Comitetul Executiv al PSD, organizat vineri, valideaza candidatii pentru Parlament si va convoca un congres extraordinar in care se va aproba programul de guvernare, iar Mircea Geoana va deveni oficial propunerea partidului pentru functia de premier.
Surpriza din PSD inainte de alegerile parlamentare este fara indoiala refuzul lui Ion Iliescu de a mai candida, acesta explicand ca parasirea Parlamentului are drept resorturi munca de uzura careia nu-i mai poate face fata, dar si antipatia pentru votul uninominal, un sistem in care nu ar mai fi locomotiva de partid, ci candidat al catorva strazi sau al unui oras mic. Presedintele de onoare s-a straduit insa sa le gaseasca colegii apropiatilor sai, Serban Nicolae, Razvan Theodorescu si Sergiu Nicolaescu, toti aspiranti la un loc de senator de Bucuresti, relateaza NewsIn.
Nici Nicolae Vacaroiu nu ar mai vrea la Parlament, fiind mult mai tentat de o functie la Curtea de Conturi. Adrian Nastase a preferat sa paraseasca Bucurestiul si isi incearce sansele intr-un colegiu din Prahova, dominat de pesedisti. Cristian Diaconescu a ales insa, prin prisma candidaturii sale la Primarie din iunie, sa se inscrie in cursa la Bucuresti, locul de care ceilalti pesedisti par a se feri. Mircea Geoana se duce sa candideze tot la Dolj, la Dabuleni, iar Titus Corlatean intentioneaza sa paraseasca postul de eurodeputat pentru un nou mandat in legislativul national. Alti pesedisti au decis sa dea Camera Deputatilor pe Senat, cum este de exemplu cazul lui Miron Mitrea, Alin Teodorescu, Ecaterina Andronescu sau al lui Vasile Puscas, singurul lider al fostului grup de la Cluj care mai candideaza.
Desi partidul lui Geoana a curtat vedete precum Nadia Comaneci sau Ilie Nastase, pesedistii nu au fost la fel de atractivi pentru VIP-uri ca liberalii, si in consecinta au mers mai mult pe oameni din organizatii, cu notorietate locala. Ceva personalitati se vor inscrie in cursa pentru PSD, precum cosmonautul Dumitru Prunariu, la Brasov, sau folkistul Victor Socaciu, la Mures.
Mircea Geoana a incercat sa-si promoveze consilierii care i-au stat alaturi in munca de opozitie, gasindu-le colegii eligibile. Marius Lazar va candida la Arad, o filiala de a carei reorganizare se ocupa, iar Georgian Pop la Bucuresti. Tinerii social-democrati si-au impus si ei cativa candidati. Nicu Banicioiu candideaza la Teleorman, fieful sustinatorului sau, Liviu Dragnea, tot la Teleorman candideaza si afaceristul Robert Negoita, sponsor de ceva vreme al PSD, iar europarlamentarul Catalin Nechifor renunta la Bruxelles pentru a-si testa sansele la Camera Deputatilor. Cu "recomandari" de la diversi sustinatori din partid au primit girul filialelor de a candida, la sectorul cinci, designerul Oana Mizil, nepoata fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, si Andrei Tinu, fost peremist, fiul gazetarului Dumitru Tinu.
PSD tinteste si colegiile romanilor din diaspora, iar social-democratii se lauda ca nu trimit candidati de la centru ca liberalii sau ca pedelistii. Cei propusi de PSD pentru colegiile din strainatate sunt romani care au povesti de succes in tarile de adoptie: Marian Popescu, candidat al PSD pentru un loc la Camera Deputatilor pe colegiul UE, are in Spania o afacere in constructii, Marian Mocanu, fost presedinte al unui ONG al romanilor din peninsula, e propietar de sala de sport iar Armand Schor, israelian de origine romana, desemnat candidat pentru Camera Deputatilor in Colegiul Africa - Orientul Mijlociu, are si el afaceri, dar in Romania.
Lista candidatilor mai poate suferi insa ajustari pana pe 20 octombrie, cand propunerile PSD vor fi depuse la birourile electorale.