Ziua Logo
  Nr. 4448 de joi, 29 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
CRONICA DE FILM: Milk - Pretul curajului



-- Distributie: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin; Imagine: Harris Savides; Montaj: Eliott Graham; Regie: Gus Van Sant
 29 ianuarie, 17:55 
Gus Van Sant este un regizor foarte imprevizibil. Dupa ce in anii '90 a realizat "Good will Hunting" si "Finding Forester", filme cu succes la public, Van Sant a trecut la un altfel de cinema, mult mai experimental. Peliculele sale "Gerry" si "Last days" sunt o dovada a faptului ca filmul continua sa fie deschis la inovatie. Cea mai recent lungmetraj al sau, "Milk", este mult mai "cuminte" fata de creatiile sale precedente, avand o structura narativa clara ceea ce il face sa fie mult mai accesibil unui public larg.
Aceasta noua pelicula a sa reprezinta biografia lui Harvey Milk, un activist ce a luptat pentru drepturile homosexualilor in anii '70. Milk (Sean Penn) a parasit New York-ul in 1972 , pentru a se stabili in districtul Castro din San Francisco, locul unde putea sa isi afirme identitatea sexuala fara nici o constrangere. A deschis aici un laborator foto care treptat a devenit punctul de intalnire al homosexualilor din oras. Dupa ce a candidat de mai multe ori, fara succes, pentru cateva functii politice in San Francesco, Harvey Milk a reusit sa ocupe un loc in consiliul orasului, fiind primul politician gay ce a castigat alegerile electorale in America, declarandu-si deschis orientarea sexuala.
Marele merit al lui Gus Van Sant tine de modul in care si-a construit filmul. Multi realizatori americani au tendinta ca atunci cand fac lungmetraje pe teme politice controversate sa isi transforme propriile creatii in mijloace de propagare a unor idei si astfel filmele lor devin rigide si teziste. In cazul lui Van Sant lucrurile stau diferit. "Milk" este in primul rand povestea unui om care a hotarat sa schimbe o stare de fapt care pana atunci afecta negativ vietile altor oameni si mai apoi e biografia politicianului Harvey Milk. Acest lungmetraj poate nu si-ar fi atins scopul fara intepretarea memorabila a lui Sean Penn care a sesizat complexitatea si contradictiile acestui personaj care a intrat in istoria noastra recenta.
Filmografie regizor Gus Van Sant:
Milk (2008)
Paranoid Park (2007)
Last Days (2005)
Elephant (2003)
Gerry (2002)
Finding Forrester (2000)
Psycho (1998)
Good Will Hunting (1997)
Ballad of the Skeletons (1997)
Four Boys in a Volvo (1996)
To Die For (1995)
Even Cowgirls Get the Blues (1993)
My Own Private Idaho (1991)
Thanksgiving Prayer (1991)
Drugstore Cowboy (1989)
Five Ways to Kill Yourself (1987)
My New Friend (1987)
Ken Death Gets Out of Jail (1987)
Mala Noche (1985)
The Discipline of D.E. (1982)
Vlad BASALICI  
 Afisari: 363  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2009-01-29
 23:47 

6 comentarii
 20:29 

9 comentarii
 20:26 

5 comentarii
 19:58 
Ghinion: Doi hoti au pradat Casa de Rugaciuni, chiar langa fereastra unui jandarm
3 comentarii
 19:36 
Tariceanu: Basescu nu vrea acord cu FMI pentru ca Guvernul nu va mai putea face jonglerii
7 comentarii
 19:27 
Orlando Bloom arata groaznic!
 19:14 
Ministerul de Interne cere ajutorul populatiei in cazul armelor disparute de la Ciorogarla
8 comentarii
 18:50 
Patriarhia Romana cere ajutorul MAE in cazul prigonirii romanilor din Serbia
13 comentarii
 18:43 
UPDATE-18:43: Comandantul suprem al NATO in Europa sugereaza uciderea traficantilor de droguri din Afganistan
7 comentarii
 18:32 
Atac armat in centrul Brasovului: un mort si doi raniti
1 comentariu
 18:27 
A platit 20.000 de lire sterline ca sa scape de viol
5 comentarii
 18:21 
Disparitie misterioasa la Iasi: Politistii au gasit un barbat cautat de doua luni ascuns sub patul concubinei
1 comentariu
 18:14 
Comisia Europeana: Romania nu a cerut sprijin financiar Uniunii Europene
 18:06 
Trei bolsevici au ocupat un birou de receptie al premierului Vladimir Putin de la Sankt Petersburg
2 comentarii
 17:49 
Lider spiritual, arestat pentru ca organiza orgii sexuale dupa tehnicile Kama Sutra
1 comentariu
 17:39 
LIVE Boc: Salariile si pensiile vor fi majorate cu 5%
2 comentarii
 17:38 
Traian Basescu a fost deranjat de autocolantele purtate de unii magistrati la ceremonia de la Cotroceni
10 comentarii
 17:34 
Starurile feminine de la Hollywood au intrat la apa! (VEZI FOTO)
 17:27 
O fetita doarme de 80 de ani, in catacombele unei manastiri din Palermo
3 comentarii
 17:26 
Italia: Trei romani sunt acuzati ca au sechestrat, violat si batut o prostituata bulgara
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii crizei mondiale (3073 afisari)
 Patriarhia cere lamuriri despre pasapoartele biometrice (3029 afisari)
 Normele Politiei Politice (1720 afisari)
 Nemuritorul de la Finante (1629 afisari)
 Hitler in ipostaze inedite (1476 afisari)
 Britanicii recunosc: Se uita la filme porno cand sunt la serviciu! (4218 afisari)
 O fetita doarme de 80 de ani, in catacombele unei manastiri din Palermo (4014 afisari)
 Orlando Bloom arata groaznic! (2949 afisari)
 Traian Basescu a fost deranjat de autocolantele purtate de unii magistrati la ceremonia de la Cotroceni (2534 afisari)
 Patrick Swayze renunta la tratamentul impotriva cancerului, decis sa moara ca un cowboy, cu cizmele in picioare si fara regrete (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01101 sec.