Sasii si tiganii formeaza o familie in Podisul Transilvaniei, in inima tarii ei nu numai ca sunt vecini, dar au si copii impreuna. Combinatia bizara de etnii a fost descoperita de Geo Scripcariu, masterand in Managementul Bunurilor Culturale, intr-o calatorie a sa in Ardeal. De aici a pornit ideea unui documentar "Adela & Agnetha" (prima fiind sotia tiganca a unui sas, cea de-a doua sotia sasoaica a unui tigan), un studiu de caz care sa ilustreze teoria. Geo Scripcariu, amintindu-si de prima astfel de familie, in toamna anului 2000 cand facea autostopul de la Sighisoara la Manastirea Sambata, a pornit de la ideea ca, daca exista o familie de acest fel, pot exista si altele. Asadar, acesta a cercetat si a reusit sa demonstreze cu o probabilitate redusa ca pot exista peste o mie de astfel de familii in Trasnsilvania. In satul unde s-a filmat documentarul, Merghindeal, a mai ramas o singura familie de sasi "neamestecati". Scipcariu a declarat pentru Realitatea TV ca "toate familiile de acest gen au povesti iesite din comun. Tiganii se duc in strainatate la cersit, vin cu bani si cumpara casele si pamanturile sasilor. Sasoaicele vand miere si oua pentru a-si ajuta copiii sa-si cumpere case in Germania. Doua acte rupte parca dintr-o piesa de teatru".
Filmul este consecinta procesului de migrare inceput acum aproximativ o mie de ani, cand sasii au venit din Franconia in Transilvania, urmati fiind, trei secole mai tarziu, de catre tigani. Paradoxul face ca raportul nationalitatilor s-a inversat.
Premiera filmului a avut loc la Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti, desfasurat la Constanta.
Filmul "Adela & Agnetha" va rula la Festivalul "Misto", intre 6 si 8 august la Timisoara, va fi proiectat la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti in septembrie, la Festivalul de la Salonic si la alte festivaluri de documentar si antropologie din lume.