Ziua Logo
  Nr. 4264 de sambata, 21 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Triceanu versus Orban: Cronica unui conflict intre liberalii radicali de altdat
-- Triceanu i Orban se vor confrunta duminic in cadrul Delegaiei Permanente a PNL in care se va decide dac cei doi foti aliai, ce faceau parte din gruparea radicalilor, deveni acum adversari, vor ajunge sau nu la un compromis.
 22 iunie, 13:37 
Triceanu a cerut capul lui Orban la ultimul Birou Politic Central, avand ca argument puternic eecul organizaiei Bucureti in alegerile locale, arata, intr-o analiza, newsin. Nu cu totul intampltor, odat cu cererea demisiei lui Orban din funcia de preedinte PNL Bucureti, Triceanu anuna c ii va depune candidatura pentru un nou mandat de preedinte al partidului, cele dou declaraii ale premierului fiind interpretate ca un semnal de rzboi la adresa adversarilor si interni. Aadar, dup obinerea unui scor bun la nivel naional de ctre PNL, in condiiile in care premierul a fost foarte activ in campania electoral pe ar (dar nu i pe Bucureti), Triceanu incearc s ii consolideze puterea in propriul partid, atribuindu-i succesul in alegerile locale i profitand de insuccesul unor poteniali aspirani la succesoratul su. Dup ce a reuit s se menin la efia Guvernului, rezistand atacurilor dure i constante ale preedintelui Bsescu, dup ce a supravieuit tentativei de inlturarea a sa din fruntea PNL de ctre gruparea disident Stolojan, Triceanu se simte invingtor in urma unei btlii electorale ce consacr PNL la un procent de 20%, procent obinut doar pe vremea fostului preedinte Stolojan, reuit cu atat mai frapant cu cat acelai Triceanu a promovat minitrii controversai, implicai in scandaluri de impact cum a fost cazul Reme. Pe fondul acestei victorii pe care i-o proclam, Triceanu, susinut de Bogdan Olteanu, atac unul dintre oamenii care i-au fcut opoziie in propriul partid, Ludovic Orban, dar alturi de care a parcurs momente importante in istoria recent a liberalilor.
Logica lui Triceanu este cat se poate de simpl, ins s-ar putea dovedi contraproductiv pentru PNL in condiiile in care declanarea unui astfel de conflict ar putea afecta partidul in loc s-l mobilizeze pentru alegerile parlamentare de la toamn. Scena politic este astfel dominat din nou de tensiunile din interiorul PNL, partid care, din anumite puncte de vedere, se afla in poziia cea mai confortabil dintre cele trei fore care s-au plasat pe primele locuri in scrutinul din iunie.
Radicalii de ieri, adversarii de azi
Conflictul de azi dintre cei doi nu a aprut din senin, iar alegerile locale sunt mai mai mult un pretext pentru regandirea unor raporturi de fore in interiorul partidului, dup un ir de evoluii care evideniaz traseul diferit al unor vechi aliai. In istoria relativ recent a partidului liberal, dincolo de framiri, sciziuni i reunificri, un rol important l-a avut gruparea radicalilor, ce reunea, in jurul lui Dinu Patriciu, vocii liberale cu greutate. Horia Rusu, Clin Popescu Triceanu, Dinu Patriciu, Crin Antonescu i ulterior Ludovic Orban au format gruparea radicalilor, nemulumii de-a lungul timpului de politica preedintelui PNL, funcie ocupat dup congresul din 2001 de Valeriu Stoica. Radicalii au fost cei care i-au reproat acestuia incapacitatea de a slta partidul de la procentul de 7% i la doar un an de la alegerea lui in fruntea PNL, in primvara lui 2002 forau debarcarea lui Stoica. Sub presiunea radicalilor i dup tentativa euat de a-l exclude din partid pe Dinu Patriciu, Stoica reununa la preedinie i negocia venirea lui Theodor Stolojan, acceptat cu greu de gruparea radicalilor. Este momentul in care, contrar tradiiei liberale, membrii BPC nu mai sunt alei prin vot direct de congres ci pe lista preedintelui. In vreme ce Triceanu intr in BPC pe lista lui Stolojan, la congresul din august 2002, singurul care incearc s-l contracandideze este Ludovic Orban. Orban inregistreaz o mare infrangere, pentru c liberalii i-au fcut calcule potrivit crora Stolojan (cu o cot de incredere mare in sondajele de opinie) poate ridica partidul iaintea alegerilor din 2004 i asta dei nu l-au perceput niciodat ca fiind "unul de-al lor".
