Ria Novosti a anuntat ca observatorii internationali din cadrul misiunii de monitorizare a tranzitului de gaze rusesti pe teritoriul Ucrainei si-au inceput activitatea, precizeaza HotNews. Desfasurarea misiunii de monitorizare la iesirile din Rusia si intrarile din Ucraina in UE a fost una din conditiile ridicate de Rusia pentru reluarea furnizarii de gaze.
In cursul diminetii de vineri, seful Gazprom, Aleksei Miller, anuntase ca Rusia va relua livrarile de gaze spre Europa incepand de vineri daca un acord formal va fi semnat pentru desfasurarea unei misiuni de observatori insarcinata cu supravegherea tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei.
"Speram ca in decursul acestei zile sa fie semnat protocolul privind crearea unui mecanism international independent in vederea asigurarii tranzitului de gaze rusesti pe teritoriul Ucrainei si in acelasi minut, practic, vom relua livrarile", a spus Miller.
Cresterea productiei pentru compensarea opririi livrarii de gaze rusesti
Ulterior, insa, Comisia Europeana, citata de AFP si preluata de HotNews a anuntat ca expertii in domeniul energiei din cele 27 de tari membre ale UE au propus, vineri, aducerea la capacitatea maxima a productiei de gaze naturale din Norvegia, Marea Britanie, Romania si Polonia, pentru a compensa oprirea livrarilor de gaze rusesti.
"Grupul de coordonare in domeniul gazelor naturale" - care reuneste experti din cele 27 de tari membre ale Uniunii, precum si reprezentanti ai industriei gazeifere - a intocmit vineri o lista a "masurilor posibile" de ajutorare a tarilor cele mai afectate de inchiderea robinetului rusesc cu gaze.
Aceste propuneri vor fi discutate, luni, in cadrul unei reuniuni extraordinare a ministrilor Energiei din UE.
Prima dintre aceste masuri consta in "marirea productiei din Norvegia, Marea Britanie, Romania si Polonia, pentru a compensa pierderile de gaze rusesti, pana la capacitatea maxima a mijloacelor de productie si de transport", precizeaza Comisia, intr-un comunicat.