Ziua Logo
  Nr. 4435 de miercuri, 14 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sesizarea lui Traian Bsescu, respins
Curtea Constituional a decis: Dreptul la proprietate e un moft!
 14 ianuarie, 13:12 
Curtea Constituional a Romaniei (CCR) a declarat miercuri constituionale modificrile aduse Legii caselor naionalizate, dup ce preedintele Traian Bsescu a fcut o sesizare cu privire la aceste modificri, altele decat cele dezbtute deja de CCR.
Cu majoritate de voturi, Curtea a constatat c legea este constituional, se arat pe site-ul CCR. Deciziile CCR sunt definitive i general obligatorii i se comunic preedintelui Romaniei.
Preedintele Traian Bsescu a sesizat Curtea Constituional in legtur cu modificrile Legii 10/2001, precizand c atac alte aspecte decat cele deja sesizate, se arat intr-un comunicat de pres remis ageniei NewsIn, in 23 decembrie, de Administraia Prezidenial.
eful statului a sesizat, in primul rand, aspecte de ordin procedural. Potrivit Preediniei, Legea pentru modificarea i completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 -22 decembrie 1989 a fost adoptat cu inclcarea principiului constituional al bicameralismului deoarece Senatul, in calitate de prim camer sesizat, a respins propunerea legislativ, iar Camera Deputailor, in calitate de camer decizional, a adoptat propunerea legislativ, ins cu un coninut diferit fa de coninutul legii respinse in prima Camer. "In raport de forma legii trimis spre promulgare, varianta legii adoptat de Camera decizional se indeprteaz in mod substanial atat de la textul propunerii legislative, cat i de la obiectul avut in vedere de iniiatori", se arat in textul sesizrii.
In privina aspectelor de fond, Legea, in forma trimis spre promulgare, "conine prevederi ce nu corespund exigenelor Conveniei Europene a Drepturilor Omului privind accesibilitatea i previzibilitatea normei juridice" i nu respect principiul preeminenei dreptului i al separaiei puterilor in stat, adic duce la modificarea procedurilor juridice pe parcursul derulrii proceselor existente in faa judectorului.
Drept argument, Preedinia a prezentat concluziile CEDO - "La 9 decembrie 2008, Curtea European a Drepturilor Omului, in cauza Viau vs Romania, a identificat o disfuncionalitate a legislaiei romane i o practic administrativ care au afectat, i pot inc afecta, i pe viitor, un numr mare de oameni. Cadrul legal, stabilit de autoriti pentru o categorie specific de ceteni, respectiv beneficiarii msurilor de restituire a bunurilor naionalizate sau confiscate de statul comunist este apreciat ca inadecvat, iar modificrile aduse nu sunt de natur s asigurare un just echilibru intre diferitele interese incidente i s determine realizarea efectiv i rapid a dreptului la restituire, in conformitate cu principiile preeminenei dreptului i al legalitii. Or, prin ratificarea Conveniei, Statul roman i-a asumat obligaia de a stabili un cadru juridic intern compatibil cu aceasta".
Textul trimis de Preedinie ctre CCR sesizeaz i faptul c "prevederea legal modific, pentru trecut, condiiile de existen a sanciunii nulitii, restrangandu-i sfera de aplicare, cu scopul de a valida instrinrile unor imobile preluate fr titlu fcute in baza Legii nr. 112/1995". Astfel, nulitatea actului de instrinare a unor imobile preluate fr titlu valabil se poate pronuna numai dac acestea "sunt considerate astfel anterior intrrii in vigoare Legii nr. 213/1998 privind proprietatea public i regimul juridic al acesteia, cu modificrile i completrile ulterioare". Preedinia explic faptul c textul, aa cum este redactat, nu respect precizia i previzibilitatea cerute de noiunea de "legalitate", in sensul Conveniei Europene a Drepturilor Omului, deoarece nu se precizeaz care este sensul noiunii de "imobile preluate fr titlu valabil" inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 213/1998, mai ales c noiunile de "titlu valabil" i "titlu nevalabil" in cazul imobilelor preluate de ctre stat "au fost i sunt controversate in jurispruden generand i amplificand insecuritatea juridic".
