Ziua Logo
  Nr. 4338 de marti, 16 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
IT&C
Razboaiele de maine vor fi digitale: noi puteri pe picior de razboi cibernetic
Servere din Romania au fost folosite pentru atacarea bazelor de date din Georgia
-- Metoda folosita a fost ''Botnet'': o armata alcatuita din zeci de mii de PC si Servere violate de atacatori, pentru a le utiliza - masiv si in mod paralel - in atacuri tintite.
 16 septembrie, 13:16 
Razboaiele de maine vor fi digitale, este mesajul-alarma pe planul informaticii reiesit in cadrul Conferintei privind siguranta, Internetul si serviciile de informatii de la Tallin, Estonia, noteaza La Stampa, citata de Agerpres. Aceste razboaie au inceput deja. Pe 10 si 11 septembrie, aproximativ o suta de persoane care lucreaza in cadrul Fortelor de Ordine, serviciului de informatii, al securitatii informatice si lumii academice, s-au intalnit in capitala Estoniei, pentru a participa la cel de-al V-lea workshop ISOI (Internet Security Operations and Intelligence). Un eveniment desfasurat cu usile inchise la care numai cine a fost explicit invitat a putut participa.
66 DDoS, Web Defacement si Botnet
Nu este intamplator faptul ca sediul reuniunii a fost, anul acesta, Estonia. Fostul stat al URSS a suferit, in aprilie 2007, o serie impresionanta de atacuri informatice, lansate din Rusia, exact asa cum s-a intamplat in vara acestui an in Georgia. Atacuri care au reusit sa ''anihileze'' cele doua tari: sa blocheze - intr-o tara tanara care a decis sa inlature, inca din 2001, sistemul birocratic, gratie Tehnologiei Informatiei - accesul la serviciile din retea insemnand, pur si simplu, ingenuncherea unei intregi natiuni.
Persoana care raspunde de securitatea informatica a celei de-a doua banci ca importanta din Georgia a descris in detaliu escaladarea acestor atacuri inregistrata, zi de zi, in perioada 18 iulie - 10 august anul acesta, cu peste 10.000 de atacuri, mai cu seama impotriva principalelor baze de date ale tarii, 66 DDoS (o tehnica ce blocheaza un sit web, coplesindu-l cu solicitari concomitente, pana la epuizarea resurselor serverului) si sute de Web Defacement (modificarea paginii home). In sala, socul cel mare a venit insa atunci cand raportorii au vorbit despre ''Botnet'', o armata alcatuita din zeci de mii de PC si Servere violate de atacatori, pentru a le utiliza - masiv si in mod paralel - in atacuri tintite. O ulterioara problema o reprezinta transnationalitatea infractiunilor. Intr-adevar, atacurile impotriva Georgiei proveneau din tari folosite drept cap de pod: Macedonia, Guatemala, SUA, Franta, Spania, Romania, Indonezia, Japonia si, fireste, Rusia.
Razboiul digital
Auditoriul Conferintei - care provenea din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Portugalia, Estonia, Lituania, Israel si Australia - a fost alcatuit din directori tehnici si cadre de conducere din domeniul cercetarii unor realitati internationale, adesea foarte legati de lumea serviciilor secrete. In schimb, raportorii au fost persoane care lucreaza in intreprinderi si organizatii precum Trend-Micro, ESET, AVG, Support Intelligence, NATO, Anti-Phishing Working Group, Universitatea din New South West (Australia), AusCERT, CERT Estonia, COLT Telecom, Verizon, Yahoo, precum si cateva agentii de informatii (FBI, CIA) si de lupta antitero. Firul conducator al workshop-ului au fost tocmai conexiunile, din ce in ce mai puternice, dintre securitatea informatiilor si siguranta nationala. Principala alarma a fost reprezentata de 'fuziunea' dintre hacking, criminalitatea organizata si un nou mod de ''a purta un razboi''. Culegerea de informatii (in scopul obtinerii unui profit economic sau pentru actiuni de informatii), distrugerea unor file-uri si arhive digitale, imposibilitatea de a avea acces la sisteme de informatii de importanta relevanta, posibilitatea tot mai concreta a unor atacuri serioase impotriva ''Infrastructurilor Critice Nationale'' din diferitele tari constituie unul dintre cosmarurile cele mai urate pentru cine se ocupa de siguranta nationala.
Este un razboi in toata puterea cuvantului, demarat de tari precum China, Coreea de Nord, Israel, Rusia si, fireste, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia si Regatul Unit. Un razboi digital desfasurat cu tam-tamuri de vulnerabilitate informatica, atacuri electronice, cod malign, interceptari digitale, hackeri si servicii secrete.
Russian Business Network
Despre Rusia s-a vorbit mult si in sesiunile dedicate RBN, sigla necunoscuta celor neavizati, care inseamna ''Russian Business Network''. Este vorba de o organizatie criminala de-acum istorica, cu sediul la Sankt Petersburg, al carei business il reprezinta comiterea unor atacuri informatice, trimiterea de spam-uri si furtul de informatii la cerere, scrie La Stampa. Cifra lor de afaceri depaseste doua miliarde de dolari pe an si, chiar si in Italia, in anul 2007, am inceput sa cunoastem organizatia si mafia ruseasca ce se ascunde in spatele ei: situri web atacate prin DDoS, proprietarii RBN-urilor spunandu-le, pur si simplu, ''Platiti si vom inceta atacul. Nu platiti, veti ramane deconectati de la Internet pana cand ne vom plictisi''.
In sfarsit, a fost abordat si fenomenul phishing-ului, respectiv furtul de identitate si informatii secrete. Anti-Phishing Working Group (APWG, o organizatie de voluntari care studiaza fenomenul la nivel international) a analizat 51.989 domenii Internet utilizate pentru phishing, reusind sa elaboreze o clasificare a tarilor in care sunt prezente cele mai numeroase phishing web site-uri: Hong Kong, Thailanda, Liechtenstein, Romania, Chile, Belize, Taiwan, Lituania, Estonia, Repubblica Ceha, conchide autorul articolului.
Z.O.  
Alte articole
  Romania contribuie la reconstructia Georgiei cu 1,6 milioane de euro    (2008-10-22 19:42)
  La presiunea Rusiei, Kazahstanul sanctioneaza Georgia, implicand indirect si Romania    (2008-09-25 14:19)
  Continuand tonul mojicesc al lui Medvedev, ambasadorul Ciurilin trage Romania de urechi    (2008-08-27 15:20)
  Un prim grup de cetateni romani evacuati din Georgia a ajuns in siguranta in Armenia    (2008-08-12 12:12)
  Ambasada Georgiei la Bucuresti face apel la ajutor umanitar din partea Romaniei    (2008-08-11 18:11)
 Afisari: 1259  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Terminatzi cu bancurile astea, ca rad de voi si pustanii de 9-10 ani, care ciupesc MP3-uri pe Net   de SpargeLL
A r h i v a
Stirile zilei 2008-09-16
 20:44 
Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul
146 comentarii
 20:42 
Cinci fosti secretari de stat au facut apel la Washington sa aleaga calea negocierilor cu Iranul
14 comentarii
 20:20 
S-a descoperit o noua specie de furnici
 20:07 
La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar
 19:48 

