororile pe care le stiam de la Timisoara", a afirmat Stanculescu. "La Timisoara, Ceausescu a dat ordinul, iar Milea a ordonat unitatilor militare sa vina la Timisoara", a incercat sa se dezvinovateasca condamnatul.
Ulterior, Victor Athanasie Stanculescu a pretins chiar ca, la revenirea la Bucuresti, a incercat sa comande unitatilor militare sa se intoarca in cazarme.
Despre fuga cuplului Ceausescu, el a afirmat: "Erau amandoi desfigurati, nu de groaza multimii (din fata cladirii Comitetului Central, n.red.), ci a faptului ca s-au pomenit ca nu mai sunt iubiti de popor, asa cum li se cantase 25 de ani de catre subordonati si de catre cei care i-au facut poezii si asa mai departe...(...) In acel moment le-am zis: 'Este bine pentru dvs. sa plecati cu un elicopter'. Am chemat doua elicoptere, dar nu puteau sa aterizeze amandoua simultan pe cladirea Senatului".
Fostul general Stanculescu l-a atacat voalat si pe Ion Iliescu: "N-am nimic cu domnul Ion Iliescu, il respect. Dar nu doresc sa scriu istoria Revolutiei - varianta Iliescu", a declarat Stanculescu.
El a abordat si subiectul necunoscutelor privind decesul generalului Vasile Milea. Desi nu a adus decat o singura clarificare, referindu-se la "rauvoitorii care l-au dus tarziu la spital, dupa ce acesta a pierdut mult sange", Stanculescu a sugerat ca Milea nu s-ar fi sinucis, folosind sintagma "omorarea, in fond, a lui Milea".
Fostul general Stanculescu si-a incheiat participarea la dezbatere prin afirmatia: "Condamnarea lui Ceausescu nu s-a facut sub presiunea sovietica, ci mai mult sub spaima ca, daca ramane in viata, se ajunge la razboi civil".
Despre evenimentele de la Bucuresti, Stanculescu a mai precizat, de aceasta data inainte de dezbatere: "Da, au fost si agenti straini: rusi, americani, si asa mai departe. Ce e de mirare? Eu am spus asta demult. Mare noutate!".