Romania ar trebui sa se fereasca de o Constitutie care sa dea prea multa putere institutiei presedintelui. Mai exact, ar trebui sa fie republica parlamentara sau monarhie constitutionala. Aceasta este viziunea presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, exprimata in fata tinerilor liberali prezenti la scoala de vara de la Costinesti, relateaza RealitateaTV.
Calin Popescu Tariceanu crede ca legea suprema trebuie modificata si trebuie adoptat unul dintre modelele de succes in statele democratice: republica parlamentara sau monarhia constitutionala. El spune ca, in acest moment, institutia prezidentiala iese din cadrul celor trei puteri care asigura separatia puterilor si echilibrul intr-un stat. De aceea, precizeaza el, republica prezidentiala este periculoasa si duce la acapararea puterii de catre un singur om.
"Romania poarta mai degraba amprenta unei republici parlamentare in care principiul fundamental e controlul si echilibrul reciproc al puterilor in stat.(...) Exista in Romania o institutie, institutia prezidentiala care iese din acest cadru. Ea nu face parte din aceasta arhitectura constitutionala si nu e supusa controlului sau nu face parte din echilibrul institutional", a facut premierul o analiza a institutiilor.
Presedintele PNL a facut referiri la comportamentul prezidential. "In momentul in care o persoana incearca in functie de cultura si viziunea politica pe care o are, sa depaseasca limitele spiritului si literei Constitutiei, incep sa apara conflictele intre institutiile statului. Acesta a fost unul dintre factorii fundamentali care au minat actiunea guvernamentala si progresul Romaniei in acesti patru ani. Este evident ca va trebui in viitor sa tinem seama ca Constitutia sa defineasca mai clar atributele puterilor in stat in asa fel incat actiunea politica sa nu fie determinata de umorile persoanelor care ocupa vremelnic anumite functii", a subliniat Tariceanu.
Tariceanu si-a exprimat si ingrijorarea ca intelectuali romani de seama nu sesizeaza si pledeaza pentru o formula de mana forte, asa cum a existat in perioada fascismului si a dictaturii.
"Sunt ingrijorat cand vad oameni cu pregatire care par sa ignore aceste elemente simple. Nu pot sa uit perioada neagra prin care am trecut eu si parintii vostri", a mai spus premierul.
In cazul unei republici parlamentare, presedintele este ales de catre Parlament, iar in cazul monarhiei constitutionale, seful statului, adica monarhul, are un rol simbolic, fara putere executiva. In acest moment, Romania este republica semi-prezidentiala, presedintele este ales de popor si face parte din puterea executiva.
Parerile liderului PNL nu sunt impartasite, insa, de intreaga clasa politica. Presedintele PD-L, Emil Boc, pledeaza pentru republica prezidentiala. Aceeasi parere o impartasesc si social-democratii.