La doar cateva zile de la capturarea lui Radovan Karadzic, jurnalistii de la CNN publica o serie de marturii socante apartinand unei femei a carei viata a fost distrusa in timpul regimului fostului lider sarb, acuzat de crime impotriva umanitatii. Tanara Jasmine isi aminteste cu groaza cum a fost violata, zilnic, de soldatii sarbi si cum femeile musulmane din Bosnia erau supuse unui adevarat val de abuzuri, in cadrul regimului de purificare etnica incurajat de fostul lider de la Belgrad. Familia Jasminei a fost decimata de membrii fortelor fidele lui Karadzic, care au luat-o cu forta pe mama sa si i-au batut, in repetate randuri, pe fratii, sotul si tatal acesteia. Situatia familiei tinerei nu a fost, nici pe departe, una singulara. De altfel, Europa a fost ingrozita de informatia ca, in 1995 la Srebrenita, fortele liderului sarb au ucis cel putin 7.500 de barbati si baieti musulmani, in cadrul unei campanii menite sa "terorizeze si demoralizeze populatia bosniaca musulmana si croata". Luna trecuta, Consiliul de Securitate al ONU a luat o atitudine ferma si a votat, in unanimitate, ca violul si alte forme de abuz sexual sa fie considerate crime de razboi, cerand, totodata, masuri pentru combaterea acestora.
Prin vocea lui Jasmine, care a acceptat sa vorbeasca despre teroarea din timpul regimului fostului lider sarb, considerat inca de o parte a conationalilor sai, drept un erou de razboi, jurnalistii de la CNN prezinta povestea femeilor musulmane, supuse unor abuzuri infioratoare, in timpul regimului de purificare etnica sustinut de Karadzic. "Dispareau familii intregi peste noapte. Uneori le descopeream corpurile prin gradini, alte ori dispareau fara urma. Mama a fost luata cu forta, nici acum nu stiu exact ce s-a intamplat cu ea", povesteste Jasmine. In aprilie 1992, soldatii sarbi au preluat controlul asupra orasului in care locuia Jasmine, Bijeljina, si au inceput sa-i tortureze si sa-i omoare pe musulmanii din aceasta localitate. Casa tinerei, atunci in varsta de 19 ani, a fost devastata de soldatii sarbi ultranationalisti. Acestia au confiscat mai intai bunurile de valoare, apoi l-au batut pe sotul Jasminei. Din acel moment, viata ei s-a transformat intr-un cosmar. "Au inceput sa ma tortureze. Mi-am pierdut cunostinta. Cand m-am trezit din lesin, am vazut ca sunt dezbracata si plina de sange... Stiam ca am fost violata. Si eu si cumnata mea". Intr-un colt, Jasmina si-a vazut soacra plangand, cu doi copii ai Jasminei la piept.
"In aceeasi zi, am fost incuiati in casa. Incepuse cea mai neagra perioada din viata mea. Eram violata in fiecare zi. Nu doar in casa, ne duceau chiar si in prima linie a frontului, pentru ca si ceilalti soldati sa profite de noi. Apoi ne violau din nou chiar, in casa, si in fata copiilor. Eram atat de ametita, incat uneori nu puteam sa imi recunosc proprii copii. Chiar daca eram intr-o stare teribil de proasta, nu le era mila de mine. Ma violau in fiecare zi. Singurele dialoguri pe care le aveam cu ei era atunci cand ii imploram sa ma omoare. Incepeau sa rada, si imi spuneau: "nu avem nevoie de tine moarta", isi continua povestea femeia.
Jurnalistii americani scriu ca Jasmine i-a rugat sa nu ii dezvaluie numele de familie, fiind extrem de speriata ca cei doi copii ai ei ar putea pati ceva, daca isi divulga identitatea. La cei 35 de ani ai sai, femeia arata cu mult imbatranita si foarta slabita, fizic, noteaza ziaristii CNN. Jasmina este doar una dintre sutele de mii de persoane care au suferit de pe urma atrocitatilor comise in Bosnia, la inceputul anilor '90. "Cosmarul a durat un an. Nu toate femeile au reusit sa supravietuiasca", isi aminteste Jasmine. Femeia marturiseste ca socul asupra sa a fost atat de mare, incat, in 1995, a incercat sa isi puna capat zilelor, pentru prima data. Au fost trei incercari, in total, toate esuate. "Nu imi voi reveni niciodata", mai spune femeia, care tine sa adauge ca e convinsa ca Dumnezeu a tinut-o in viata cu un motiv. In prezent Jasmine locuieste, alaturi de sotul sau, si cei doi copii, intr-un apartament mobilat modest din Sarajevo. Spune ca toate visurile sale se leaga acum de binele copiilor sai. Crede ca cel mai important este sa le poata oferi stabilitatea unui camin, insa se teme ca nu va putea face asta, din simplul motiv ca risca sa fie evacuati in orice moment. Autoritatile de la Belgrad au sfatuit-o pe Jasmine sa se intoarca in casa mamei sale din orasul Bijeljina, insa femeia de 35 de ani spune ca nu se va mai intoarce niciodata in locul unde a pierdut 39 de membri ai familiei, si in locul unde a inceput, practic, cosmarul vietii sale.