Ziua Logo
  Nr. 4443 de vineri, 23 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Fapt Divers
Politia Romana, amendata cu 35.000 de lei pentru achizitionarea de Logan-uri
-- IGPR: "Agenii constatatori din cadrul Autoritii pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice au reinut in sarcina instituiei comiterea unei fapte ins au aplicat amenda contravenional pentru comiterea altei fapte".
 23 ianuarie, 21:05 
Logan, masina care a creat dispute (ZIUA Foto, Lucian CURELARIU)
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achiziiilor Publice (ANRMAP) a amendat Poliia Roman cu 35.000 de lei in cazul atribuirii contractului privind achiziia de Loganuri i a cerut anularea raportului privind procedura de atribuire, se arat in raportul de control al instituiei, obinut de NewsIn.
Raportul Autoritii pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice se refer la procedura derulat de Inspectoratul General al Poliiei Romane (IGPR), pentru atribuirea contractelor de achiziie public inscopul achiziiei deautospeciale prin leasing financiar.
In urma verificrilor, a reieit cmembrii comisiei de evaluare a ofertelor nu au solicitat clarificri pentru a avea certitudinea c preurile din oferta financiar sunt justificate i reprezint rspunsul pieei. "In cazul in care, in urma unei analize de pia reiese c propunerea financiar coninea preuri ce nu pot fi justificate (n.r. -un Logan costa in jur de 70.000 de euro), decizia comisiei de evaluare a fost viciat", precizeaz raportul.
In plus, comisia de evaluare nu a uzat de dreptul conferit de lege de a propune conductorului autoritii contractante anularea procedurii.
Totodat, in 23 decembrie 2008, Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice a depus la Poliia Roman o plangere prealabil, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ, prin care a solicitat acestuia anularea raportului procedurii de atribuire. "Este de menionat faptul c IGPR, prin adresa din 5 ianuarie 2009, nu a dat curs solicitrii Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice, respingand plangerea prealabil depus de aceasta. Fa de aceast situaie, Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice intenioneaz s se adreseze instanei de judecat".
Amenda aplicat de Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice a fost contestat in instan de ctre IGPR cu plangere, fiind solicitat constatarea nulitii procesului - verbal prin care s-a aplicat amenda.
IGPR - Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziiilor nu a constatat nicio inclcare a legii
Poliia Roman susine c doar ANRMAP poate cere, potrivit legii, anularea contractului Logan in justiie i c amenda pe care a primit-o are, la baz, propriile sesizri, Autoritatea neputand s descopere nereguli la primul din cele dou controale efectuate.
Potrivit Inspectoratului General al Poliiei Romane (IGPR), in noiembrie 2008, Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice (ANRMAP) a fcut verificri in legtur cu contractul "Logan" i nu a constatat nicio inclcare a legii care s determine aplicarea de sanciuni sau s cearanularea contractelor.
Un al doilea control a avut loc in decembrie 2008, cand, la sesizarea Inspectoratului General al Poliiei Romane, Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice a reverificat contractuli a aplicat sanciunea amenzii pentru pentru inclcarea art. 293 lit. v) din OUG nr. 34/2006 ("orice alt inclcare a prevederilor prezentei ordonane de urgen sau a actelor normative emise in aplicarea acesteia, avand ca efect inclcarea dispoziiilor de la art. 2")– prin nesolicitarea de clarificri referitoare la preurile ce compun propunerea financiar.
IGPR susine i c, in urma celui de-al doilea control, din decembrie 2008, ANRMAP a formulat o plangere prealabil prin care solicit anularea raportului procedurii de achiziie public a mijloacelor de transport - leasing financiar, la care IGPR a rspuns prin adres oficial in care a precizat c se afl in imposibilitatea legal de a da curs cererii respective, intrucat, potrivit dispoziiilor art. 209 (1) din OUG nr. 34/2006 "autoritatea contractant are posibilitatea de a anula aplicarea procedurii dac ia aceast decizie, de regul, inainte de data transmiterii comunicrii privind rezultatul aplicrii procedurii de atribuire i oricum, inainte de data incheierii contractului".