Bsescu a semnalat i o alt prevedere, conform creia "contractele de vanzare - cumprare incheiate in temeiul Legii nr. 112/1995, cu modificrile ulterioare, sunt acte autentice i constituie titlu de proprietate opozabil de la data incheierii acestora". Potrivit efului statului, acest articol "conine dispoziii retroactive deoarece reglementarea vizeaz situaii trecute i nu in curs de derulare sau care se vor nate in viitor". "Mai mult, norma este echivoc i imprecis, ceea ce contravine principiului preeminenei dreptului i principiului securitii juridice, intrucat face imposibil interpretarea i aplicarea ei unitar, de vreme ce nu rezult dac un contract de vanzare-cumprare incheiat, in temeiul art. 9 Legii nr. 112/1995, dar avand ca obiect un imobil preluat fr titlu valabil, constituie sau nu un titlu valabil i "opozabil" adevratului proprietar", se arat in documentul inaintat CCR.
Preedinia acuz i excluderea de la restituirea in natur a terenurile aferente imobilelor care au fost instrinate in temeiul dispoziiilor Legii nr. 112/1995 i preluate de stat fr titlu valabil. "In forma actual a legii nu a fost reglementat regimul juridic al acestor bunuri, astfel c au putut fi restituite in natur", se precizeaz in sesizare.
eful statului a mai adugat c "persoanelor crora le-au fost preluate imobile fr titlu valabil li se neag, implicit, calitatea de proprietar ce, anterior, le fusese in mod explicit recunoscut, cu toate efectele ce decurgeau din acest articol". "Astfel, in cadrul aceleiai categorii de persoane exist dou situaii diferite, respectiv, pan in prezent unele persoane au obinut hotrari definitive i irevocabile, prin care s-a constatat c nu au pierdut calitatea de proprietar, iar cele ale cror litigii sunt in curs de judecat nu vor mai putea obine aceast recunoatere, ceea ce contravine i dispoziiilor art. 16 alin. (1) din Constituie. Mai mult, legea nu reglementeaz situaia juridic a acestei categorii de persoane, respectiv modalitatea concret in care acestea vor beneficia de msuri reparatorii", se mai arat in textul sesizrii.
Preedinia menioneaz c a luat cunotin c prin Decizia nr. 1351 din 10 decembrie 2008 a Curii Constituionale, pronunat in cadrul controlului anterior de constituionalitate au fost respinse sesizrile formulate de ctre deputaii aparinand PD-L i PNL, dar se precizeaz c motivele actualei sesizri sunt diferite de cele asupra crora s-a atras deja atenia CCR.
Curtea Constituional a Romaniei a decis, pe 10 decembrie, c modificrile adoptate pe 8 octombrie de deputai la Legea caselor naionalizate, prin care casele naionalizate cumprate cu bun-credin nu mai pot fi restituite in natur proprietarilor de drept, nu incalc legea fundamental.
In edina din data de 10 decembrie 2008, Curtea Constituional a soluionat sesizrile asupra neconstituionalitii Legii pentru modificarea i completarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sesizri formulate de un numr de 55 de deputai, respectiv 63 de deputai. Cu majoritate de voturi, Curtea a decis c legea este constituional, se arat in comunicatul Biroului de pres al CCR.
PD-L i PNL au contestat, in octombrie, la Curtea Constituional a Romaniei modificarea legii caselor naionalizate.
Casele naionalizate care au fost cumprate cu bun-credin nu mai pot fi restituite in natur ctre proprietarii de drept, a decis, pe 8 octombrie 2008, Camera Deputailor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a preedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de eful statului o alt naionalizare.
