Dupa mai bine de doua saptamani de la scandalul interceptarilor telefonice ilegale, readus in atentia opiniei publice de declaratia-soc a fostului sef al SIE, Claudiu Saftoiu, potrivit caruia Traian Basescu stia ce vorbeau Geoana si Iliescu la telefon cu o seara inainte, in linistea care s-a asezat peste un subiect ce clocotea, nu demult, in mai toate mediile, fostul sfatuitor al sefului statului, Adriana Saftoiu, rupe tacerea.
''E jenant cum ne facem toti ca ploua (...) Vorbim despre lucruri pe care le stim cu totii, despre faptul ca in politica exista foarte mult santaj, si ca sunt foarte multi oameni care stiu si vorbesc pentru ca ei, la randul lor, sunt santajabili. Dupa 18 ani, ziaristii vorbesc, societatea civila vorbeste, insa nu se intampla nimic pe fond si nici nu mi se pare ca se va intampla foarte mult. Eu nu reusesc sa-mi gasesc o explicatie: cat de imuni putem fi la mizeria din jurul nostru? Uneori am senzatia ca noi avem nevoie de minciuni ca sa existam si ca imaginea asta de care toata lumea se supara, disperarea noastra de a ne agata de cate un model si in momentul in care modelul derapeaza, in loc sa nu-l ajutam sa nu derapeze, mergem dupa el si si il si sustinem daca se poate (...) Tatuca nu a gresit si, daca are si el eventual derapaje, e si el om'', a declarat Adriana Saftoiu, invitata la emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea, de la Antena3.
Fostul purtator de cuvant de la Cotroceni se declara surprinsa de reactia presei, dar si de lipsa de reactie a societatii civile, care au redus o problema adusa in atentia opiniei publice de sotul sau, Claudiu Saftoiu, cea a ascultarilor ilegale de telefoane, la o persoana.
''Eu ca cetatean am fost foarte surprinsa de reactia presei, de lipsa de reactie a societatii civile fata de o problema, cum totul s-a redus la o persoana. Daca Claudiu Saftoiu ar fi facut doar el aceasta declaratie putea fi suspectat, dar avem in spate foarte multe alte declaratii'', mai spune Adriana Saftoiu, precizand ca, in momentul in care un presedinte invoca faptul ca stie ce discuta anumite persoane, sigur ca te gandesti ca presedintele trebuie sa fie bine informat si ca nu stie aceste lucruri din ''barfa de partid''.
Fostul consilier prezidential a amintit doua episoade, din 2007, cand exact cei doi lideri politici social-democrati la care Claudiu Saftoiu a facut referire in declaratia din 20 ianuarie, Mircea Geoana si Ion Iliescu, au facut acuzatii asemanatoare la adresa sefului statului si a serviciilor secrete.
Astfel, in aprilie 2007, liderul PSD si actualul sef al Senatului, Mircea Geoana, sustinea ca presedintele Basescu le-ar fi cerut celor de la SRI sa-i furnizeze date compromitatoare despre judecatorii Curtii Constitutionale si ca prim-adjunctul acestui serviciu s-ar fi conformat, trimitind presedintelui doua biletele despre trei dintre judecatori. "Asta face SRI pentru presedinte, influenteaza si foloseste date compromitatoare despre judecatori pentru a le influenta deciziile si avizele", a declarat Geoana. El a mai spus ca este inadmisibil ca lucratorii de la SRI sa se preteze la asemenea fapte. "Indiferent ca este presedintele Romaniei, nu ai voie sa executi astfel de ordine", a mai afirmat Geoana cerand, la vremea respectiva, demisia de onoare a presedintelui Basescu.
In acelasi an, Ion Iliescu se plangea ca se simte ca in perioada cand era urmarit de securitate. ''Facea aceasta declaratie spunand ca, uneori, are rezerve sa vorbeasca in bucatarie, la cafea, cu sotia dansului'', povesteste Adriana Saftoiu, suprinsa fiind cum, dintr-o data, ''toate lucrurile astea au disparut, iar toata lumea a redus o problema la Saftoiu-Basescu, cand de fapt ar fi trebuit sa lase persoanele deoparte si sa vada problema''.
