Ziua Logo
  Nr. 4465 de miercuri, 18 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Proprietari de case nationalizate, duceti-va si dati Romania in judecata la CEDO!
 18 februarie, 18:58 
Incurcate sunt caile ce reglementeaza dreptul la proprietate in Romania. Care drept de proprietate ramane un moft desi au trecut 20 de ani de la omorarea lui Ceausescu. Dupa ce Curtea Constitutionala a decis, pe 10 decembrie, că Legea "Voiculescu", prin care casele naționalizate cumpărate cu "bună-credință" nu mai pot fi restituite in natură proprietarilor de drept, nu incalcă legea fundamentală, acum Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) s-a milostivit sa trimita la Monitorul Oficial forma motivata a admiterii recursului procurorului general la Legea 10/2001. Motivarea apare cu foarte mare intarziere, atata vreme cat, conform legii, publicarea trebuia facuta la maximum o luna de la promovare. Hotararea ICCJ a fost considerata foarte ambigua inca de la anuntarea ei, atat chiriasii, cat si proprietarii nestiind cum sa o interpreteze. Poate, dupa publicarea in Monitorul Oficial va fi mai clar. Cert este ca toate legile proprietatii au fost date in contradictie cu principiile europene care spun ca dreptul la proprietate e sfant si care prevaleaza asupra celor autohtone. Pana una, alta, proprietari sau rude ale lor care nu ati renuntat scarbiti sa mai luptati prin tribunale pentru ceea ce vi se cuvine, duceti-va si dati Romania in judecata la CEDO!
Inalta Curte de Casație și Justiție a trimis, miercuri, către Monitorul Oficial, hotărarea Secțiilor Unite ale instanței supreme privind admiterea recursului in interesul legii promovat de procurorul general, Laura Codruța Kovesi, cu privire la Legea 10/2001, transmite NewsIn.
După ce decizia va fi publicată in Monitorul Oficial, va fi promovată și pe site-ul ICCJ.
Inalta Curte de Casație și Justiție a admis, in data de 10 iunie 2008, recursul in interesul legii promovat de procurorul general, Laura Codruța Kovesi, in materie de proprietate, aceasta invocand practica neunitară.
"A fost admis recursul intr-o formă combinată, deoarece doamna Kovesi nu a propus o soluție unitară, ci a dat mai multe variante. Noi am luat decizia in baza unui principiu de drept, care statuează faptul că intre legea specială și legea generală are prioritate legea specială. Cu alte cuvinte, intre Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Legea 10 are prioritate Convenția Europeană intr-o acțiune de revendicare", a declarat Nicolae Popa, președintele ICCJ, in iunie 2008, pentu NewsIn.
Potrivit unui comunicat din 30 mai 2008, Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) susține că Romania riscă să piardă la CEDO multe procese, dacă Secțiile Unite de la ICCJ imbrățișează punctul de vedere al procurorului general și declară inadmisibilă o acțiune in revendicare promovată pe dreptul comun, după apariția Legii 10/2001.
Centrul de Resurse Juridice a cerut Inaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) transparență in soluționarea recursului in interesul legii promovat de procurorul general, cu privire la admisibilitatea acțiunii in revendicare pe dreptul comun după intrarea in vigoare a Legii 10.
"Atragem atenția asupra faptului că, in cele mai multe situații, este pe cale de a se implini termenul de 10 ani, termen in interiorul căruia cumpărătorii fostelor imobile naționalizate nu aveau dreptul să le instrăineze. Ori declararea ca inadmisibilă a acțiunii in revendicare duce, pe de o parte, la blocarea acțiunilor foștilor proprietari și, pe de altă parte, la posibilitatea vanzării la prețul pieței a unor imobile cumpărate la prețuri derizorii. Și, cel mai probabil, la noi condamnări la CEDO", se arată in comunicatul de presă remis Agenției NewsIn in vara anului trecut.
Opinia reținută de Procurorul General in recursul in interesul legii promovat este că acțiunea in revendicare intemeiată pe dreptul civil (art.480, 481 Cod civil) nu este admisibilă după intrarea in vigoare a Legii 10/2001.
Față de cele arătate in recurs, Centrul de Resurse Juridice susține că premisele de la care pleacă cele două texte (Codul civil, respectiv Legea 10/ 2001) sunt diferite: un drept de proprietate care nu a ieșit niciodată din patrimoniul proprietarului, respectiv reconstituirea unui drept de proprietate cu efecte pentru viitor. Ori, nefiind premise similare, regula "specialul derogă de la general" nu poate fi aplicată in acest caz.
Pe de altă parte, susțin reprezentanții Centrului de Resurse Juridice, orice derogare de la dreptul comun (regula generală) trebuie să fie clară, explicită și de strictă interpretare. In acest sens, Legea 10/2001 nu conține astfel de articole derogatorii de la dreptul comun.
Procurorul General al Romaniei a sesizat, la data de 4 octombrie 2007, Inalta Curte de Casație și Justiție cu recurs in interesul legii in materie de proprietate, motivandu-se practica neunitară.
Intre timp, președintele a semnat, pe 30 ianuarie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii 10, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Dan Voiculescu, initiatorul Legii pentru modificarea și completarea Legii 10
Șeful statului declarase, anterior, că nu mai poate face nimic in privința legii inițiate de Dan Voiculescu și că o va promulga in ultima zi permisă de prevederile legale, dar spune că Guvernul poate să ii aducă unele corecții.
"Eu nu mai am nici-o posibilitate constituțională decat s-o promulg, pentru ca am intors-o la Parlament, Parlamentul mi-a trimis-o inapoi la fel cum a votat-o, am atacat-o la Curtea Constituțională, Curtea Constituțională a spus că este constituțională", a declarat Băsescu.