Astfel, dup data incheierii contractelor, competena pentru anularea acestora revine instanei de judecat la solicitarea expres a ANRMAP, potrivit art. 2961 din O.U.G. 34/2006.
In prezent, se realizeaz o evaluare din punct de vedere juridic a variantelor de lucru ce se pot desprinde dup incheierea acestor contracte de achiziie public, iar contractul Logan este in derulare.
Chestorul Gheorghe Popa: "SRI, Direcia General Anticorupie, Direcia de Investigare a Fraudelor din IGPR i Direcia General de Informaii i Protecie Intern nu au sesizat niciun fel de inclcri ale legii"
Reamintim c in luna octombrie 2008, contractul de achiziionare a unor autoturisme destinate Inspectoratului General al Poliiei Romane a fost catalogat, intr-o edin CSAT, de ctre preedintele Traian Bsescu, a fidubios. Inspectoratul General al Poliiei Romane (IGPR) ar fi cumprat autoturisme Logan pentru Poliia rutier, la preul de 70.968 de euro fiecare. Lista tuturor tipurilor de maini pentru care IGPR a semnat contracte de cumprare a nu mai puin de 2.136 de maini cuprinde 29 de modele ale unor mrci diferite. Ministrul Internelor de atunci, Cristian David, a anunat atunci c sesizeaz DNA privind rezultatele anchetei efectuate de Corpul de Control al Ministerului de Interne cu privire la contractul incheiat de Inspectoratul General al Poliiei pentru achiziia de maini i, ulterior, a cerut conducerii Inspectoratului General al Poliiei Romane s suspende contractele de achiziie de autospeciale pentru Poliie.
Gheorghe Popa, eful Inspectoratului General al Poliiei Romane la vremea respectiv, a declarat c SRI, Direcia General Anticorupie, Direcia de Investigare a Fraudelor din IGPR i Direcia General de Informaii i Protecie Intern nu au sesizat niciun fel de inclcri ale legii in contractul privind achiziiile de maini de ctre MIRA i c respectivul contract a fost preluat intr-o anumit faz. Mai mult, el a subliniat faptul c ii este imposibil s suspende contractul fiind pasibil de plata unor penaliti.
Ulterior, David a cerut i a primit aprobarea premierului Clin Popescu Triceanu pentru a-l demite de la efia Inspectoratului General al Poliiei Romane pe chestorul Gheorghe Popa i l-a propus in loc pe comisarul ef Gheorghi Plai. Scandalul Logan a fcut ca toate achiziiile structurilor MIRA s fie supuse verificrilor.
Tot in octombrie 2008, David a semnat raportul de pensionare pentru Pavel Abraham, preedintele Ageniei Naionale Antidrog, pe cand acesta se afla in Frana, in ciuda faptului c formulase o cerere de prelungire a mandatului. Chestorul Abraham a aflat din pres c solicitarea formulat de MIRA a ajuns la Preedinie. La fel s-a intamplat i in cazul secretarului de stat chestor Nicolae Berechet de atunci, in var, cand dosarul su de pensionare a ajuns la Preedenie trimis tot de fostul ministru David.
Poliia Roman a contestat amenda in justiie
Inspectoratul General al Poliiei Romane a achitat amenda aplicat de Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice (ANRMAP) , dar a formulat i o plangere impotriva procesului-verbal la Judectoria Sector 5, prin care cere anularea sanciunii contravenionale.
"Instituia noastr a achitat la data de 24 decembrie 2008,jumtate din minimul prevzut de lege pentru fapta contravenional constatat (5.000 lei), pentru a profita de acest beneficiu al legii, ins a formulat i plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraveniilor seria AR nr. 00611 al Autoritii pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice, la Judectoria Sector 5 Bucureti, unde s-a constituit dosarul cu nr. 94/302/2009", a precizat, vineri,Inspectoratul General al Poliiei Romane.
