Operatorii aerieni sunt obligati sa includa toate taxele in pretul biletelor, acolo unde este afisat, odata cu intrarea in vigoare, la 1 noiembrie, a noului Regulament privind piata unica a transportului aerian, ceea ce va duce la o mai buna informare a pasagerilor de pe tot teritoriul Uniunii Europene si va da posibilitatea unei comparari eficiente a ofertelor. Potrivit unui comunicat al Centrului European al Consumatorilor Romania, noul act normativ impune operatorilor aerieni sa includa toate taxele in pretul biletelor, acolo unde este afisat, discriminarea tarifara bazata pe locul de rezidenta fiind interzisa. De altfel, preturile biletelor vor trebui sa fie indicate cu toate taxele incluse. Mai mult, pasagerii vor putea sa vada diferitele elemente de cost care compun pretul final: tarif, taxe de aeroport si alte costuri. Astfel, calatorii vor dispune de informatii exacte asupra preturilor reale, ceea ce va permite evitarea publicitatii inselatoare si va facilita compararea preturilor. In plus, nu va mai fi posibila impunerea unor costuri suplimentare optionale fara consimtamantul expres al pasagerilor (opt-in).
"Este vital ca toti actorii de pe piata sa respecte aceleasi reguli. Acest lucru reprezinta o conditie a liberalizarii in cadrul Europei, care s-a relevat o veritabila poveste de succes, determinand cresterea posibilitatilor de calatorie si scaderea preturilor", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene cu responsabilitati in domeniul transporturilor, Antonio Tajani. In opinia acestuia, concurenta loiala reprezinta cheia succesului, intrucat, gratie transparentei preturilor, pasagerii vor sti dinainte cat trebuie sa plateasca si vor avea posibilitatea de a face alegeri in deplina cunostinta de cauza. Dupa liberalizarea transporturilor aeriene in Uniunea Europeana (1997), sectorul a cunoscut o dezvoltare fara precedent, contribuind la cresterea economica si la crearea de noi locuri de munca. Astfel, numarul companiilor a crescut si a determinat o crestere generala a traficului si o imbunatatire a concurentei pe rutele aeriene, iar numarul rutelor a crescut cu peste 60 la suta, in prezent fiind deservite mai multe orase, in special in zonele izolate. De asemenea, aparitia unor noi competitori a adus o scadere a preturilor pe numeroase rute, permitand unui numar mai mare de europeni sa utilizeze transportul aerian.
Noul Regulament, adoptat prin procedura codeciziei, stabileste reguli comune pentru exploatarea serviciilor de transport aerian in cadrul Comunitatii (Regulamentul Parlamentului european si al Consiliului nr. 1008/08 din 24 septembrie 2008, JO L239 din 31 octombrie 2008) si imbunatateste in mod substantial legislatia existenta ("al treilea pachet aerian"). Conform acestuia, autoritatile nationale vor avea un control mai mare asupra companiilor pentru a garanta calitatea, pentru a se asigura siguranta si a preveni falimentele. Regulamentul permite aplicarea mai stricta si uniforma a regulilor in toata Uniunea Europeana, astfel: licentele de operare ale companiilor aeriene vor fi monitorizate cu aceeasi strictete in toate statele membre, criteriile de acordare si de validitate a licentelor de operare in Uniunea Europeana sunt clarificate, inchirierea aeronavelor inregistrate in cadrul Uniunii a fost facilitata, dar au fost introduse reguli mai stricte pentru inchirierea aeronavelor provenind din terte state, pentru a se asigura respectarea standardelor de securitate.
Regulile aplicabile obligatiilor de serviciu public au fost revizuite pentru a reduce cerintele administrative si pentru a simplifica punerea in aplicare a noilor reguli, impiedicand abuzurile. Comisia poate solicita prezentarea unui raport economic care sa explice contextul obligatiilor de serviciu public si sa analizeze gradul de adecvare. Nevoile regiunilor izolate sunt luate in calcul prin permiterea, daca este cazul, unei concesiuni exclusive pentru o perioada de cinci ani. Masuri mai eficiente au fost adoptate pentru cooperarea dintre aeroporturi care deservesc acelasi oras sau regiune urbana. Sub controlul Comisiei, eventualele distribuiri de trafic vor trebui sa fie nediscriminatorii. Aeroporturile vor trebui sa dispuna de infrastructuri de transport eficient, in beneficiul pasagerilor. Au fost eliminate ultimele restrictii ramase in acordurile bilaterale aeriene intre statele membre in ceea ce priveste serviciile intracomunitare si impartirea codurilor.