Șeful statului susține că lucrul pe care il omite această lege este acela că dreptul de proprietate nu se prescrie. "La CEDO vom pierde toate procesele. De aceea, cred că Guvernul va trebui să privească cu atenție ce corecții poate să facă in lege, pentru ca atat chiriașii, cat și proprietarii să nu fie dezavantajați", a explicat șeful statului.
Curtea Constituțională a Romaniei (CCR) a declarat, pe 14 ianuarie, constituționale modificările aduse Legii caselor naționalizate, după ce președintele Traian Băsescu a făcut o sesizare cu privire la aceste modificări, altele decat cele dezbătute deja de CCR.
Președintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituțională in legătură cu modificările Legii 10/2001, cunoscute ca "legea Voiculescu", precizand că atacă alte aspecte decat cele deja sesizate, se arată intr-un comunicat de presă remis agenției NewsIn, in 23 decembrie, de Administrația Prezidențială.
Președinția menționează că a luat cunoștință că prin Decizia nr. 1351 din 10 decembrie 2008 a Curții Constituționale, pronunțată in cadrul controlului anterior de constituționalitate au fost respinse sesizările formulate de către deputații aparținand PDL și PNL, dar se precizează că motivele actualei sesizări sunt diferite de cele asupra cărora s-a atras deja atenția CCR.
Curtea Constituțională a Romaniei a decis, pe 10 decembrie, că modificările adoptate pe 8 octombrie de deputați la Legea caselor naționalizate, prin care casele naționalizate cumpărate cu bună-credință nu mai pot fi restituite in natură proprietarilor de drept, nu incalcă legea fundamentală.
PD-L și PNL au contestat, in octombrie, la Curtea Constituțională a Romaniei modificarea legii caselor naționalizate.
Casele naționalizate care au fost cumpărate cu bună-credință nu mai pot fi restituite in natură către proprietarii de drept, a decis, pe 8 octombrie 2008, Camera Deputaților, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a președintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de șeful statului o altă naționalizare.
Urmare a acestei modificări, proprietarii deposedați de imobilele lor de către regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natură, ci doar in echivalent la prețul pieței, dacă respectiva proprietate a fost cumpărată cu bună-credință.
Z.O.  
Alte articole
  Proprietarii caselor nationalizate vor contesta la Strasbourg ingradirea dreptului la Justitie    (2008-06-10 16:33)
 Afisari: 1424  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
mafia retrocedarilor   de marian popescu
saraca Romania   de elisya
mare tampenie   de Vaida
A r h i v a
Stirile zilei 2009-02-18
 20:55 
Vedeti ultimele secunde din viata casierului ucis in jaful de la Brasov!
2 comentarii
 20:52 
Société Générale: Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania
4 comentarii
 20:02 
Fosta profesoara de romana, acum, la 63 de ani, asteapta oferte pentru filme porno
9 comentarii
 19:34 
Ma iubeste? Ma va parasi? Adevaruri despre ce gandesc barbatii!
 19:30 
Președinția cehă a UE respinge planul austriac de ajutorare a băncilor din Europa de Est
4 comentarii
 19:28 
Rusii isi vad in continuare drepturile prin prisma perioadei sovietice
8 comentarii
 19:21 
Dupa ce au participat la testarea unui medicament nou, mai multe femei din Arad se simt rau
3 comentarii
 19:18 
Regizoarea "Veronicai", Elisabeta Bostan, premiata pentru intreaga sa activitate
 19:08 
Un nou program Casa Verde, de aceasta data in varianta PSD-PDL
1 comentariu
 19:08 
Europarlamentarii cer continuarea emisiei canalului de televiziune ProTV Chisinau
4 comentarii
 18:55 
In Irak a fost gasit armament iranian fabricat in 2008
6 comentarii
 18:18 
Boc ii raspunde lui Tariceanu: Concedierile de la Corpul de Control respecta toate procedurile legale din Romania
10 comentarii
 18:06 
Nica: Permisele obținute ilegal la Pitești vor fi retrase
3 comentarii
 17:55 
Finul lui Mitrea, mazilit de PSD
 17:45 
Autostrada pe care se poate patina (VIDEO)
 17:40 
Tariceanu il acuza pe Boc de nesimtire si nepasare fata de soarta oamenilor disponibilizati de la Corpul de Control
7 comentarii
 17:31 
Loganurile de 70.000 de euro se intorc!
3 comentarii
 17:28 
Mihail Saakasvili considera ca, din cauza problemelor economice, Rusia nu-si mai poate permite sa fie agresiva
7 comentarii
 17:25 
Neintelegerile dintre Orban si Antonescu par sa ii deschida drumul lui Tariceanu catre un nou mandat de presedinte al PNL
1 comentariu
 17:23 
Camera Deputatilor din Cehia a aprobat Tratatul de la Lisabona
 Top afisari / comentarii 
 Serbia e pe cale sa piarda si Voivodina (4519 afisari)
 Din nou despre limbrici (3699 afisari)
 Pasajul suspendat (2864 afisari)
 I-a tras o palma pentru ca a pipait-o in direct (2500 afisari)
 "Sefii de teava" din Harghita si Covasna (1877 afisari)
 Fosta profesoara de romana, acum, la 63 de ani, asteapta oferte pentru filme porno (8642 afisari)
 Vedeti ultimele secunde din viata casierului ucis in jaful de la Brasov! (3232 afisari)
 Société Générale: Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania  (3010 afisari)
 Ucisa de sot pentru ca a strigat, in timpul partidei de sex, numele unui alt barbat (2881 afisari)
 Victoria Beckham a ajuns un schelet ambulant (FOTO) (2657 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.32358 sec.