Un astronom spaniol si un antropolog chilian elaboreaza o noua ipoteza menita sa elucideze misterul celebrelor sculpturi din Insula Pastelui. Potrivit tezei astronomului de la Institutul de Astrofizica din Canare, Juan Antonio Belmonte, sculpturile, numite si "moais", ar putea fi orientate in mod constient spre anumite stele, pe care civilizatia de pe insula le considera dealtfel mai importante decat Soarele, relateaza ziarul Estrella Digital, consultat de Rompres.
Ideea ca platformele ceremoniale "ahus" si statuile pe care acestea erau construite sunt orientate spre stele pleaca de la cercetarile realizate la fata locului de antropologul Edmundo Edwards, care locuieste in Insula Pastelui, fiind casatorit cu nepoata ultimului suveran aborigen al insulei. Edwards auzise despre "vechile idei si extraordinara importanta" pe care batranii insulei o acordau stelelor si mai ales Pleiadelor, pe care ei le numesc "matariki" (ochisori), si Centaurului din Orion, "tautoru" (cei trei frumosi) "dar Soarelui nu-i dadeau mare atentie". Pentru locuitorii din Rapa Nui, Pleiadele indicau inceputul anului in luna "Anakena", cand ieseau la rasarit, dupa cum era marcat si anotimpul "Hora nui", cel mai bun al anului - cand se deschidea sezonul de pescuit si se realizau ritualuri in onoarea stramosilor in fata uriasilor "moais", iar razboiul era interzis.
Pornind de la aceste informatii, Juan Antonio Belmonte a facut alaturi de Edwards "o reinterpretare arheo-astronomica" a platformelor ceremoniale, in vederea careia au fost studiate 30 de astfel de amplasamente.Dintre teoriile anterioare, "reintrepretate" de cei doi cercetatori, se remarca in special cea a astronomului american William Liller, in opinia caruia platformele "ahus" erau orientate spre asfintiturile si rasariturile de Soare in timpul echinoctiilor si solistitiului de iarna. Insa potrivit lui Belmonte, pe insula exista peste o suta de "ahus", motiv pentru care ar trebui realizat un studiu statistic "in detaliu" pentru a verifica daca sunt orientate in functie de astronomie si topografie, lucru similar celui intalnit, in mod surprinzator, de acest arheo-astronom si in Egipt. "Egiptologii spuneau ca templele sunt orientate spre Nil si noi am aflat ca egiptenii alegeau locuri cu o orientare astronomica sugestiva, care erau in acelasi timp perpendiculare pe rau", a explicat el. In Insula Pastelui s-ar fi putut petrece ceva asemanator dar este nevoie de "un studiu aprofundat". O particularitate a platformelor "ahus" este ca majoritatea sunt plasate astfel incat statuile sunt cu spatele la mare, ceea ce in principiu sugereaza ca orientarea dominanta este cea topografica. Colosii "moais" priveau spre poporul descendentilor lor, avand in vedere ca se presupune ca sunt reprezentari ale marilor sefi morti. Totusi, cercetatorii au gasit si "conotatii arheo-astronomice interesante" la statuile situate in interiorul insulei. De exemplu, una dintre statui este "clar" orientata spre Pleiade, in timp ce alta este indreptata spre constelatia Orion.