Urmare a acestei modificri, proprietarii deposedai de imobilele lor de ctre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natur, ci doar in echivalent la preul pieei, dac respectiva proprietate a fost cumprat cu bun-credin.
Z.O.  
Alte articole
  Presedintele Basescu ataca la Curtea Constitutionala modificarile Legii imobilelor nationalizate    (2008-12-23 16:47)
 Afisari: 1477  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
CCR si alte fosile!   de Cresida
Starpiti capusele comuniste, daca vreti sa supravietuiti   de Roman Liber
ASA TOVARASI! DREPTUL ASUPRA PROPRIETETII ESTE UN MOFT...   de danie1
A r h i v a
Stirile zilei 2009-01-14
 21:13 
Plecarea lui Rdoi, bucuria lui Borcea: "Steaua nu va mai fi aceeai, o s o invingem mult mai uor"
 20:53 
In replica la propunerea lui Medvedev, Iuscenko si Kaczynski propun organizarea unui summit consacrat crizei gazelor la Praga
2 comentarii
 20:41 
FIA a introdus noi reglementari pentru privind motoarele din Formula 1 pentru sezonul 2009
1 comentariu
 20:32 
Hamas a acceptat planul Egiptului pentru incetarea focului in Gaza
16 comentarii
 20:22 
ArcelorMittal Galati ar putea renunta la productia de otel
1 comentariu
 20:15 
UE ameninta: Prelungirea crizei gazului va avea consecinte politice pentru Rusia si Ucraina
 20:10 
Un elev al Liceului 12 din Capitala a fost taiat cu o sabie, in timpul orei de religie
4 comentarii
 19:44 
Al-Hilal va plati sase milioane de euro pentru transferul lui Radoi
1 comentariu
 19:23 
Vladimir Putin a luat-o pe ulei
9 comentarii
 19:19 
George W. Bush a declarat stare de urgenta in ziua investirii lui Barack Obama
 19:18 
A vrut sa se sinucida in Parcul Personalitatilor din cauza datoriilor
 19:07 
Geoana: PSD va decide joi pe cine va propune la Ministerul de Interne
 18:57 
Fostul sef de la Iukos are din nou probleme: Hodorkovksi acuzat de hruire sexual de un fost coleg de detenie
 18:56 
Adrian Nastase: Sa fi avut timp Guvernul Boc sa elaboreze tezele unei revizuiri a Constitutiei?
4 comentarii
 18:42 
Oferta pentru tineri: 25.000 de euro daca se apuca de agricultura
3 comentarii
 18:32 
Consultant Louis Vuitton, purtator de cuvant pentru ministrul Ferrari
 18:27 
Modificarile Constitutiei propuse de Comisia prezidentiala ingrijoreaza organizatiile civice
6 comentarii
 18:18 
Din Dudestii Noi pana la... Eurovision! (VIDEO)
2 comentarii
 17:57 
Medvedev propune organizarea unui summit cu liderii tarilor consumatoare de gaz rusesc
 17:54 
Adrian Neaga si-a reziliat contractul cu Steaua
 Top afisari / comentarii 
 Razboiul nevazut al lui Eminescu (3382 afisari)
 Macelul clanurilor in PSD (2509 afisari)
 Criza vazuta din taxi (2020 afisari)
 Noul antisemitism (1985 afisari)
 O virgina de 107 ani si-a facut curaj sa se marite (1858 afisari)
 Pornografie si perversiuni sexuale pentru copii la Minimax - VIDEO (6007 afisari)
 Filmat in timp ce facea sex, un preot constantean s-a autosuspendat - VIDEO (4683 afisari)
 A murit la doar 48 de ore dupa o operatie banala - VIDEO (2168 afisari)
 Oferta pentru tineri: 25.000 de euro daca se apuca de agricultura (2040 afisari)
 Revolte pe granita estica a Uniunii Europene (1906 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02553 sec.