Ziua Logo
  Nr. 4451 de luni, 2 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Educatie
Marius Nistor, presedintele executiv al FSI "Spiru Haret", explica pentru Ziua Online bugetul alocat Educatiei
Aproape jumatate din bugetul Educatiei este tocat de agentii subordonate MECI
-- Din "tortul" de 5,8% din PIB primit de invatamant, aproape jumatate (2,1%) reprezinta finantarea celor 11.000 de posturi din administratia centrala, direct subordonate Ministerului Educatiei. Restul banilor au fost alocati pentru investitiile in infrastructura scolara si salariile cadrelor didactice (3%), iar 0,7% ar trebui sa vina din veniturile proprii ale scolilor si universitatilor. In buget a fost inclus si miliardul de lei mostenit ca datorie de la Guvernul Tariceanu. In plina criza economica, ministrul Ecaterina Andronescu infiinteaza al cincilea post de secretar de stat, pentru a-si aduce apropiatul - pe Mihnea Costoiu - stapan peste finantele Educatiei.
 2 februarie, 16:34 
ZIUA Foto
Marius Nistor: "2,1% reprezinta finantarea pentru posturile care se afla in directa subordonare a Ministerului Educatiei - cluburi sportive, palatele copiilor, inspectoratele scolare si unitatile conexe (n. red.: peste 20 de agentii gen ARACIS si ARACIP, autoritati etc.). Sunt 11.000 de salariati care se afla in suplimentarea totala a MECI. Restul banilor, pana la suma totala a alocatiei bugetare, de 5,8% sunt bani care vin prin consiliile locale, din cote defalcate pe TVA, venituri proprii ale unitatilor scolare, precum si alte surse de finantare.
Ziua: Deci 2,1% se aloca din bugetul de stat si iar restul din bugetele locale?
Marius Nistor: Nu, 2,1% reprezinta alocarea din bugetul de stat doar pentru cele 11.000 de posturi aflate in subordinea MECI. Mai departe, salarizarea cadrelor didactice si a personalului nedidactic se face din cote defalcate pe TVA. Sunt bani care vin tot de la bugetul de stat, dar prin consiliile locale.
Ziua: In restul de pana la 5,8 procente se regaseste suma necesara cresterii salariilor asa cum este prevazut in Legea 221/2008?
Marius Nistor: Nu, nu cred, pentru ca trebuie plecat de la urmatoarea premisa: este vorba despre un buget de 5,8%, din care peste 0,7% reprezinta bani care provin din venituri proprii ale unitatilor scolare, care in nici un caz nu sunt sigure. Or, eu am nevoie de 6% din PIB, bani din bugetul de stat. Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca din bugetul anului 2009 se platesc datoriile care au fost realizate de fosta conducere a Ministerului Educatiei, sub fosta guvernare. Deci, din start, eu plec cu un buget care este de sub 6%. (n. red.: ministrul Ecaterina Andronescu a anuntat ca datoriile depasesc suma de 1 miliard de lei).
Ziua: De unde provin veniturile extrabugetare, din taxele platite de studentii straini?
Marius Nistor: Eu vorbesc strict de unitatile de invatamant preuniversitar: spatii inchiriate, diferite activitati desfasurate in liceele industriale si colegiile economice etc.
Ziua: Dar sunt sigure aceste surse de venit?
Marius Nistor: Nu sunt deloc sigure, iar daca le scadem din procent (alocat invatamantului, n. red.), bugetul iese cu mult sub 6%.
Ziua: Cercetarea va avea sursele incluse in acelasi buget cu educatia?
Marius Nistor: Eu sper sa nu fie adevarat, desi pe o anumita sursa ni s-a spus ca si cercetarea este inclusa in acesti 5,8%, ceea ce ar fi foarte grav, pentru ca trebuie sa avem 6% alocat din PIB numai pentru educatie si procent separat pentru cercetare.
Ziua: In plina criza economica, a fost infiintat un nou post de secretar de stat, care sa se ocupe exclusiv de finantele Educatiei, de IT si de tot ce inseamna contracte de investitii. Este normal acest lucru? Ma refer la faptul ca a preluat atributiile din domeniul economic ale celorlalti trei secretari de stat - de la preuniversitar, universitar si minoritati?
