Contrar republicilor separatiste din Georgia, o solutie pare sa se contureze in privinta Transnistriei, regiune separatista prorusa care ar putea reveni sub administratia Republicii Moldova, daca aceasta renunta sa adere la NATO, scrie marti AFP citat de Rompres.
"Suntem optimisti" ca reglementarea conflictului transnistrean este aproape, a afirmat ministrul moldovean de externe Andrei Stratan intr-o declaratie pentru agentia de presa franceza. "Exista vointa, de partea rusa, de a ne ajuta", a adaugat seful diplomatiei de la Chisinau.
Dupa esecul Memorandumului Kozak, in 2003, Rusia a facut in acest an o noua propunere Chisinaului, care, potrivit ministrului Stratan, are la baza "o declaratie de neutralitate permanenta" a Moldovei. In schimb, Transnistria ar reveni sub suveranitatea Chisinaului, beneficiind de o larga autonomie.
Moscova tine din scurt Chisinaul
Rusia nu vede cu ochi buni extinderea NATO in Moldova, ca de altfel si in alte doua foste republici sovietice, Ucraina si Georgia, chiar daca Chisinaul nu si-a afisat niciodata public ambitiile de aderare la Alianta Nord-Atlantica, noteaza in context AFP.
"Moscova se teme ca odata cu o eventuala schimbare a puterii in Moldova (in prezent la putere aflandu-se comunistii), Chisinaul isi va schimba si atitudinea fata de NATO", explica Andrei Safonov, redactor sef la saptamanalului de opozitie din Transnistria, Novaia Gazeta, pentru AFP.
In luna aprilie a.c., presedintele moldovean Vladimir Voronin s-a intalnit cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, pentru prima data in ultimii sapte ani, liderul politic de la Chisinau exprimandu-si speranta ca diferendul din stanga Nistrului sa fie reglementat inainte de alegerile legislative din Republica Moldova, prevazute pentru inceputul anului 2009.
Insa, la doua luni dupa aceasta intalnire, Tiraspolul este departe de a impartasi acelasi optimism, ca de altfel si opozitia moldoveana, pentru care pozitia Chisinaului releva "populism pur" in contextul scrutinului de anul viitor.
"De ani de zile, Chisinaul propaga iluzii privind pretinsa usurinta de rezolvare a conflictului", acuza Serghei Simonenko, asa-zisul ministru adjunct de externe de la Tiraspol. "Moldova nu ne propune nimic interesant", adauga el, apreciind ca inacceptabil pentru Transnistria sa obtina doar autonomie.
Presiuni pe Tiraspol
Rusia, adauga responsabilul transnistrean, exercita "presiuni" asupra regimului de la Tiraspol. "In ultimul timp, partea rusa ne spune ca propunerile lui Voronin (de autonomie, n.red) ofera singura iesire" din acest conflict, adauga el.
Sprijinul dat de Moscova puterii centrale din Moldova vine in contrast cu politica rusa in Georgia, unde cele doua republici separatiste Abhazia si Osetia de Sud sunt sustinute deschis de Kremlin, constata AFP.
"Rusia incearca sa arate astfel ca ea isi recompenseaza prietenii (in acest caz Voronin, care face dovada de loialitate, n.red.) si isi pedepseste dusmanii", precum presedintele georgian Mihail Saakasvili, cu ambitiile sale deschis afisate de aderare a tarii sale la NATO, este de parere ziaristul de la Tiraspol, Andrei Safonov.
Geografia isi joaca si ea rolul sau. "Ceea ce ne lipseste noua aici este frontiera comuna cu Rusia. Prietenii nostri caucazieni (Abhazia si Osetia de Sud, care au frontiera cu Rusia) se simt mai siguri", regreta un alt adjunct al pretinsei diplomatii transnitrene, Vladimir Iastrebceak.