Ziua Logo
  Nr. 4293 de vineri, 25 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Scandalul ICR merge mai departe: cazul Antohi-Hoisie ii face pe sefii Institutului sa se contrazica privind informatorii Securitatii
-- Horia Roman Patapievici a decis sa ii raspunda printr-o scrisoare deschisa disidentei anticomuniste Herta Muller, care il acuza de "acoperirea" si promovarea informatorilor Securitatii Sorin Antohi si Andrei Corbea Hoisie, trimisi de Institutul Cultural Roman sa reprezinte societatea academica romana la o Scoala de vara din Berlin. Membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, Sorin Antohi a fost silit sa-si recunoasca colaborarea indelungata cu Securitatea la inceputul anului 2007, pe cand facea parte din "Comisia Tismaneanu". Andrei Corbea Hoisie a primit decizie de politie politica din partea CNSAS in aprilie 2007. Pentru cititorii ZIUA Online prezentam atat confesiunea lui Antohi, alias "Valentin", cat si Decizia oferita de CNSAS in cazul Hoisie, alias "Horia", pentru a putea judeca "calitatea" morala a celor doi, ignorata de conducerea ICR. In plus, prezentam ca extrase din scrisoarea lui Patapievici si o noua declaratie a Hertei Muller.
 24 iulie, 21:38 
Disidenta Herta Muller, singura scriitoare din Romania nominalizata la premiul Nobel pentru literatura, a reprosat public conducerii ICR trimiterea celor doi turnatori, pe banii contribuabilului roman, la o Scoala de vara care se desfasoara chiar in aceste zile la Berlin. Proiectul Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" Berlin este realizat in colaborare cu Arbor-Mundi, Institutul pentru Studii Avansate de Umanism Intercultural (Bochum) si Institutul Moldova - Universitatea Leipzig, transmite si HotNews.ro.
Sub titlul "Turnatori la Academia de Vara", Herta Muller a publicat pe 16 iulie, in cotidianul german de mare tiraj Frankfurter Rundscahau, o scrisoare deschisa adresata presedintelui ICR, Horia Roman Patapievici, in care intreaba, printre altele, daca "ICR-ul crede ca traieste pe o alta planeta unde nu exista conceptele de demnitate personala si de integritate morala in stiinta?". La randul sau, scriitorul Richard Wagner, publica in ziarul german Tagesspiegel articolul "Invatand de la turnator", in care arata cum Antohi a predat, fara a avea doctoratul cu care se lauda, la Universitatea Central-Europeana de la Budapesta, fondata de George Soros, fiind ales si in consiliul director al Fundatiei, la fel ca si Corbea-Hoisie. A trecut mai bine de o saptamana pana a reactionat si presa din Romania. Urmare a criticilor aparute, Horia Roman Patapievici s-a hotarat sa ii raspunda in doua reprize scriitoarea Herta Muller. Printr-o "Replica ICR" si printr-o Scrisoarea Deschisa, ambele gazduite de ziarul Evenimentul Zilei.
HR Patapievici o acuza pe Herta Muller
In cea din urma, Patapievici, fost membru al Colegiului CNSAS si al Comisiei Tismaneanu si la randul sau membru al GDS, i se adreseaza direct Hertei Muller, incercand sa gaseasca o explicatie pentru promovarea de catre o institutie a statului roman a celor doi turnatori care, prin informarile lor, au dus la persecutia disidentilor autentici din Iasi, in perioada comunista. "E cu totul tendentios sa spui ca ICR ar fi trimis in Germania ca "reprezentani ai Romaniei" fostii informatori ai Securitatii ori c ICR ar avea ca politica promovarea lor peste hotare. Motivul pentru care ICR a finantat aceast scoal de vara a fost inalta ei tinuta stiintifica", afirma presedintele ICR. Si, continua Patapievici: "Atunci cand te intrebi cum vor fi prezentati cursantilor Andrei Corbea-Hoisie ori Sorin Antohi - si sugerezi ironic titulatura "profesori si agenti de securitate cu state vechi" - ridici doua probleme de principiu, care merita o dezbatere publica serioasa. Cat de durabila e vina informatorului? Cum trebuie sa ne comportam cu informatorii care nu au facut ori prilejuit crime (pentru ca, daca au facut crime, solutia e simpla: Codul Penal)? Prima problema e filozofica si religioasa, iar solutia la ea nu e usor de gasit. Tu pari sa inclini spre ideea ca vina este imprescriptibila, ca un fost informator ramane in mod esential un informator si ca "atingerea" informatorului cumva "intineaza". Numai asa pot considera ca fiind rationala, si nu doar impulsiva, decizia ta de a nu mai calca pragul ICR-Berlin si incurajarea ta explicita ca si altii sa faca la fel.", spune presedintele ICR numit in aceasta functie cu rang de secretar de stat de Presedintia Romaniei. Despre informatori, Patapievici afirma ca "eu nu stiu, din punct de vedere sistematic, cum trebuie sa ne raportam public la ei", dar nu lamureste cum ar trebui sa se raporteze ei la restul lumii, mai ales cand stiu cate note au dat impotriva disidentilor reali din acea perioada.