1 comentariu
 19:47 
Presedintele Parlamentului de la Chisinau: Ungaria este un partener incomparabil al Moldovei, pe calea integrarii europene
15 comentarii
 19:37 

41 comentarii
 19:34 
Motiunile pe agricultura si educatie, adoptate
 19:13 

1 comentariu
 19:09 
Din luna octombrie, 3.500.000 de romani vor fi vaccinati antigripal, gratuit
4 comentarii
 18:46 
MAE rus ameninta: Consiliul de Securitate al ONU se va reuni in Europa daca SUA nu vor acorda vize liderilor abhaz si sud-osetin
9 comentarii
 18:38 

22 comentarii
 18:34 
Senatul a decis ca sefii Parchetelor sa fie numiti de CSM, nu de presedinte
2 comentarii
 18:29 
Nicolae Vacaroiu ar putea fi nominalizat pentru sefia Curtii de Conturi
9 comentarii
 18:22 

2 comentarii
 17:54 
Rusia s-ar putea intoarce la baza Kamran din Vietnam
4 comentarii
 17:53 
Neamt: Spital de Neuropsihologie transformat in hotel de lux
 17:52 
Radu Voina este noul antrenor al nationalei feminine de handbal
1 comentariu
 17:45 
Bursa de la Moscova si-a oprit activitatea dupa o scadere de 11%
4 comentarii
 17:44 
Becali vrea sa devina parlamentar de Ilfov
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Marca Traian (3650 afisari)
 Groapa lu' Pelivanu (2114 afisari)
 Singuri in fata Rusiei (2078 afisari)
 Haos nuclear la Magurele (2010 afisari)
 Atentie cad banci! (1251 afisari)
 Penisul de hamster al celebrului Harry Potter, Daniel Radcliffe (3046 afisari)
 La 62 de ani, "Mireasa lui Frankenstein" este in tandreturi cu un tanar (2922 afisari)
 Georgia dezvaluie interceptari telefonice ca sa demonstreze ca Rusia a fost cea care a initiat atacul (2506 afisari)
 Basescu si-a gasit sosia la Tebea (2247 afisari)
 Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania (2115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03325 sec.