Legat de legea interceptarilor telefonice, Adriana Saftoiu spune ca este o directiva europeana ce a fost aplicata si in Romania si ca nu interceptarea telefoanelor si a sms-urilor ar fi o problema, ci cine beneficiaza de ele si are acces la aceste informatii. ''Eu am auzit de nenumarate ori explicatii de genul ''a picat pe interceptare'', pentru ca celalalt de peste drum este in vizorul DNA. Problema e ca in discutia respectiva sa nu fi existat nici un element relevant pentru problema in sine. Insa, intamplator, cei doi si-au exprimat niste opinii despre un om sau mai multi oameni politici, iar respectivii oameni politici au trebuit sa fie informati despre opiniile celor doi. De ce?'', se intreaba Adriana Saftoiu.
Reamintim ca, in contextul in care, incepand din 20 ianuarie, toate convorbirile telefonice, sms-urile si e-mail-urile sunt inregistrate si puse la pastrare sase luni, invitat la o dezbatere pe aceasta tema, la Realitatea TV, fostul sef al SIE si consilier al presedintelui Traian Basescu, Claudiu Saftoiu, a declarat: "Am aflat de la presedintele Basescu ce a vorbit Iliescu cu Geoana, cu o seara inainte".
Contactat telefonic de ZIUA pentru a detalia cele afirmate, Saftoiu ne-a explicat ca a aflat din presa, de la Traian Basescu, ca lideri ai PSD si PNL puneau la cale debarcarea lui de la Cotroceni.
Ulterior, administratia prezidentiala, prin purtatorul de cuvant, i-a cerut lui Saftoiu sa probeze afirmatiile facute, precizand ca presedintele va urma calea legala, intrucat nu a solicitat si nu a primit niciodata informari despre viata privata a unor persoane.
Cateva zile mai tarziu, fostul presedinte Emil Constantinescu a solicitat, printr-o scrisoare deschisa adresata presedintilor celor doua Camere, constituirea unei comisii parlamentare de ancheta care sa cerceteze eventuala ascultare a convorbirilor politicienilor, asa cum a afirmat fostul sef al SIE, Claudiu Saftoiu.
Potrivit lui Emil Constantinescu, daca afirmatiile lui Claudiu Saftoiu, ca Traian Basescu ar cunoaste continutul convorbirilor telefonice dintre liderii PSD Mircea Geoana si Ion Iliescu, ar fi "un caz clar de politie politica ar incrimina grav statul roman in intregul sau".
Intre timp, dezvaluirile incendiare facute de Saftoiu, la Realitatea Tv, au scos la rampa noi si noi acuzatii. Dupa senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, care a declarat, la acelasi post de televiziune, ca Directia Nationala Anticoruptie i-a pus in fata inregistrarile convorbirilor telefonice pe care le-a avut cu colegii de partid pe subiecte politice, un alt politician a facut dezvaluiri in legatura cu acest subiect. Vicepresedintele PNL, Teodor Atanasiu, a declarat, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca o convorbire telefonica purtata anul trecut cu un parlamentar PRM i-ar fi fost ascultata, iar continutul acestei discutii ar fi ajuns apoi la liderii PDL Vasile Blaga si Adriean Videanu.
Pana si liderul PSD, Mircea Geoana, care se amuza, imediat dupa declaratiile lui Saftoiu, pe seama interceptarilor convorbirilor telefonice declarand ca s-ar supara daca la telefon ''era Geoana cu Iliescu'', s-a pronuntat, o zi mai tarziu, pentru o dezbatere publica pe tema legii privind retinerea datelor generate de furnizorii de comunicatii.
"Nu vreau sa fac acuze si sa trimit sageti de natura politica, insa eu pot sa va spun azi ca am un sentiment ca s-au dezechilibrat raporturile intre libertatile individuale si dreptul statului de a verifica mediul informational romanesc. De acea cred ca, indiferent de ce a spus Saftoiu, indiferent de telefoanele pe care le-au dat unii si altii, trebuie sa verificam, ca societate, daca nu cumva suntem in faza in care Big Brother-ul din America se transfera intr-un Small Brother din Romania", a afirmat Geoana.