Triceanu preia efia i incepe treptat s se rup de aripa dur
Aceeai grupare a radicalilor s-a opus i alianei cu Bsescu i Partidul Democrat, ins constituirea acesteia conduce la un concurs de imprejurri ce-l vor aduce pe Triceanu in fruntea PNL i a Guvernului. Preluarea tafetei prin ieirea din cursa a lui Stolojan marcheaz inceputul declinului relaiilor dintre Triceanu i ceilali radicali Antonescu i Orban, in vreme ce Dinu Patriciu se retrage undeva in umbr, renunand la orice funcie in partid. Devenit premier i ales in 2005 preedinte al PNL, fr niciun contracandidat, Triceanu incepe treptat s-i consolideze poziia in partid. El se inconjoar de tineri liberali precum Bogdan Olteanu sau Dan Motreanu i se rupe de fotii si aliai din interiorul partidului, ceea ce i-a atras adesea criticile lui Antonescu, Orban sau Norica Nicolai.
Privit sctrict din perspectiva relaiei cu adversarul su de azi, un prim moment este acela al congresului din 2005 cand refuz s-l promoveze pe preedintele PNL Bucureti Ludovic Orban pe lista Biroului Politic. Tot in 2005, Triceanu refuz s-l sprijine pe Orban in btlia din interiorul Alianei pentru candidatura la primria Capitalei.
Orban este folosit in lupta anti-Bsescu i impotriva disidenilor lui Stolojan
Ceea ce a continuat s ii uneasc pe Triceanu i pe fotii si aliai din partid a fost "pericolul Bsescu", toi respingand ideea fuziunii cu PD pe care o prezentau ca pe un atentat la identitatea liberal i o incercare de a inghii PNL intr-un partid prezidenial aflat la cheremul lui Bsescu. In contextul conflictului cu eful statului i cu gruparea Stolojan care milita pentru proiectul prezidenial, Orban a fost folosit ca purttor de mesaje dure la adresa adversarilor democrai, inclusiv in CNC-urile alianei. Tot ceea ce Triceanu nu-i putea asuma ca mesaj public, din cauza dorinei de a pstra o imagine echilibrat ca i premier, era transmis de Ludovic Orban. Pentru a aplana ins conflictul dintre aliai, Triceanu il retrage pe Orban din structura de conducere a alianei. In aceeai not, in condiiile in care Theodor Stolojan beneficia de un capital de imagine important, Triceanu evit s ii asume clar excluderea acestuia i a lui Valeriu Stoica din partid, rolul de "clu" revenindu-i tot lui Ludovic Orban in postura de lider al organizaiei Bucureti.
La fel avea s se intample i in momentul suspendrii preedintelui Bsescu, cel care a fost trimis in linia intai pe perioada referendumului fiind nimeni altul decat Ludovic Orban, lsat singur s gestioneze intreaga campanie i eventual s contabilizeze singur eecul de imagine.
Triceanu ii refuz ministerul agriculturii, dar il numete totui la transporturi
Dup ce a decis s nu il coopteze in echipa sa de conducere a partidului, Triceanu se opune categoric numirii lui Orban la ministerul agriculturii, tot aa cum refuzase mult timp includerea Norici Nicolai in Executiv. In pofida refuzului repetat al secretarului general al PNL Dan Motrenu de a-i asuma portofoliul, Triceanu insist pe lang acesta s preia postul numai pentru a bloca numirea lui Orban, singurul candidat liberal inscris in curs. Motivaia premierul ar fi fost aceea c dorete s evite un nou conflict cu Bsescu, inand cont c Orban fusese promovat ca vocea cea mai critic la adresa preedintelui. Ulterior, odat cu excluderea PD de la guvernare, al crei adept a fost liderul de la Bucureti, acesta este nominalizat la ministerul transporturilor.
Orban catig postul de vicepreedinte in faa protejatului lui Triceanu
Cea mai mare victorie a lui Orban in partid a fost ins congresul extraordinar din ianuarie 2007, ansa sa constand in revenirea la vechiul sistem liberal al alegerii membrilor Biroului Politic Central prin vot direct i nu pe lista candidatului la preedinia partidului. Confruntarea direct dintre preedintele Camerei Deputailor, finul i protejatul lui Triceanu Bogdan Olteanu, i liderul de la Bucureti a fost singura miz a congresului de atunci. Intr-un fel, victoria categoric a lui Orban impotriva lui Olteanu a fost un vot de blam dat modului in care Triceanu a ales s conduc partidul, incojurat doar de tinerii fr experien i luand deciziile pe cont propriu, fr consultarea unor lideri precum Crin Antonescu sau ali vicepreedini care se plangeau c afl de la televizor hotrarile importante asumate de PNL i dezbtute adesea in biroul lui Olteanu.
