Ziua Logo
  Nr. 4364 de joi, 16 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
CRONICA DE FILM: Paranoid Park



-- Distributia: Gabe Nevins, Taylor Momsen; Imagine: Christopher Doyle; Montaj: Gus Van Sant; Regie: Gus Van Sant
 16 octombrie, 17:36 
Lumea adolescentilor a fost totdeauna un subiect fascinant pentru regizorii de film. Pe langa zecile de comedii insipide cu adolescenti care invadeaza in fiecare an marile ecrane, mai exista si pelicule care exploreaza cu adevarat universul tinerilor si nelinistile lor. Gus Van Sant prin cel mai recent film al sau se inscrie intr-o traditie inaugurata de filme ca " Cele patru sute de lovituri " a lui Francoise Truffaut . Aceasta directie a fost continuata de regizori ca Larry Clark si Harmony Korine care in anii '90 au vrut sa vada ce se ascunde dincolo de stereotipurile cu privire la tineri promovate de celebrul post de muzica MTV. Nu e o intamplare faptul ca acesti regizori folosesc in lungmetrajele lor adolescenti obisnuiti care traiesc in acel mediu in care este integrata povestea filmului.
Gabe Nevins, cel care apare in rolul principal in " Paranoid Park" a fost recrutat printr-un anunt postat intr-un magazin de skateboarduri din Portland,Oregon, locul unde este plasata actiunea peliculei iar parcul Paranoid e chiar punctul de intalnire al skaterilor de aici. Cu toate ca Gus Van Sant foloseste multe elemente asa cum exista ele in realitate, el nu este interesat de un gen realism care e foarte la moda acum. Stilul sau nu este unul narativ, ci mai degraba foarte vizual. Aparatul de filmat al lui Cristopher Doyle (celebru pentru colaborarile sale cu Wong Kar-Wai) da o dimensiune elegiaca povestii care are la baza un scenariu foarte succint. In esenta este vorba despre un adolescent care e implicat intr-un incident in care un om moare. Gus Van Sant nu este interesat sa ne ofere raspunsuri, ci vrea sa ne faca sa privim cu alti ochi ceea ce se intampla pe ecran. "Paranoid Park " e unul dintre cele mai bune filme experimentale ale acestui regizor care a preferat la un moment dat sa realizeze lungmetraje cu buget redus pentru un public mai restrans, chiar daca productii ca " Good Will Hunting" sau "Finding Forester" i-au adus celebritatea.
Filmografie regizor Gus Van Sant
Paranoid Park (2007)
Last Days (2005)
Elephant (2003)
Gerry (2002)
Finding Forrester (2000)
Psycho (1998)
Good Will Hunting (1997)
Ballad of the Skeletons (1997)
Four Boys in a Volvo (1996)
To Die For (1995)
Even Cowgirls Get the Blues (1993)
My Own Private Idaho (1991)
Thanksgiving Prayer (1991)
Drugstore Cowboy (1989) (as Gus Van Sant Jr.)
Five Ways to Kill Yourself (1987)
My New Friend (1987)
Ken Death Gets Out of Jail (1987)
Mala Noche (1985)
The Discipline of D.E. (1982)
Vlad BASALICI  
 Afisari: 332  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-10-16
 23:36 
Dragomir: "M-am gandit ca Piti a violat pe cineva in Austria de l-au ridicat asa"
3 comentarii
 23:20 
O fotbalista din Germania s-a facut actrita porno ca sa nu moara de foame!
4 comentarii
 20:41 

2 comentarii
 20:14 

14 comentarii
 19:15 
Caz socant la o gradinita: Trei copii au agresat sexual un baietel pe care l-au obligat sa bea urina
6 comentarii
 19:03 
Studiu: Nichelul folosit la fabricarea telefoanelor mobile provoaca dermatita
5 comentarii
 18:56 
Ministrul de Interne cere schimbarea din functie a sefului IGPR, Gheorghe Popa
8 comentarii
 18:46 

3 comentarii
 18:30 
Timisoara: A alergat gol pusca prin oras cerand sa vorbeasca cu Traian Basescu (FOTO)
12 comentarii
 18:03 
Papa Benedict al XVI-lea considera ca foametea este cauzata de goana dupa bunuri materiale
8 comentarii
 17:41 
Adio pungi de plastic
2 comentarii
 17:30 
Liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova cere guvernului moldovean sa semneze Conventia privind micul trafic de frontiera
 17:14 

1 comentariu
 17:12 

6 comentarii
 17:09 

8 comentarii
 17:06 
Prima editie a Festivalul International de Literatura din Bucuresti, la sfarsit de octombrie
 16:50 
Referendum oficial pentru autonomie, la Targu Secuiesc
15 comentarii
 16:50 
Britney Spears si-a luat geanta de fite, dar a uitat sa se epileze! (FOTO)
2 comentarii
 16:39 
Rusia si-ar putea reinstala o baza navala in Yemen
 16:01 
Iliescu: Consider nedreapta decizia instantei in privinta generalului Stanculescu. El nu avea putere de decizie
12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Repetentul Tariceanu Calin (4218 afisari)
 Pensii nesimtite pentru oameni speciali (3528 afisari)
 Mata Hari din Coreea (2496 afisari)
 Erste si Felix the Rat - beneficiarii Fondului Proprietatea (1890 afisari)
 Ager Leasing sau afaceri agere cu statul (1616 afisari)
 O fotbalista din Germania s-a facut actrita porno ca sa nu moara de foame! (5462 afisari)
 Imagini socante din timpul unui accident de parapanta, in care a murit un medic roman (4418 afisari)
 Britney Spears si-a luat geanta de fite, dar a uitat sa se epileze! (FOTO) (2111 afisari)
 Timisoara: A alergat gol pusca prin oras cerand sa vorbeasca cu Traian Basescu (FOTO) (1638 afisari)
 Musulmanii propun o alternativa la capitalism: Sistemul financiar bazat pe sharia (1593 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00885 sec.