Mircea Mihaies: "Cat de "groasa" trebuie sa fie o turnatorie pentru a-ti crapa obrazul?"
Insa, tot in Evenimentul Zilei, raspunsul ii este oferit chiar de subalternul sau, vice-presedintele ICR, scriitorul Mircea Mihaies, care e de alta parere decat seful sau: "Nu poti mentine ca reprezentant oficial intr-o tara care a votat cu entuziasm pentru primirea Romaniei in Uniunea Europeana pe cineva pozat pe prima pagina a ziarelor si descris drept un colaborator zelos al Securitatii. Actul de inamicitie e prea pe fata si batjocura prea mare", scria zilele trecute Mihaies intr-un editorial intitulat sugestiv "Vara turnatorului". "Cat de 'groasa' trebuie sa fie o turnatorie pentru a-ti crapa obrazul? Si cat de adanc trebuie sa "contextualizezi" pentru a nu ti se citi printre declaratii abjectia?", scrie dur vice-presedintele ICR Mircea Mihaies cu referire la un alt diplomat dar la fel de valabil si pentru fostul ambasador Corbea Hoisie (foto).
Herta Muller: "M-am pronuntat pentru ca iubesc tara de unde-am venit!"
Dupa interviul realizat de ZIUA Online cu Herta Muller, scriitoarea originara din Romania a stat de vorba si cu ziaristii de la Jurnalul National. La intrebarea daca i s-a facut lehamite de scandalul iscat la ICR, disidenta anticomunista raspune: "Mi s-a facut lehamite de toate intrebarile neajutorate si naive care mi se pun. Si aceste intrebari explica situatia. Dar eu m-am pronuntat. Si stiti de ce? Pentru ca nu suport, ma doare pur si simplu. Eu iubesc tara de unde-am venit. As fi fost si acum acolo daca nu ar fi fost dictatura atat de crunta. Si ce s-a realizat dupa? Nimic aproape! Pentru ce au fost impuscati oamenii care au murit atunci? Ce fac intelectualii din Romania? De la mine trebuie sa aflati ce trebuie facut? Intrebati-i pe ei! Cartarescu, Nora Iuga, sint zeci de persoane care au un nume in viata publica. Uitati, Caramitru, si el a venit la Berlin si recita poezie in cadrul Academiei de vara. Si minunatul Johnny Raducanu a venit. Dar de ce vin cu astfel de persoane? De ce nu-i deranjeaza pe ei asta? Intrebati-i pe ei! Situatia este ca eu trebuie sa ma explic, in timp ce ceilalti pe care nu-i intereseaza n-au nici un fel de parere si nu-i intreaba nimeni nimic. Pentru Romania este o normalitate situatia in care se afla. Nici nu-si da seama ca nu este cum trebuie. Ca romanul s-a obisnuit iarasi sa se fereasca. Nu va dura mult si iarasi vor trai cu frica-n san! Ca astia se orienteaza. Nu stau unde sunt, merg mai departe."
Problema morala si problema legala
Dupa cum reiese atat din confesiunea lui Antohi (foto) cat si din Decizia CNSAS in cazul Hoisie, pe care le prezentam aici, problema morala a acceptarii si promovarii lor, chiar printr-o institutie de stat patronata de presedintele care a condamnat comunismul, poate deveni si o problema legala. Pentru ca cei doi intelectuali publici au provocat rau la propriu, in multe cazuri nenorocind viata celor despre care au dat informari, in special a disidentilor din grupul de la Iasi. Si atunci, cum de sunt promovati tocmai de cei care pretind ca au contribuit la condamnare comunsimului? Dupa cum scria si Cotidianul la vremea deconspirarii lui Andrei Corbea-Hoisie, numit ambasador la Viena de catre Mihai Razvan Ungureanu, la sugestia lui Andrei Plesu, profesorul de germanistica a inceput sa trezeasca suspiciunea "grupului de la Iasi" inca dinainte de 1989.
