"Uniunea Europeana isi propune sa actioneze cu partenerii sai internationali pentru o reforma reala a sistemului finaciar pe plan global", a declarat Traian Basescu in cadrul unei conferinte de presa sutinuta la Bruxelles, pentru a anunta rezultatele summitului european. "A fost saluata decizia Bancii Europene de Investitii care a pus la dispozitie 30 de miliarde de euro pentru intreprinderile mici si mijlocii", a continuat Traian Basescu, explicand concluziile liderilor UE.
De asemenea, "s-a facut referire la unitati bugetare care sa vina in sprijinul economiei reale unde se genereaza productie, subliniind ca si lucrarile de infrastructura sunt importante pentru a contribui la cresterea economica si pentru a se crea locuri de munca", a precizat presedintele Romaniei.
Uniunea Europeana considera importanta "nevoia supravegherii companiilor multinationale dar si a celor de rating, increderea in aceste companii fiind in prezent pusa sub semnul intrebarii deoarece au fost banci cu rating 3A care s-au prabusit. Din mari supraveghetori aceste agentii trebuie sa devina suprevegheati", a spus Traian Basescu, relateaza Antena 3.
"Criza financiara nu a lovit Romania pentru ca noi am platit un cost in anii '90 si noi avem norme prudentiale mult mai severe pe care UE abia acuma le implemeteaza", a subliniat presedintele.
"Etapa a doua - criza economica nu ne iarta insa daca nu suntem prudenti, vor exista diminiuari ale investitiilor, va fi mult mai dificil sa contractezi un credit extern. Resursele financiare care exista trebuie dirijate catre productie, realizare de investitii siu nu catre consum, daca vrem sa evitam aceasta criza economica", a precizat Traian Basescu.
Basescu:Ne propunem ca, pe termen mediu, UE sa se deschida fata de Republica Moldova
Presedintele Traian Basescu a mai afirmat, ca s-a facut un pas inainte in relatia dintre UE si Republica Moldova prin aprobarea in cadrul Consiliului European a concluziilor Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE) si a precizat ca Romania isi propune ca pe termen mediu cele doua parti sa semneze un acord de asociere.
"Au fost andosate concluziile CAGRE de saptamana aceasta, de luni, prin care s-a stabilit ca Uniunea trebuie sa inceapa un acord ambitios cu Republica Moldova, acord care include si posibilitatea deschiderii pietei atunci cand Moldova va fi pregatita, ceea ce este un pas extrem de important. De asemenea, vorbeste despre vize", a declarat presedintele Traian Basescu, joi, prezentand concluziile Consiliului European la ale carui lucrari a luat parte.
Seful statului a apreciat ca, astfel, s-a facut un pas inainte in relatia dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana si ca Romania isi propune ca in perioada urmatoare sa fie semnat si un acord de asociere intre acestea. "Ne propunem ca in perioada urmatoare, nu ma refer la decembrie, ci pe termen mediu, UE sa se deschida fata de Republica Moldova pana la semnarea unui acord de asociere, ceea ce corespunde politicii noastre de a impinge Republica Moldova catre pachetul de timp, nu geografic, al Balcanilor de vest", a precizat seful statului.
Concluziile adoptate la reuniunea ministrilor de externe ai UE de luni, de la Bruxelles, arata, potrivit lui Lazar Comanescu, ca UE "este gata sa treaca la un nou acord, ambitios, care sa aduca Republica Moldova cat mai aproape de UE si sa se implice mai mult in solutionarea conflictului transnistrean".
Liderii UE au incheiat joi discutiile care au avut ca punct central controlarea crizei financiare globale. Liderii europeni au aprobat un plan anti-criza, dar bursele nu au raspuns pozitiv si au deschis joi in cadere libera. Romania a fost reprezentata la summit de presedintele Basescu si premierul Tariceanu.