Cinefilii isi amintesc, cu siguranta, filmul "Intrusul", cu Al Pacino si Russell Crowe. Bazat pe un fapt real, petrecut in 1994, scenariul peliculei dezvaluia, in premiera, pericolul la care erau expusi, cu buna stiinta, fumatorii, de producatorii din industria tutunului, care cresteau deliberat componenta de nicotina, cat sa creeze dependenta tabagica. Dezvaluirile unuia dintre cercetatorii unei renumite companii din domeniu, accepta atunci sa dea in vileag aceste dedesubturi, aducand compania in fata unui proces de proportii si la plata unor despagubiri uriase. Iata ca, la aproape doua decenii, istoria se repeta. Si tot in Statele Unite, unde vaduva unui fumator impatimit, poate obtine o suma cu multe zerouri si recunoasterea publica a faptului ca barbatul a murit in urma dependentei de nicotina.
Un tribunal din Florida a decis ca Stuart Hesse, un barbat de 55 de ani, a murit pentru ca era dependent de nicotina. Vaduva acestuia s-a luptat in instanta, incepand din 1997, cu firma care producea tigarile ce i-au provocat cancer de plamani sotului sau, boala care, de altfel, l-a si rapus. Procesul deschis de Elaine Hess a fost intentat unui important nume din industria producatoare de tigari, Philip Morris, care ar putea sa ii plateasca familiei lui Stuart Hesse despagubiri de milioane de dolari, pentru ca produsele sale au contribuit la moartea barbatului, informeaza yahoo.news.
Avocatii vaduvei si-au construit pledoaria pe faptul ca Stuart Hess a devenit dependent de tigari din cauza ca Philip Morris nu ar fi specificat pe pachetele de tigari riscurile pe care le presupune fumatul. "Juriul va auzi mult mai multe despre ce-a facut in ultimii ani industria tabacului", spune Adam Trop, unul dintre avocatii femeii. Procesul este doar unul dintre cele 8000 de cazuri care se judeca in instanta, Curtea Suprema din Florida dand dreptate fumatorilor si familiilor lor si obligand o companie producatoare de tigari sa plateasca daune de 145 de miliarde de dolari.
Concluzia Curtii a fost aceea ca firma producatoare de tigari a vandut in mod deliberat produse periculoase pentru sanatatea consumatorilor si a ascuns riscurile pe care fumatul le are asupra sanatatii. Decizia juriului, potrivit careia Hess nu a continuat sa fumeze din propria sa initiativa, a fost cruciala. "Este foarte posibil ca firmele producatoare de tigari sa fie obligate sa plateasca pentru greselile facute de-a lungul timpului", a declarat Edward L. Sweda Jr., avocat pentru Tobacco Products Liability Project, din cadrul Facultatii de Drept, de la Universitatea Northeastern.
Avocatii lui Hess nu au dezvaluit suma pe care vor sa o ceara, dar e posibil sa fie vorba despre milioane de dolari, potrivit yahoo.news. Cu toate astea, reprezentantii Philip Morris au declarat ca nu vor renunta la lupta in justitie.
Stuart Hess s-a straduit 40 de ani sa se lase de fumat, el a incercat pana si hipnoza pentru asta, dar nicotina a fost prea puternica si a continuat sa fumeze, chiar daca inainte de a muri, in 1997, la varsta de 55 de ani, barbatul facea chiar si chimioterapie. "Oamenii fumeaza pentru ca sunt dependenti, nu pentru ca aleg sa fumeze. Nimeni nu vrea sa fie dependent de tigari. Este la fel ca dependenta pe care o creaza cocaina si heroina", a adaugat unul dintre avocatii lui Hess.
Pentru a-l combate, avocatul lui Philip Morris, Kenneth Reilly, a spus ca rapoartele medicale ale lui Hess aratau ca renunta la tigari din cand in cand, dar de fiecare data se reapuca, in ciuda sfatului doctorilor, care ii spuneau sa inceteze. El a mai adaugat ca mii de fumatori reusesc in fiecare an cu succes sa se lase de fumat. Obligatia la plata a 145 de miliarde de dolari pe care un juriu a decis in 2000 s-o dea unei companii producatoare de tigari, a fost considerata exagerata de Curtea Suprema de Stat.
Toate aceste cazuri nu fac decat sa se adauge unuia care a reusit sa devina cel mai faimos de pana acum, intr-atat incat a atras atentia regizorilor si a devenit film. "The Insider", cu Al Pacino, Russel Crowe si Christopher Plummer, bazat pe fapte reale, reda povestea lui Jeffrey Wigand, un director la o compania de tigari, care a aparut la o emisiune, unde a recunoscut ca firmele ce produc tigari erau constiente de pericolul reprezentat sporirea cu buna intentie a puterii de dependenta asupra consumatorilor. Desi este dat afara de la locul de munca, barbatul si-a continuat efortul pentru a face ca adevarul sa iasa la lumina.