Ziua Logo
  Nr. 4473 de vineri, 27 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
UPDATE Functionarii publici pierd sporuri consistente, sindicatele din invatamant ameninta ca vor da Guvernul in judecata


 27 februarie, 16:23 
Dupa ce au anuntat o greva de avertisment pentru luni, functionarii publici au negociat, vineri, cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP), dar si cu premierul Emil Boc, si au convenit sa nu se taie sporurile castigate. "Suntem dispusi sa renuntam la cateva indemnizatii, cele pentru concursuri, pentru privatizari, insa, acestea nu faceau parte din drepturi salariale, ci erau drepturi pe care angajatii le castigau in functie de participarea la anumite activitati. Am convenit cu premierul sa nu se taie sporurile castigate", a precizat, la finalul intalnirii, presedintele Sed Lex, Vasile Marica.
Iata cateva dintre sporurile, primele sau indemnizatiile pe care le-ar putea pierde functionarii publici, asa cum reiese din proiectul Ordonantei care va reduce veniturile angajatilor la stat: legea privind stimularea financiara a personalului care gestioneaza fonduri comunitare (490/2004); personalul de specialitate care gestioneaza asistenta financiara din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile, precum �i a altor credite sau imprumuturi similare nu mai beneficiaza de salarii de baza majorate cu 75%, asa cum prevedea OUG 1/2006 (8); specialistii pregatiti in managementul de proiect cu finantare internationala nu mai primesc majorarea cu 75% a salariilor de baza, prevedere acordata de Legea 339/2007, art 10 (3); observatorii care vor verifica procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica nu mai beneficiaza de salarii de baza majorate cu 75% asa cum prevedea Ordonanta de Urgenta 30/2006; functionarii publici si personalul contractual din cadrul Agentiei de Plati pentru Agricultura si sucursalelor judetene ale acesteia nu mai beneficiaza de majorarea salariilor de baza cu 75%; salariile de merit nu se acorda bugetarilor in 2009; nu se mai primesc premii, cu exceptia premiului anual; orele prestate suplimentare nu mai pot fi compensate in bani, ci numai in timp liber pe tot anul 2009; nu se acorda pentru bugetari sporul pentru conditii vatamatoare; managerii publici vor mai beneficia doar de "prima, spor de vechime si alte drepturi salariale, in conditiile legii". Acestia pierd astfel un spor de manager public de 55% aplicat la salariul de baza si care nu face parte din acesta, prevazut de Ordonanta de Urgenta 92/2008 (2); nu mai primesc ajutor financiar pentru achizitionarea de carti toate cadrele didactice din invatamantul preuniversitar ci numai cele in varsta de pana la 35 de ani; se abroga si Legea 258/2007 privind practica elevilor si studentilor precum si Legea 291/2006. Guvernul a decis sa ia astfel masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare din cauza crizei economice.
La randul sau, Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a declarat ca in urma negocierile purtate cu reprezentantii Ministerului Finantelor si cu premierul Emil Boc nu s-a pus niciodata problema renuntarii la sporurile acordate cadrelor didactice. "Nu vom accepta taierea sporurilor, altele decat cele stabilite in discutiile avute cu premierul Boc", spune Cornea. Liderul sindical sustine ca, in caz contrar, sindicatele vor da Guvernul in judecata si vor declansa actiuni de protest, pana la greva generala. Cornea afirma ca in nici un caz, in discutiile purtate cu premierul, nu a fost vorba despre eliminarea salariului de merit de care beneficiaza, pe baza criteriilor de performanta, 15% din cadrele didactice, a sporurilor pentru orele suplimentare, a primei de 2% din fondul de de salarii si a sumei de 100 de euro pentru materiale didactice. Liderul sindical spune ca, ambele parti participante la negocieri, au acceptat renuntarea la anumite categorii de indemnizatii cum ar fi sporul de 75% pentru cei care lucreaza cu fondurile europene sau cel de15% pentru cunoasterea unei limbi straine.
Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, a declarat ca in Codul Muncii se defineste, pentru orice lucrator din Romania, forma prin care in primele 30 de zile angajatorul poate sa ii dea compensarea pentru orele suplimentare in zile libere. Daca s-au depasit cele 30 de zile, orele suplimentare vor fi platite. "Nu este nevoie de un alt act normativ, care este deja definit exact si precis in legislatia existenta", a mentionat Hossu.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ii asigura pe profesori ca in acest an vor primi contravaloarea a 100 de euro pentru achizitia de carte, sumele fiind prinse in buget.
Intalnirea a avut loc dupa ce Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) a anuntat o greva de avertisment pentru luni, din cauza taierii sporurilor. Sporurile, bonusurile si premiile vor fi taiate cu 20%, a decis Guvernul. In 2009 nu se va mai acorda salariul de merit, o serie de premii cu exceptia premiului anual, orele suplimentare nu vor mai fi platite, insa, bugetarii vor primi mai mult timp liber, se va renunta la sporul de 75% din salariul de baza a celor care lucreaza cu sporuri europene.
Vor fi afectati, de asemnenea, si salariatii de la Ministerul Afacerilor Externe care nu vor mai primi un spor de 10% acordat pentru cunoastere limbilor straine. Sindicatul National al Functionarilor Publici a anuntat ca pe 2 martie va fi declansata greva de avertisment, urmand ca pe 9 martie sa intre in greva generala.
O.R.  
Alte articole
  Sindicalistii: Nu renuntam la sporuri!    (2009-03-10 10:23)
  Peste 20.000 de functionari publici vor intrerupe lucrul luni, timp de doua ore    (2009-02-26 14:30)
 Afisari: 2044  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pai cu Pogea va puneti voi....   de bolovan gheorghe
A r h i v a
Stirile zilei 2009-02-27
 20:20 