Tereza Culianu Petrescu: Hoisie "nu era un turnator ordinar, el avea misiuni importante si precise"
"Nu i se mai spunea nimic important. El nu era insa un turnator ordinar, el avea misiuni importante si precise", spune spune Tereza Petrescu, sotia lui Dan Petrescu si sora lui Ioan Petru Culianu, discipolul lui Mircea Eliade. Indiferent unde mergea, la Heidelberg, la Trier sau la Freiburg, "Horia" se intorcea cu informatii pentru Securitate. Interesant ca si alti intelectuali publici au urmat acelasi traseu, in aceeasi perioada, fiind privilegiati cu burse Alexander von Humbold la Heidelberg si lasati de Securitate sa intreprinda vizite frecvente in R.F. Germania, la fel ca si Hoisie. Iar astazi frecventeaza aceleasi medii academice.
Dan Petrescu: Antohi si Hoisie turnau tot 'baietilor cu ochi albastri'
"Au fost mai multe momente care mi-au confirmat ca Andrei Hoisie e colaborator. Unul dintre acestea s-a petrecut cand, proaspat stabilit in Iasi, am propus sa scoatem un numar la "Dialog" fara nici o tenta politica, profilat exclusiv pe eseu. Ne-am intalnit cu cei de la revista, printre care erau si Sorin Antohi si Andrei Hoisie, si am cazut de acord. A doua zi, cei doi m-au luat deoparte si mi-au spus ca nu putem scoate acel numar. E clar ca le spusesera "baietilor cu ochi albastri" de intentia noastra, iar ei zisesera Nu", a relatat Dan Petrescu, disident anticomunist care se regaseste in multe din notele informative ale lui "Horia", pe care vi le prezentam mai jos.
Problema de fond a scandalului ICR este sintetizat amar de Herta Muller. Atata timp cat asemenea "valori" vor fi promovate de persoane care au ocupat functii importante in stat, ne vom intoarce, incet, incet, de unde am plecat si poate chiar intr-o lume si mai groaznica, in lumea descrisa de George Orwell in "1984", lumea lui Lenin, Stalin si Trotki la un loc: "Ca romanul s-a obisnuit iarasi sa se fereasca. Nu va dura mult si iarasi vor trai cu frica-n san! Ca astia se orienteaza. Nu stau unde sunt, merg mai departe..."
- CAMELEONII -
Decizia nr. 1407/26.04.2007
Colegiul Consiliului Naional pentru Studierea Arhivelor Securitii
Avand in vedere:
1.Cererea formulat de ctre Ministerul Afacerilor Externe, inregistrat la C.N.S.A.S. cu nr. P1472/06/26.04.2006, privind verificarea domnului HOIIE Andrei - Ambasadorul Romaniei la Viena;
2.Adresele de verificare C.N.S.A.S. nr. S/4502/A,B,L/15.05.2006, respectiv S/4790/A,B,L/16.08.2006;
3.Adresele de rspuns S.R.I. nr. S/111772/27.06.2006, S/113962/15.03.2007; S.I.E. nr. S/13088/22.08.2006, M.Ap.N. - S.I.A. (Serviciul Istoric al Armatei) nr. A/350/07.06.2006, respectiv A/S/90/06.09.2006;
4.Dosarele fond informativ I 2624, I 27 (volumul 3), I 146674 - dosar de grup "Cameleonii" (volumele 3, 4, 5), I 149550 (cote C.N.S.A.S.);
5.Nota Direciei Investigaii nr. S/DI/I/253/15.02.2007;
6.Audierea domnului HOIIE Andrei din data de 17.04.2007;
7.Procesul-verbal al edinei Colegiului C.N.S.A.S. din data de 26.04.2007;
In fapt,
S.R.I. a predat C.N.S.A.S. dosarele fond informativ I 2624, I 27 (volumul 3), I 146674 - dosar de grup "Cameleonii" (volumele 3, 4, 5), I 149550, in care se regsesc urmtoarele documente care atest colaborarea domnului HOIIE Andrei cu organele poliiei politice comuniste, dup cum urmeaz:
1.Dosar fond informativ I 2624, perioada 1984 - 1987:
Adres a Inspectoratului Judeean Iai ctre Direcia 3, din 25.11.1985, in care ofierul consemneaz: "La ordinul dumneavoastr /.../, raportm c a fost identificat numitul CORBEA ANDREI (pseudonim literar), in persoana lui HOIIE ANDREI, fiul lui Beno i Silvia, nscut la 15.12.1951, in Iai, membru P.C.R., asistent universitar, cu domiciliul indicat de dvs. Cel in cauz se afl in atenia noastr." In Insemnarea fcut pe marginea adresei de ctre ofier, se precizeaz c "S-a discutat cu lt. Maj. /.../. Il are in legtur i urmeaz s ii traseze sarcini pe lang obiectivul "LAZR".
