Cercetatorii de la NASA au identificat cu ajutorul sondei Cassini primul lac in stare lichida din sistemul nostru solar, informeaza AFP. Ei au confirmat ca au detectat suprafete lichide pe Titan, luna planetei Saturn, aceasta fiind astfel a doua planeta din sistemul nostru solar, dupa Terra, pe care exista fluide. Potrivit studiului publicat pe aceasta tema de NASA in revista "Nature", observatiile efectuate confirma si producerea fenomenului de evaporare la suprafata lacului de pe Titan, fapt ce le ofera cercetatorilor motive sa fie optimisti in privinta descoperirii unor posibile semne de viata.
Cercetatorii de la NASA spun ca lacul "contine hidrocarburi lichide" si etan, care pe Terra se gaseste in stare gazoasa. "Acest lucru face din Titan singurul obiect din sistemul nostru, in afara de Terra, la suprafata caruia s-au descoperit lichide", a explicat Jet Propulsion Laboratory (JPL), divizie a NASA. Inainte ca sonda Cassini, plasata pe orbita Titanului in 2004, sa survoleze satelitul, "cercetatorii credeau ca Titan este acoperit cu oceane de metan, etan si alte hidrocarburi usoare", a indicat NASA. Totusi, Cassini a detectat "sute de obiecte intunecate care semanau cu lacurile. Pana in prezent, nu se stia daca aceste obiecte erau lichide sau solide si intunecate", mentioneaza AFP. Lichidul a fost depistat in urma unei analize pe baza de infrarosu. Pentru ca se intinde pe o suprafata asemnanatoare cu cea a lacului Ontario, dintre Canada si SUA, i s-a dat numele de Ontario Lacus. Acesta masoara aproximativ 20 de mii de kilometri patrati. Observatiile efectuate cu ajutorul instrumentelor de pe Cassini confirma totodata producerea fenomenului de evaporare la suprafata lacului de pe Titan, cercetatorii fiind optimisti in privinta descoperirii unor posibile semne de sursa ale vietii.
Titan este a doua luna ca marime din Sistemul Solar, dupa satelitul lui Jupiter, Ganymede. Observatiile din trecut subliniau ca Titan se aseamana Pamantului, in perioada sa de la inceput, mai ales in ceea ce priveste componenta atmosferei. Singura diferenta este reprezentata de temperaturile extrem de scazute de langa Saturn, la suprafata satelitului Titan, acestea putand inregistra si -184 de grade Celsius, temperatura la care etanul se lichefiaza.