Marius Nistor: Eu cred ca postul se justifica in masura in care doamna ministru Andronescu isi doreste un control foarte clar asupra modului in care se cheltuiesc banii publici. Ramane sa vedem mai departe eficienta numirii acestui secretar de stat care sa raspunda de un astfel de capitol, pentru ca avem experienta unor secretari de stat din preuniversitar - si nu numai - fara expertiza necesara monitorizarii cheltuielilor care au venit pe infrastructura sau alte investitii.
Ziua: Practic, e al cincilea secretar de stat.
Marius Nistor: Da, e al cincilea.
Ziua: Cum credeti ca ar putea fi operate economii la Ministerul Educatiei? Prin 20% posturi reduse?
Marius Nistor: Este greu sa spunem in acest moment daca reducerea cu 20% a personalului aduce economie. Trebuie verificat fiecare post, sa vedem cum au ajuns acolo, daca au provenit din partea unui anumit partid politic si s-a mers pe o anumita filiera politica. Deci acest lucru trebuie verificat, trebuie discutat cu partenerii de dialog social si bineinteles ca acolo unde posturile se justifica, ele trebuie sa ramana. Unde nu se justifica, este clar ca nu avem decat niste schimbatori de hartii sau de cani de cafea de la un birou la altul, sau taietori de frunza la caini, asa cum se intampla de multe ori. Dar sa nu ne imaginam ca se va inregistra o economie fantastica prin aceasta diminuare de personal.
Ziua: Atunci, practic, in Ministerul Educatiei nu ar trebui facute economii. Este un domeniu in care nu ar trebui facute economii?
Marius Nistor: Nu, eu cred ca lucrul acesta este de competenta stricta a Ministerului Educatiei, doamna Andronescu trebuie sa faca o verificare a ceea ce se intampla in aceasta institutie, pentru ca este la inceputul unui nou mandat, si bineinteles ca in urma unei analize foarte serioase trebuie sa ia deciziile care se impun. E usor de dat un procent, dar e mai greu sa te incadrezi rezonabil in procentul respectiv.
Ziua: Ce veti face daca salariile cadrelor didactice nu vor fi majorate conform Legii 221/2008?
Marius Nistor: Daca nu vor fi majorate conform Legii, este clar ca vom apela la formele de protest consacrate.
Ziua: Dar daca vi se va propune o majorare in transe?
Marius Nistor: Nu stiu, deocamdata nu ni s-a propus absolut nimic, noi asteptam o intalnire cu doamna ministru Andronescu, ca sa clarificam problema bugetului alocat Educatiei pentru anul 2009, si in functie de datele concrete pe care ni le va pune la dispozitie, putem stabili si noi mai departe ce anume este de facut. Daca respectam Pactul National pentru Educatie in proportie de 90% - pentru ca nu se aloca 6% din PIB pentru invatamant - , daca aplicam in aceeasi proportie si Strategia pentru Educatie - sau doar 80% -, cine stie, poate si legile Romaniei le vom pune in aplicare, de acum inainte, tot asa, intre 50 si 70% - pe fondul crizei economice cu care ne confruntam -, si poate si Constitutia o vom aplica tot procentual - sau, si mai bine, doar ceea ce ma intereseaza.
Ziua: Practic, acum doua legi vor fi incalcate: Legea bugetului, care prevede alocarea de 6% din PIB pentru Educatie si Legea 221/2008 privind majorarea salariilor profesorilor - pe care nu doriti sa o negociati.
Marius Nistor: Pai nu avem cum sa negociem asa ceva. Eu nu-mi permit, in calitatea mea de simplu cetatean, sa negociez o lege. Legile nu pot fi modificate decat prin alte legi. Or, eu nu am auzit ca Parlamentul Romaniei sa se intruneasca si sa vina cu un proiect de lege care sa amendeze Legea 221.
Ziua: In privinta pachetului de legi ale educatiei, considerati ca trebuie reluate discutiile pe vechiul proiect, sau ar trebui inceput totul de la zero?
Marius Nistor: Eu cred ca nu se va gresi, asa cum s-a facut pana acum in sistemul educational, adica in momentul in care vine un nou ministru al Educatiei, tot ce s-a facut pana atunci sa se stearga cu buretele. Cred ca ceea ce este bun trebuie pastrat, si bineinteles ca fiecare ministru, sau fiecare echipa care conduce poate veni si cu idei noi. Daca sunt pertinente si valoroase, pot fi adaugate la ceea ce a fost bun inainte.
