Doua planete ce orbitau in jurul stelei binare BDA20 307, aflate la aproximativ 300 de ani lumina de Pamant, s-au ciocnit, au constatat astronomii de la UCLA, Universitatea de Stat din Tennessee si Institutul de Tehnologie din California, care urmeaza sa publice rezultatele observatiilor lor in editia din decembrie a publicatiei " Astrophysical Journal", relateaza "Science Daily". Cercetatorii se intreaba acum cum pot fi destabilizate orbitele planetare intr-un sistem atat de vechi si de matur ca BDA20 307 si daca nu cumva o asemenea coliziune catastrofala s-ar putea produce si in propriul nostru sistem solar.
"Este ca si cand Pamantul si Venus s-ar fi ciocnit", a explicat profesorul de fizica si astronomie Benjamin Zuckerman, co-autor al studiului. "Astronomii nu au mai vazut nimic asemanator pana acum. Se pare ca astfel de coliziuni uriase pot avea loc intr-un sistem planetar pe deplin maturizat. Daca pe vreuna dintre cele doua planete exista viata, catastrofala coliziune ar fi distrus totul in doar cateva minute", a aratat si Gregory Henry, de la Universitatea de Stat din Tennessee. Noile date spectroscopice confirma ca BDA20 307 este compusa din doua stele, ambele avand o masa, temperatura si marime similare Soarelui nostru. Desi initial cercetatorii au crezut ca cele doua stele sunt tinere, neavand mai mult de sute de milioane de ani, sistemul binar pare in lumina noilor descopriri sa aiba o varsta considerabila, de cateva miliarde de ani. In ceea ce priveste coliziunea planetara petrecuta in BDA20 307, "aceasta nu a fost observata in mod direct, ci dedusa datorita cantitatii uriase de particule de praf care orbiteaza in jurul perechii binare de stele la o distanta asemanatoare cu cea la care se afla Pamantul si Venus de Soarele nostru", a relatat Gregory Henry. Din datele obtinute de oamenii de stiinta, rezulta ca ciocnirea celor doua planete s-a produs probabil in decursul ultimelor sute de mii de ani sau poate chiar mult mai recent. "Daca praful indica intr-adevar prezenta unor planete, atunci aceasta va reprezenta totodata primul exemplu cunoscut de planete de orice masa care orbiteaza in jurul unei stele binare apropiate", a precizat cercetatorul.
Intrebarea care-i macina acum pe cercetatori este cum pot fi destabilizate orbitele planetare intr-un sistem atat de vechi si de matur si daca nu cumva o asemenea coliziune catastrofala s-ar putea produce si in propriul nostru sistem solar. "Este cert ca asemenea coliziuni majore s-au produs in trecut si in sistemul nostru solar", a aratat Zuckermann, amintind ca multi astronomi sunt de parere ca Luna s-a format din doi embrioni planetari - tanarul Pamant si un corp ceresc de o marime asemanatoare planetei Marte.