Primul termen de judecat, in acest proces, are loc la data de 27 ianuarie.
"In mod evident", spun reprezentanii IGPR,"agenii constatatori din cadrul Autoritii pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice au reinut in sarcina instituiei comiterea unei fapte ins au aplicat amenda contravenional pentru comiterea altei fapte".
Z.O.  
Alte articole
  A fost la un pas de amenda, deoarece conducea o motocicleta fara... maini    (2009-07-16 12:30)
  Un judecator din Urziceni scoate din uz radarele mobile    (2008-07-29 12:53)
 Afisari: 701  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
:)))))   de m_cristian
A r h i v a
Stirile zilei 2009-01-23
 21:01 
Revista "Pif", omorata de criza financiara
1 comentariu
 20:41 
O capra, retinuta de politisti sub acuzatia de jaf armat
3 comentarii
 20:12 
Membrii clanului Camataru au batut angajatii unui restaurant ca sa-i distreze
 20:11 
Gigi Becali anunta ca nu va mai finanta Steaua din 2010
2 comentarii
 20:03 
Jose Manuel Barroso considera ca statele europene ar trebui sa primeasca fosti detinuti de la Guantanamo
6 comentarii
 19:57 
France Soir: Romania continua sa pastreze tacerea in privinta inchisorilor CIA
6 comentarii
 19:52 
Bogdan Hossu: Drepturile de autor ar putea fi eliminate prin Ordonanta de Urgenta
1 comentariu
 19:39 
Mai sexi in lenjerie intima decat Kate Moss este Rosie Huntington-Whiteley! (FOTO&VIDEO)
2 comentarii
 19:28 
ULTIMA ORA: Moartea pacientului plimbat de la o sectie la alta, sanctionata cu avertisment si zece la suta din salariu - VIDEO
2 comentarii
 19:15 
Gazprom invoc "situaia de for major" ca sa nu-i despgubeasca clienii europeni
 19:13 
Presedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat ca nu intentioneaza sa se retraga
2 comentarii
 18:40 
Un fotbalist de la Dinamo Zagreb a fost pus pe lista de transferuri, pentru ca a facut sex cu sotia pe stadion
2 comentarii
 18:38 
Ancheta IGPR: eful Poliiei Urziceni i adjunctul su, cercetai pentru ca n-au fost in stare sa aplaneze un conflict
3 comentarii
 18:25 
Oprisan revine, invinge si convinge
 18:09 
UDMR se strecoara la guvernare
10 comentarii
 18:03 
Dita von Teese se dezbraca pentru parizieni
3 comentarii
 17:54 
Autoritatea Nationala pentru Comunicatii vrea modificarea Legii 298 - Big Brother
1 comentariu
 17:51 
Papa Benedict al XVI-lea ar putea sa anuleze excomunicarea unui episcop care nu recunoaste existenta Holocaustului
25 comentarii
 17:41 
Valea Timocului: Romanii, prigoniti din nou de catre autoritatile sarbe
3 comentarii
 17:38 
Gazprom bun de plata: E.ON vrea despagubiri pentru pagubele provocate de conflictul gazelor
 Top afisari / comentarii 
 File de pangasius la gratar (5486 afisari)
 Cea mai dorita femeie (2178 afisari)
 Orasul-gemenilor creat de Mengele (1877 afisari)
 Portareii la poarta Stelei (1732 afisari)
 Becali: Nu o sa risc averea familiei pentru Steaua (1644 afisari)
 Cu eleva porno la "exorcizare" (2940 afisari)
 Scandalul sexual la nivel inalt intre Franta si Spania continua (2227 afisari)
 Atacat de cerbul pe care-l credea mort - VIDEO (1803 afisari)
 Mai sexi in lenjerie intima decat Kate Moss este Rosie Huntington-Whiteley! (FOTO&VIDEO) (1772 afisari)
 O studenta de la Virginia Tech a fost decapitata de un coleg  (1768 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01389 sec.