Legea drepturilor de autor va suferi modificari, potrivit unui proiect initiat de Ministerul Culturii, insa detinatorii de proprietate intelectuala sustin ca nu actul normativ in sine reprezinta o problema, ci modul de aplicare, transmite Realitatea Tv.
Potrivit proiectului de lege, care are termen de prezentare in Guvern luna aprilie 2009, bibliotecile ce apartin institutiilor de invatamant preuniversitar nu vor mai fi obligate sa plateasca drepturi de autor. De asemenea, pentru retransmiterea prin cablu a programelor de televiziune cu transmitere obligatorie vor trebui plïżœtite drepturi de autor, iar in privinta negocierilor libere dintre utilizatori si titularii de drepturi nu vor mai exista limite de nici un fel.
Legea drepturilor de autor a intrat in vigoare in 1996.
La sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, anunta ca Executivul ar putea adopta, in februarie o ordonanta de urgenta prin care sa elimine remunerarea sub forma de drepturi de autor, masura ce ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane. El a cerut atunci aplicarea corecta a drepturilor de autor, sustinand ca sunt angajatori care folosesc astfel de contracte, in domenii care nu au nimic de a face cu creatia, pentru a nu plati contributii la sanatate si taxe sociale. Potrivit lui Hossu, acest tip de contracte s-a extins la lucratori care nu au nimic de a face cu notiunea de creatie, cum este cazul contabilului sau al inginerului. Liderul sindical a mai sustinut ca, in loc sa se plateasca 16%, se plateste 10% si, in loc sa se plateasca taxele aferente, nu se mai plateste nici o taxa sociala. Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese ca peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.
In acelasi context, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, declara ca veniturile aduse la bugetul de stat de industriile culturale, prin contractele pentru drepturi de autor, reprezinta 5,5 la suta din PIB, mai mult decat industria mineritului.