Sonda Phoenix, aflata in misiune de explorare pe Marte, a descoperit urme vechi de apa, dar mai ales a observat pentru prima oara caderea fulgilor de zapada pe Planeta Rosie, informeaza AFP, citand un comunicat emis luni de oamenii de stiinta care conduc misiunea.
Analizele solului au permis identificarea a doua minerale aflate in apa cand ea se prezinta sub forma lichida: carbonat de calciu, prezent in creta si in calcar, si silicat.
Un laser cu care este dotata sonda a detectat ninsoare care cadea din nori la distanta de circa 3 km de baza sa actuala, in campiile arctice din nordul planetei Marte, insa ea a disparut inainte de a atinge solul, transmite Agerpres.
Una dintre principalele descoperiri ale acestei misiuni este ca a putut proba prezenta ghetii pe Marte. Cercetatorii banuiau de mult - pe baza masuratorilor efectuate de un satelit aflat pe orbita - ca apa inghetata trebuie sa existe ascunsa in campiile nordice.
Sonda a mai aratat ca solul este usor alcalin si contine nutriment si minerale. Misiunea de trei luni pe Marte urmareste sa determine daca mediul planetei ar putea fi primitor pentru fiinte vii. "Exista o zona locuibila pe Marte ? Cred ca ne apropiem de aceasta ipoteza", a estimat conducatorul stiintific al misiunii de la Universitatea din Arizona, Peter Smith. Totusi, solul este uscat si nicio urma de apa nu apare la suprafata.