Ziua: In privinta examenelor nationale, ministrul Andronescu a anuntat modificari. Mai precis, va reduce Bacalaureatul de la 7 probe la 3, dar incepand cu anul viitor, pentru ca acum s-ar incalca metodologia. Nu credeti ca s-ar face economie daca s-ar utiliza variantele de subiecte de anul trecut, fara sa se mai cheltuiasca 4 miliarde de lei vechi pe altele?
Marius Nistor: Eu nu m-as pripi aici, pentru modificarile vor viza Bacalaureatul din 2010, iar totul trebuie facut cu grija, astfe incat notele pe care le vor obtine candidatii sa fie cele corecte, cele adevarate. Un apel al nostru se refera la procedura de admitere la liceu pe baza rezultatelor la tezele unice, pentru ca am avut acel esec total al admiterii de anul trecut. Admiterea trebuie sa se rfaca pe baza de concurs organizat de unitatile de invatamant respective.
Ziua: Anul acesta nu se mai poate face nimic?
Marius Nistor: Putin probabil.
Interviu realizat de Magda SEVERIN  
 Afisari: 944  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Costoiu   de Andrei1232000
PIB-ul romaniei..   de sty
LOL!   de Solitude
Doamne,domnule NISTOR !   de LENIO
A r h i v a
Stirile zilei 2009-02-02
 22:36 
Emil Boc: Dupa 15 aprilie vom discuta de mariri salariale cu sindicatele
1 comentariu
 21:00 
LIVE Liviu Dragnea: Imi depun demisia de onoare din functia de ministru de Interne
24 comentarii
 20:32 
Un consiliu local din Giurgiu ar putea fi dizolvat din cauza neintelegerilor dintre PSD si PDL
 20:20 
Proiectul bugetului pe 2009: Austeritate pentru noi, cresterea fondurilor de salarii pentru ei
13 comentarii
 20:01 
Ajutor de stat de 143 de milioane euro, aprobat de Senatul Romaniei pentu Ford
1 comentariu
 19:25 
Voronin rateaza Colanul de aur si argint batut cu rubine si diamante
10 comentarii
 19:11 
Moda aruncatului cu pantofi se extinde: Premierul chinez a fost tinta unei incaltari in timpul discursului la Cambridge
2 comentarii
 19:09 
Gigi Becali: Voi da procurorii in judecata pentru ca nu aveau voie sa faca publice convorbirile mele
3 comentarii
 18:43 
Teodor Atanasiu: In baza declararii situatiei de urgenta se continua acordarea de contracte fara licitatie in energie
1 comentariu
 18:34 

4 comentarii
 18:21 
Cher, clona lui Ozzy Osbourne! (FOTO)
 18:20 

6 comentarii
 18:10 

12 comentarii
 17:59 
A murit actorul Marius Pepino
 17:36 
In atentia Guvernului Boc: Se pregatesc greve dupa greve
1 comentariu
 17:30 
CE cere desfiintarea secretului bancar pentru cetatenii nerezidenti
 17:09 

1 comentariu
 17:07 
Inventatorul Internetului reinventeaza... Regina
 16:58 
Primul manual de istoria comunismului pentru elevi contine greseli
3 comentarii
 16:58 
Serviciile secrete primesc jumatate de miliard de euro de la buget
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Diversiunea Ciorogarla (3936 afisari)
 Statul fara caini (3793 afisari)
 Incest cu voie de la magistrati (2992 afisari)
 Severin: Guvernul curcubeu cade la anul (1907 afisari)
 Calutul troian (1238 afisari)
 Scene nud cu actrita Keira Knightley! (VEZI FOTO) (3835 afisari)
 Actorul Nick Nolte arata ca un vagabond! (FOTO) (3693 afisari)
 Enigma pentru lumea medicala: Fetita care refuza sa creasca (3498 afisari)
 Noua jucarie sexuala a Madonnei (FOTO) (2444 afisari)
 LIVE Liviu Dragnea: Imi depun demisia de onoare din functia de ministru de Interne (2270 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01257 sec.