Insemnare pe marginea Notei de relaii privind interceptarea corespondenei, din 18.01.1986: "HOIIE ANDREI - cu numele pseudonim CORBEA ANDREI, din Iai, este in atenia S. 3, /.../, cu care s-a discutat pentru instruire adecvat pe lang "LAZR", cat i pe linia pregtirii contrainformative."
Insemnare marginal din 28.04.1986: "/.../ a fost insoit de /.../ i HOIIE ANDREI (pseudonim literar "CORNEA ANDREI") (n.n. - CORBEA ANDREI), ultimul surs a I.J. Iai, Serviciul 3."
Insemnare pe marginea Notei de relaii privind interceptarea corespondenei, din 29.05.1987: "HOIIE ANDREI este in legtura mr. /.../, Serviciul 3, Iai. Este instruit a-l vizita pe /.../ (D.U.I. "LAZR"), in perioada 5 - 10.07.1987, inaintea plecrii la Heidelberg, pentru a-i semnala eventuale comunicri pentru persoanele din strintate. Pe timpul prezenei in Bucureti vor fi intreprinse msuri informativ-operative."
Adres a Inspectoratului Judeean Iai, Serviciul 3, ctre Direcia 3, Serviciul 2, din 15.06.1987: "La intalnirea din ziua de 11.06.1987 cu sursa "HORIA", acesta a fost instruit cu problemele ordonate de dumneavoastr /.../, urmand ca in dimineaa zilei de 15.06.1987 s soseasc in Bucureti. Aici va lua legtura cu /.../. De asemenea, sursa "HORIA" a relevat c a primit din partea fundaiei AAlexander von Humbolda o invitaie /.../ pentru a participa la adunarea general a bursierilor strini, care va avea loc anul acesta intre 6 - 9 iulie la Bonn. /.../ Rugm s ne precizai ce alte sarcini trebuie date sursei spre a fi rezolvate in perioada cat se va afla in R.F.G."
Not - Sintez privind stadiul urmririi informative ce se desfoar asupra numitului /.../, din 29.12.1985: "In aceeai perioad la care se refer prezenta analiz, in conlucrare cu Inspectoratul Judeean Iai, Serviciul 3, a fost identificat CORBEA (HOIIE) Andrei, scriitor, care se afl in atenia organelor de securitate i care, conform solicitrii noastre telefonice a fost instruit adecvat pe lang element". In Completarea documentului amintit anterior, din 03.06.1987, se menioneaz: "In conformitate cu ordinul rezolutiv al conducerii profesionale/.../, s-a reuit interpunerea sursei "HORIA" /.../, care se va deplasa in august a.c. in R.F. Germania, la Heidelberg i care in prima decad a lunii iulie il va contacta la Bucureti. Instructajul fcut sursei va urmri sensibilizarea obiectivului pentru a face eventuale comunicri legturilor sale din strintate. Pe durata prezenei lui "HORIA" in Bucureti vor fi intreprinse msuri informativ-operative menite a verifica i controla contactul celor doi."
2.Dosar fond informativ I 146674, perioada 1983 - 1987:
Not din 06.04.1984, olograf, atribuit sursei "HORIA", semnat olograf cu numele HORIA: "In perioada verii anului 1983, cand am participat la un curs de var in R.F. Germania, la Trier, am dus, cu tirea organelor de partid, un comision pentru familia /.../, din partea fiului lor, /.../ comision pe care l-am expediat prin pot, el nefiind urmat de alte contacte. Menionez, de asemenea, c in cursul ederii nu am fost contactat de ziariti sau reprezentani ai postului de radio Europa Liber, pentru a transmite mesaje din ar." In Nota ofierului, pe documentul amintit anterior, se precizeaz c "Nota a fost dat la cerere, in urma discuiilor avute."
