Dupa ce a fost acuzat ca a pus la cale atacuri teroriste in Kosovo, serviciul de informatii german (Bundesnachrichtendienst - BND) se afla acum in fata unui nou scandal de spionaj ilegal pe teritoriul unor tari membre ale Uniunii Europene, informeaza revista germana "Stern", citata de Agerpres.
Se pare ca, din 2004 pana in prezent, BND a angajat firma de detectivi particulari HCL International Limited, condusa de cetatenii germani Helge L. (36 de ani) si Thomas K. (47 de ani), pentru a aduna informatii pe teritoriul mai multor state europene, printre care Cipru, Letonia, Lituania, Estonia si Slovacia. Vizate de activitatile firmei de detectivi au fost si Insulele Canare si insulele britanice din Canalul Manecii.
Firma HCL International Limited, cu sediul in Franz-Josef Strasse din Salzburg, era o agentie de detectivi particulari, care avea si un birou de recuperari creante pe teritoriul Austriei, insa, dupa ce a a fost angajata de serviciile secrete germane, a inceput sa opereze in mai multe tari europene, dispunand de pana la 30 de agenti imprastiati in toata Europa.
Afacerea a inceput sa iasa la lumina dupa ce Helge L. si Thomas K. au fost inculpati de tribunalul din Moenchengladbach pentru dare de mita si spionaj. Cei doi au dat, se pare, mita unui politist pentru anumite informatii pe care acesta le obtinea ilegal. Politistul si-a recunoscut fapta si a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu suspendare. Procesul lor va incepe anul viitor. Cei doi s-au declarat nevinovati pentru ca nu stiau ce face politistul pentru a obtine informatiile.
Conform publicatiei "Stern", in perioada care s-a scurs din 2004 pana in prezent, agentia celor doi, care are filiale la Moscova si Cape Town, a strans informatii despre activitatea mafiilor din Rusia si Italia, despre finantatorii partidului ANC din Africa de Sud si despre terorismul din Kosovo.
Agentii de la HCL s-au mai interesat in Malta de legile pentru combaterea spalarii de bani si de numarul de plangeri referitoare la suspiciunea de spalare de bani trimise de bancile locale autoritatilor, precum si de cum influenteaza reprezentantii guvernului si membrii parlamentului combaterea fenomenului. In Letonia, ei s-au interesat de firmele offshore, de spalarea de bani prin intermediul unei secte si de investitorii din Rusia.
Conform documentelor din posesia revistei germane, angajatii firmei din Salzburg mai trebuiau sa se ocupe si de rezolvarea altor sarcini, legate de investigatii in state membre ale UE.
In urma scandalului, Bundesnachrichtendienst se afla intr-o situatie foarte neplacuta pentru ca nu avea voie sa desfasoare actiuni de strangere de informatii pe teritoriul unor tari aliate fara acordul acestora. Unii experti considera insa ca activitatile firmei HCL International Limited nu au lezat in nici un fel interesele tarilor pe teritoriul carora si-a desfasurat activitatea pentru ca a strans numai informatii despre crima organizata.
De acest caz se va ocupa organul de control parlamentar al Bundestagului (Camera inferioara), care se pare are din ce in ce mai mult de lucru. Wolfgang Neskovici, deputat al Partidului Stangii a declarat ca in opinia sa toata afacerea este dubioasa, mai ales ca serviciul de informatii german, care a recunoscut ca a lucrat cu cei doi patroni, nu avea voie sa angajeze civili pentru acest gen de actiuni.