Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu a reusit vineri sa dejoace planurile tandemului Ludovic Orban-Crin Antonescu de modificare a statutului partidului pentru introducerea postului de presedinte executiv la Congresul din primavara. Comisia interna pentru statut, recenta creata de Tariceanu in acest scop, a respins proprunerea venita din partea unor filiale de creare a functiei de presedinte executiv, relateaza Antena 3.
Postul este vizat de Orban in eventualitatea in care Crin Antonescu va castiga presedintia PNL la Congres. Comisia de statut, formata din apropiati ai actualei conduceri, a mai dat inca o lovitura rivalilor lui Tariceanu, luand decizia reducerii numarului de vicepresedinti de la 15 la doar 5. Apropiatii lui Orban, mizeaza insa pe cartea Delegatiei Permanente, acolo unde detin instrumentele necesare pentru a incerca sa schimbe in directia orita continutul proiectului de statutu al partidului mosit de oamenii lui Tariceanu.
Convins ca cei doi adversari nu se vor multumi cu primirea unor locuri de vicepresedinti la alegerile care vor avea loc la Congresul din primavara, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu a luat masuri pentru a bloca inteantia acestora de infiintare a functiei de presedinte executiv.
In acesta saptamana, la nivelul PNL, s-a infiintat o comisie pentru statut din persoane apropiate actualului presedinte, cu Mircea Ionescu Quintus, ca sef al comisiei, vicepresedintele Teodor Melescanu, secretarul general al partidului, Dan Motreanu, fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu si fostul ministru pentru relatia cu parlamentul Mihai Voicu ca membri ai noii structuri. Alaturi de ei au fost cooptati, in numar insa mai mic, si partizani ai taberei Crin Antonescu - Ludovic Orban, precum Norica Nicolai, Victor Paul Dobre sau deputatul Ioan Timis.
Superioritatea numerica a adeptilor lui Tariceanu, cat si sprijinul acordat acestuia de seniorul partidului, Mircea Ionescu Quintus a facut ca tandemul sa sufere prima sa infrangere, comisia de statut respingand propunerea de constituire a postului de presedinte executiv.
"Comisia a decis sa nu adopte propunerea venita din partea a doua filiale de creare a functiei de presedinte executiv. O singura data in sitoria partidului a existat postul de prim-vicepresedinte si a condus la grave neintelegeri si rupturi atunci cand Valeriu Stoica si Teodor Stolojan s/au despartit de partid" a explicat Quintus motivele acestei hotarari.
Comisia a mai aprobat ca proiectul de statut ce va fi remis votului Congresului sa prevada reducerea numarului de vicepresedinti alesi ai PNL de la 15 la doar 5 locuri. O astfel de decizia serveste intereselor aripii Tariceanu. Conform unor surse liberale, se creaza astfel o presiune suplimentara la nivelul taberei Orban-Antonescu. Ingustarea numarului de functii de conducere disponibile va creste miza functiilor in partid si ar putea servi la ruperea intelegerii dintre rivalii actualului lider PNL , afirma sursele citate.
Conform procedurilor interne ale partidului, proiectul de statut mai are insa de trecut prin Delegatia Permanenta a PNL, acolo unde Orban se bucura de un suport puternic din partea reprezentantilor filialelor pentru a impune modificarile dorite in documentul care va fi apoi supus votului Congresului din martie.