Not informativ din 29.03.1985, dactilo, atribuit sursei "HORIA": "Vrul drept al /.../, responsabil de redacie la revista ATribuna Romanieia din Bucureti, a avertizat-o pe aceasta asupra parazitismului manifest al soului ei, trind din munca ei i din pensia celor 2 btrane /.../ cu care convieuiesc. De atunci, relaiile cu /.../ au fost rupte. Mai recent, /.../ a reuit s publice in revista "Astra" din Braov, un articol injurios la adresa unei intregi serii de oameni care l-au ajutat cu diferite prilejuri (oameni al cror succes public i-au provocat probabil iritarea) /.../, "pui la punct" tocmai pentru c acetia ar renuna la o aa – zis insurgen iniial i s-ar adapta cerinelor vieii literare. Se pare c in urma acestui articol, mai multe persoane care in Bucureti il sprijiniser /.../ i-au reconsiderat atitudinea. Rman puine nume care mai pot fi considerate drept un relativ "sprijin" in cercurile revistelor i editurilor din Bucureti: /.../. Muli dintre cei care, dei l-au ajutat iniial pe /.../ au considerat ulterior c orice relaii normale cu acesta sunt imposibile, au incercat s dea o explicaie manierei sale de a se purta. Pe lang trsturile de caracter negative accentuate i de inactivitate, ca i de contiina marginalizrii i ratrii, este posibil ca /.../ s incerce intenionat s-i compun o "masc" de refuzat, de scriitor i critic prigonit din cauza "intransigenei" cu care se pronun asupra realitilor romaneti. Aceasta ar putea fi, s-a presupus, o eventual "platform" pentru a dobandi o anumit "situaie" printre cei plecai in Occident, "situaie" pe care altfel, la pregtirea sa i la problemele de acolo in privina forei de munc, n-ar putea-o obine. De altfel, se pare c, mai recent, afland c revista AViaa Romaneasca intenioneaz s publice un material (interviu?) despre activitatea cumnatului su /.../, /.../ i-ar fi exprimat ingrijorarea cum c acesta ar putea fi "recuperat" i "valorificat" pentru "interesele regimului"."
Not din 13.05.1985, olograf, semnat olograf cu numele HORIA: "Sursa informeaz c numele lui /.../ i-a fcut apariia in presa studeneasc in anii 1978 - 1980, cand, student al Facultii de filologie, a inceput s publice recenzii i articole consacrate literaturii actuale. Nu se poate contesta talentul su de comentator al literaturii /.../. Se poate afirma c adevrata platform /.../ i-a creat-o prin aceste contribuii, scrise fr prejudecile i prtinirea ce vor apare mai tarziu in maniera sa de a se manifesta public. Succesul meritat de pan acum s-a exercitat in chip negativ asupra unor trsturi de caracter, i-a creat iluzia infailibilitii, in textele sale i-a fcut simit, pe lang un ton nou, plin de arogan (privind Ade susa pe autorii i crile luate in discuie), i o atitudine oarecum viciat de lecturi teoretice cu caracter iraionalist - mistic, dintr-o tradiie ce se revendic din epoca interbelic, mai precis generaia Mircea ELIADE - Emil CIORAN, cu cunoscutele ei luri de poziii violente, sfarind prin a netezi calea, pe plan cultural, a forelor antidemocratice pan la legionarism." In Nota ofierului pe documentul invocat anterior, se consemneaz: "Nota a fost dat conform sarcinilor primite in urma avizului dat de conducerea securitii judeene de a documenta scrierile lui /.../, sub aspect de tematic, idei, coninut, etc. Sarcini: S continue compromiterea lui /.../ in cercurile literailor."
Completare din 05.03.1984, aprobat in 09.03.1984, in care ofierul consemneaz: "La msurile prevzute in raportul cu propuneri de inceperea urmririi informative asupra numitului /.../ se impun a fi luate i alte msuri /.../ respectiv: obinerea materialelor de cunoatere asupra soilor /.../ de la sursele /.../ "HORIA"/.../ de la catedrele de limbi strine (francez i germanice) /.../ vor fi luate msuri de clarificare a informaiei primite de la U.M. 0544, mai intai prin sursa "HORIA" /.../."
