Ministrii de externe ai tarilor membre ale NATO urmeaza sa decida martea viitoare o eventuala reluare partiala a legaturilor cu Rusia, inghetate de Alianta in urma conflictului ruso-georgian din luna august, transmite AFP, citata de Agerpres, care a preluat declaratiile de vineri ale unor diplomati. "Nu exista unanimitate privind revenirea la normal, dar cele 26 de state membre ale NATO sunt pe cale sa examineze ce structuri in care se afla reprezentanti ai Rusiei si ai tarilor NATO isi vor putea relua intalnirile obisnuite", a afirmat unul din diplomatii Aliantei. "Nimeni nu se mai opune unei reluari a dialogului cu Rusia, dar nu exista intotdeauna acord in aceasta privinta" intre cei 26 de membri NATO, cu privire la "modalitatile acestuia", adica la "formatul si caracterul formal sau informal" al unui astfel de dialog, a rezumat un alt diplomat.
In cadrul reuniunii de urgenta din 19 august legate de criza ruso-georgiana, ministrii de externe ai Aliantei Nord-Atlantice au decis suspendarea reuniunilor Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori. De mentionat ca sefii de stat-major ai NATO si ai Rusiei nu s-au mai intalnit in ultimele luni. In acest interval de timp, tarile NATO nu au taiat complet legaturile la un nivel inferior, acestea continuand din septembrie.
"Mai multe tari raman reticente si ar dori mai multe garantii din partea Rusiei, cu privire la intentia ei de respecta planul in sase puncte" care a permis incetarea focului la 12 august, a precizat un diplomat, care nu a numit insa si tarile la care s-a referit.
Ele vor mai intai sa vada ce rezultate vor aduce negocierile lansate la jumatatea lui octombrie, la Geneva, intre Rusia si Georgia, cu participarea reprezentantilor teritoriilor separatiste ale Abhaziei si Osetiei de Sud, a explicat sursa.
Conform unui alt diplomat, tarile Europei Centrale si de Est, precum si SUA se opun in continuare unei normalizari a raporturilor cu Moscova, atata vreme cat Rusia nu va oferi garantii de respectare a suveranitatii Georgiei. Alte tari, mai ales Germania si Franta, pledeaza in favoarea unei reluari a dialogului cat de repede posibil. Pentru ele, NATO, ca si UE, trebuie sa angajeze un dialog "ferm" cu Rusia, fara a o ostraciza sau izola, a afirmat acelasi diplomat