In conferinta de presa sustinuta la finalul vizitei sale la Covasna,Traian Basescu a acuzat UDMR ca nu s-a purtat comportat incorect in relatia cu presedintele Romaniei: "Dincolo de asta, eu pot merge mai departe, tinand cont ca am avut parte de foarte multa incorectitudine din partea UDMR in acest mandat", fie ca a fost vorba despre procedura de destituire a sefului statului fie despre "nedreptatea de la Odorheiu Secuiesc", unde primarul a fost blocat de maghiari sa-si exercite mandatul, potrivit HotNews.
El a aratat ca "UDMR poate fi un partener, nu al meu, al guvernarii", iar un semnal a fost dat prin oferta sa de a numi un consilier prezidential din partea minoritarilor maghiari.
"Am fost oricand gata sa trec peste acest lucru dar, daca le place sa stea in alianta cu cei care dau concesiuni, cariere de piatra, de calcar la prieteni ramane sa opteze in continuare", a continuat Traian Basescu, aratand ca "un parteneriat al UDMR cu presedintele sau cu Guvernul poate ajuta comunitatea de etnie maghiara din Romania".
El a avertizat ca orice discutie de tip etnic "nu e analizata de catre investitori, ci pur si simplu e citita in presa romana si pe agentiile internationale" si "nici un investitor nu va veni sa investeasca cand se teme ca ar putea izbucni un conflict interetnic", cel mai bun exemplu in acest sens fiind Clujul condus de Gheorghe Funar.
De asemenea, Traian Basescu a subliniat ca, avand in vedere prevederile articolului 1 si 152 din Consitutie, "autonomii teritoriale in interiorul teritoriului Romaniei nu pot fi create" iar prevederea privind caracterul unitar si indivizibil al statului roman nu poate face obiectul unei revizuiri a legii fundamentale.
"De aceea, pozitiile mele sunt transante, fara echivoic si nu pot face subiect de negociere in ceea ce ma priveste. (...) In schimb, sunt un sustinator fara rezerve al accelerarii proceselor de descentralizare", a notat Traian Basescu.
El a reafirmat ca, in calitatea sa de sef de stat, nu poate "iesi din interiorul prevederilor constitutionale": "Ca sa nu fie nici un dubiu, apelul meu la reprezentantii administratiei locale a fost ca discutia si abordarile sa se poarte in interiorul Constitutiei".
Gyorgy Frunda, senator UDMR: Nu am recunoscut si nu recunoastem nici acum caracterul national al statului roman
In replica la declaratiile presedintelui Basescu, legate de autonomia terioriala, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat la Realitatea TV: "Stiu ca Romania este stat unitar, nici nu vrem sa-l schimbam, UDMR-ul nu a zis niciodata acest lucru. Din prima clipa noi am votat impotriva Constitutiei din 1991 pentru ca nu am recunoscut si nu recunoastem nici acum caracterul national al statului roman. Nu poti declara un stat national atat timp cat exista 19 minoritati reprezentate in Parlament si comunitate maghiara de 1,5 milioane de oameni. Nu poti declara statul roman national cand ai articol in Constitutie care vorbeste de drepturile minoritatilor nationale si chiar daca domnul Basescu nu e un fin specialist al dreptului Cconstitutional ii reamintesc ca a acorda cate un loc fiecarei minoritati in Camera Deputatilor este un drept colectiv. (...) Ungurii nu vor sa se rupa de Romania, nu vor modificarea frontierelor, nu vor un stat independent in mijlocul Romaniei, dar vor o forma de autonomie. Eu personal, vorbesc despre o autonomie teritoriala care nu este pe criterii etnice. Eu sunt de acord ca nu am nevoie de o autonomie mai mare la Ordorheiu Secuiesc decat la Constanta, cu sigura conditie ca si Constanta ca aiba autonomie locala si sa hotarasca toate problemele de interes local".