3. Dosar fond informativ I 149550, perioada 1983 - 1984:
Not informativ din 08.10.1986, atribuit in antet sursei "HORIA": "Am efectuat o cltorie de 3 luni in R.F. Germania, ca bursier al fundaiei "Alexander von Humboldt" din Bonn /.../. In cursul acestor vizite, am primit o serie intreag de informaii cu privire la problemele din colonia roman din Freiburg i biblioteca intemeiat in 1948 de Micarea Legionar. Respectivele probleme s-au declanat odat cu pensionarea actualului director i fondator al bibliotecii /.../. Politica acestuia de a transforma instituia intr-o instituie preponderent cultural cu anumite legturi fireti cu Romania, a fost practic dezavuat de consiliul de conducere legionar /.../. In intenia acestuia i a grupului su /.../ biblioteca roman ar urma s devin mai ales un centru politic militant anticomunist /.../. Menionez c telefonandu-mi prof. /.../, lector roman la Universitatea din Koln, acesta mi-a declarat c ar fi cerut azil politic in R.F.G. /.../". In Nota ofierului pe documentul amintit anterior se consemeaz c: "Materialul este ca urmare a instruirii contrainformative fcute sursei la plecarea in R.F.G. i se refer la foti ceteni romani". In Insemnarea marginal pe acelai document se menioneaz c: "Informaia are valoare operativ. De vzut ce relaii se menin intre unele persoane originare din jud. Iai, care au fost in timp in R.F.G. i elementele semnalate. Apoi, prin selecie s fie luate in lucru la problem".
Invederm c, in cursul audierii in faa Colegiului C.N.S.A.S., domnul HOIIE Andrei a confirmat veridicitatea informaiilor furnizate organelor poliiei politice comuniste, perioada colaborrii cu acestea, atribuirea numelui conspirativ "HORIA", precum i persoanele despre care a oferit date, regsite astfel in documentele menionate mai sus.
Astfel, prin informaiile furnizate organelor poliiei politice comuniste, a adus atingere dreptului la libertatea de exprimare i libertatea opiniilor (art. 28 din Constituia Romaniei din 1965), dreptului la via privat (art. 17 din Pactul privind Drepturile Civile i Politice).
In temeiul:
1.art. 2 lit. i, art. 3¹, art. 15 i art. 16 din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar i deconspirarea poliiei politice comuniste, modificat i completat prin O.U.G. nr. 16/2006; coroborate cu art. 34 i art. 38 din Regulamentul de organizare i funcionare a Consiliului Naional pentru Studierea Arhivelor Securitii ca poliie politic, adoptat prin Hotrarea Parlamentului nr. 17/2000;
2.art. 5, alin. 1 i alin. 3, art. 8 alin. 7 i art. 17 alin. 1 din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar i deconspirarea poliiei politice comuniste, coroborate cu art. 5, art. 18 alin. 1, art. 24 i art. 40 din Regulamentul de organizare i funcionare a Consiliului Naional pentru Studierea Arhivelor Securitii ca Poliie Politic adoptat prin Hotrarea Parlamentului nr. 17/2000;
3.art. 8 alin. 1 lit. f din Regulamentul Intern al Consiliului Naional pentru Studierea Arhivelor Securitii;
Pe baza materialului probator avut la dispoziie pan la data de 26.04.2007,
DECIDE
Art. 1 Domnul HOIIE Andrei, fiul lui Beno i Silvia, nscut la data de 15.12.1951, in Iai, judeul Iai, a fost colaborator al poliiei politice comuniste.
Art. 2 Prezenta decizie poate fi contestat la Colegiul C.N.S.A.S. in termen de 15 zile de la data comunicrii.
Art. 3 Prevederile prezentei decizii vor sta la baza intocmirii de ctre Biroul Juridic a inscrisurilor ce vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.
