Sub marea masca a a recentei anuntatei comasari de companii si agentii guvernamentale, coalitia PDL-PSD are in plan resuscitarea unui proiect al Guvernului Tariceanu pe care tot ei l-au atacat vehement calificandu-l drept "cel mai mare tun al ultimilor ani": concentrarea marilor unitati producatoare de energie energetic sub umbrela unei singure companii Compania Energetica Nationala (CEN), transmite Antena 3.
Singura diferenta consta ca PDL doreste crearea a doua marii companii in domeniu pe care sa le controleze prin ministrul Economiei, Adriean Videanu, sustin surse din cadrul coalitiei de guvernare. PSD si PDL ar fi batut palma pe aceasta tema inca din perioada marii imparteli de agentii, autoritati si companii de stat, au mai declarat sursele citate.
Chiar daca PSD a preluat atunci societati precum Hidroelectrica si Transgaz, social democratii au evitat sa-si numeasca proprii oameni in functiile de conducere ale acestor societati, constienti de schimbarile ce vor urma Partenerii de coalitie au lasat sa treaca cateva luni inainte de a implementa aceasta comasare, de vreme ce, imediat dupa preluarii puterii, premierul Emil Boc anula mult hulita ordonanta din 10 octombrie 2008 prin care Cabinetul Tariceanu infiinta Compania Energetica Nationala (CEN).
"Cel mai mare tun al ultimilor ani", o afacere estimata la peste 24 miliarde euro, o pomana pentru baietii destepti din energie si pentru clientela politica a PNL si...PSD sunt doar cateva din etichetele politice cu care a plouat anul trecut in momentul in care fostul premier, Calin Popescu Tariceanu anunta ca vrea sa creeze Compania Energetica Nationala. Noua societate urma sa inglobeze Elec�trica, Hidroelectrica, Transelectrica si complexurile energetice Rovinari, Mintia si Turceni. Pe data de 10 octombrie, Tariceanu semna actul de nastere al Companiei Energetice Nationale.
Infiintarea ei a fost respinsa in CSAT, contestata de presedintele Traian Basecu, in timp ce Tariceanu era amenintat cu o noua motiune de cenzura de catre liderul PSD, Mircea Geoana. La randul sau, PDL, prin Emil Boc, a exploatat electoral acest subiect si a acuzat PNL si PSD ca urmaresc plasarea in diferitele consilii de administratie ale acestor societati "pe salarii de mii de euro" a clientelei lor politice. In replica, Geoana a promis anularea acestui proiect si a ordonantei cabinetului Tariceanu in cazul in care PSD ajungea la guvernare.
Noul premier, Emil Boc s-a executat rapid. A anulat imediat ordonanta lui Tariceanu. Mirajul zecilor miliarde de euro pe care le-ar fi gestionat o asemenea structura a facut insa ca liderii PDL sa ia in calcul preluarea, cu unele adaptari, a ideii lui Tariceanu: in loc de o singura societate, doua, una care sa reuneasca producatorii de energie care folosesc combustibili fosili de genul Turceni si Rovinari, si cealalta care sa adune celelalte unitati de productie Elec�trica, Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, sustin surse din cadrul coalitiei de guvernare.
Conform surselor citate, social-democratii au primit deja, la schimb, controlul institutiilor legate de finantele si proprietatile imobiliare ale statului: CEC, EximBank, RA-APPS si Fondul Proprietatea, cu o valoare totala de peste 10 miliarde euro, relateaza Antena 3.
Noile companii energetice ar urma sa fie gestionate si controlate de PDL prin ministerul Economiei, detinut de Adriean Videanu. Ministrul va urma sa prezinte curand Executivului Boc un plan de comasarea a patru agentii ale ministerului intr-una singura si de creare a doua mari companii in domeniul energetic care sa cuprinda toate societatile actuale de productie, au mai precizat sursele citate.