6 comentarii
 20:18 
Cel mai tare model din istorie, Elle Macpherson, topless
4 comentarii
 20:03 
Saracul Ceausescu
28 comentarii
 19:57 

6 comentarii
 19:47 
 19:41 
Nastase, Chiuariu si Preda au cabinetele din teritoriu inchise, desi primesc lunar peste 2.000 de euro pentru activitati in circumscriptii
 19:15 
Constanta: Doi copii sunt cercetati penal dupa ce au talharit un adolescent
 18:55 
Robotul care il imita pe Einstein
2 comentarii
 18:52 

9 comentarii
 18:47 
Ahmadinejad a declarat ca Iranul doreste sa reia relatiile cu Irakul in mai multe domenii
 18:44 
Jaf de sapte milioane de euro la Bank of Ireland
 18:40 
Gheorghe Lala, barbatul ucis in jaful de la casa de schimb din Brasov, declarat cetatean de onoare al orasului
3 comentarii
 18:37 
Vodafone, amendata pentru SPAM
 18:35 
Rihanna - si batuta, si cu un san pe afara!
 18:07 
Protejatul lui Videanu, Ionel Mantog, pe farasul PD-L
 17:57 
Standard&Poor's: Bugetul Romaniei este amenintat de asteptarile nerealiste de crestere economica
1 comentariu
 17:56 
Putin il contreaza pe Medvedev in privinta masurilor anticriza
1 comentariu
 17:53 
Dupa teapa cu Costel Iancu, Berceanu isi pune sef la ANIF pe Cornel Popa
 17:47 
"Ochiul si Timpanul" nu se preda
 17:40 
Elena Udrea: Ma bucur ca Elena Basescu vrea sa candideze pentru Parlamentul European
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Apocalipsa dupa Felix (5158 afisari)
 Lasata in grija cainilor de mama alcoolica (2388 afisari)
 Patriarhia binecuvanteaza cipul biometric (2246 afisari)
 Lista marii conspiratii (2139 afisari)
 Criminalul fara vina din Brasov (1842 afisari)
 Cel mai tare model din istorie, Elle Macpherson, topless (3228 afisari)
 Rihanna - si batuta, si cu un san pe afara! (2318 afisari)
 A murit Manea Mănescu, fost premier al Romaniei in perioada comunistă (2193 afisari)
 UPDATE Functionarii publici pierd sporuri consistente, sindicatele din invatamant ameninta ca vor da Guvernul in judecata (2044 afisari)
 Cea mai dorita femeie din lume, Marisa Miller, mai senzuala ca oricand! (VEZI FOTO) (2043 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02720 sec.