Preedinte,
Claudiu - Octavian SECAIU
Victor RONCEA  
Alte articole
  Prieteniile paguboase ale conducerii ICR    (Eveniment, 2007-12-14)
  Conducerea Senatului a fost de acord cu constituirea unei comisii de ancheta privind activitatea Institutului Cultural Roman    (2008-09-16 15:05)
  Presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a respins acuzatiile aduse expozitiei de arta vizuala, organizata de filiala institutului din New York    (2008-08-07 14:27)
  Comisia de cultura a Senatului va ancheta "cazul ICR", in timp ce presedintelui Romaniei i se cere demiterea lui Patapievici    (2008-08-04 20:43)
 Afisari: 1931  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Au "vrut" anticomunism??? Le da Herta anticomunism, de-ala adevarat.   de DanBruma
Pata incepe sa o scalde   de Ghita Bizonu'
Issues   de Solitude
Herta Muller despre cazul Patapievici-ICR   de Ghita Bizonu'
Dar sa stiti ca in Romania erau maximum 4 turantori ai securitatii pentruca   de ionion
globalism   de mihai rogobete
tandemul de export   de sibelius
Cit de jos se poate ajunge?   de IonG
Logica de doua parale a patibularului   de Shadow
Reteaua profitorilor   de trkman
A r h i v a
Stirile zilei 2008-07-25
 22:02 
Dosar penal si fractura de clavicula dupa ce a fost lovit de portiera masinii de Politie care l-a aruncat in fata unei basculante  2008-07-24
2 comentarii
 20:28 
Presa internationala despre coruptia din Romania: "Pestele de la cap se impute"  2008-07-24
3 comentarii
 19:43 
Oficial rus: Campania de dezinformare privind prezenta avioanelor noastre in America Latina a fost initiata din strainatate  2008-07-24
 19:07 
Serbia isi va retrimite diplomatii in tarile membre UE care recunosc independenta Kosovo  2008-07-24
1 comentariu
 19:06 
Romania ar putea plati din bani publici 4,68 milioane de dolari catre SUA, reprezentand o datorie a cinci importatori de bumbac  2008-07-24
3 comentarii
 18:55 
Rompetrol a dat in judecata Guvernul  2008-07-24
1 comentariu
 18:47 
Vine Obama! Emotii pentru politia berlineza: un sofer a improscat cu vopsea tribuna candidatului american (FOTO)  2008-07-24
2 comentarii
 18:36 
Presa internationala pune la zid Italia in urma cazului celor doua fetite de etnie rroma moarte pe o plaja din Napoli  2008-07-24
4 comentarii
 18:31 
Militarii Aliantei, loviti cu pietre in Crimeea de cateva sute de militanti anti-NATO  2008-07-24
 18:25 
Proiectul de lege privind avortul, contestat de 22 de organizatii  2008-07-24
2 comentarii
 18:14 
Viata bate filmul: Vedeta din "Totul despre sex", Sarah Jessica Parker, inselata de sot  2008-07-24
 17:51 
Directorul institutelor americane pentru studierea cancerului isi sfatuieste subalternii sa nu foloseasca telefonul mobil  2008-07-24
 17:37 
Victor Socaciu, Dan Darabont si Ana Birchall ar candida pentru Parlament din partea PSD  2008-07-24
1 comentariu
 17:18 
Nutu Camataru ramane dupa gratii  2008-07-24
1 comentariu
 17:14 
Liceenii vor inva istoria comunismului, din anul colar urmtor  2008-07-24
5 comentarii
 17:01 
Iucenko spune c unul dintre fotii si colaboratori a fost implicat in otrvirea sa  2008-07-24
 16:56 
Cum ia un politist spaga (VIDEO)  2008-07-24
1 comentariu
 16:49 
Condamnati la inchisoare pentru ca au facut sex si un film porno langa un monument  2008-07-24
1 comentariu
 16:47 
Sub masca, la Festivalul de arta medievala de la Sighisoara  2008-07-24
 16:42 
Tenismena de opt ani, eliminata din concurs pentru un dispozitiv montat in ureche in care antrenorul ii sufla miscarile  2008-07-24
 Top afisari / comentarii 
 Diversiunea Karadzici contra Romaniei (3214 afisari)
 Extraterestrii exista (2659 afisari)
 Marturii socante ale macelarului din Brasov (2575 afisari)
 Atac la demnitatea nationala (2355 afisari)
 Tara secretului de serviciu (1481 afisari)
 Cel mai batran om din lume are 135 de ani! (6455 afisari)
 Prima fotografie cu fiica cea mare a lui Vladimir Putin (3378 afisari)
 Cu cine puteti socializa pe Hi5: Elena Basescu, Traian Basescu si Radu Mazare (2290 afisari)
 Asteroidul Apophis ar putea lovi Pamantul in 2036  (1809 afisari)
 Artistul care isi proiecteaza penisul pe cladiri (FOTO) (1565 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01596 sec.