Liderul PNL Bucureti vrea s intre in opoziie
Eecul demiterii preedintelui i anunul PSD c intenioneaz s depun moiune de cenzur il determin pe Orban s ias la ramp cerand in numele organizaiei PNL Bucureti trecerea in opoziie. De altfel, dei, la fel ca i Triceanu, nu s-a disociat de Dinu Patriciu, susintor al unei aliane PNL-PSD, Orban a avut grij tot timpul s nu-i alture imaginea de grupul liberalilor care negociau sprijinul PSD pentru guvernul minoritar, tem pe care o va folosi in plin conflict importiva adversarilor si din partid.
Bsescu il laud pe Orban, Triceanu se disociaz de el in campanie
Alegerile locale se transform in punctul culminant al acestui conflict, in condiiile in care, pe intreaga durat a campaniei, Triceanu evit s se implice in btlia pe Bucureti, lsadu-l oarecum in off side pe Ludovic Orban. In seara prezentrii rezultatelor primului tur de scrutin, Triceanu pozeaz din nou in ipostaza premierului gata s ofere sprijin tuturor primarilor, indiferent de culoarea lor politic, transmiand un mesaj de la sediul Guvernului. eful PNL refuz s apar alturi de perdantul Ludovic Orban i vine la partid numai dup ce acesta prsete cldirea, gestul su politic fiind un semnal clar a ceea ce avea s urmeze ulterior. i asta in contextul in care, in cutarea sprijinului votanilor PNL, Bsescu laud prestaia candidatului liberal, la fel presa sau Sorin Oprescu.
Politica de aliane a PNL devine arm de atac
Laudele lui Bsescu sunt folosite de adversarii lui Orban pentru a-l discredita in propriul partid i pentru a alimenta ipoteza c preedintele dorete refacerea alianei PNL-PD, prin incurajarea unei alternative la actuala conducere a partidului, deinut de Triceanu. Cel care iese public cu astfel de declaraiie este chiar Bogdan Olteanu, coordonatorul politic al campaniei PNL pe ar i omul care trebuia s elaboreze analiza rezultatelor obinute de formaiunea sa la locale.
Orban contraatac i sugereaz c, spre deosebire de Olteanu i Triceaanu, nu se simte confortabil s negocieze cu Hrebenciuc, Mitrea, Iliescu sau Nstase. Dei afirm c preedintele Bsescu face ru Romaniei in haina de preedinte, Orban mai spune c PNL trebuie s-i pstreze disponibilitatea de a discuta cu PD-L. Pentru a nu pica in capcana ipotezei c ar fi negociat cu Bsescu, Orban ii nuaneaz declaraiile ulterior i afirm c discuiile cu PD-L nu pot avea loc decat dac Bsescu renun s mai candideze la un nou mandat de preedinte. Fcand pasul inapoi, el mai spune c singurul obiectiv al PNL trebuie s fie catigarea alegerilor din toamn.
Z.O.  
Alte articole
  Solutia UDMR    (Eveniment, 2008-02-20)
  Antonescu spune că deciziile lui Tăriceanu au "un caracter personal impotriva lui Ludovic Orban"    (2008-06-23 13:04)
  Călin Popescu Tăriceanu: Ludovic Orban ramane ministrul Transporturilor    (2008-06-21 19:32)
  Tăriceanu i-a cerut demisia lui Ludovic Orban, Orban zice ca nu si-o da    (2008-06-16 19:41)
  Tăriceanu este convins că Orban va intra in finala pe București    (2008-05-27 17:53)
  Orban il contrazice din nou pe Tariceanu    (2008-02-23 18:19)
 Afisari: 343  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Rezultatele   de FB
PROBLEMA LUI ORBAN   de MIKE
A r h i v a
Stirile zilei 2008-06-21
 20:18 
Ludovic Orban: Am fost eliminat din conducerea PNL la nivelul Bucuretiului  2008-06-22
1 comentariu
 19:32 
Clin Popescu Triceanu: Ludovic Orban ramane ministrul Transporturilor  2008-06-22
9 comentarii
 19:31 
Dupa ce fosta iubita a parasit-o pentru un barbat, DeGeneres face nunta cu Portia de Rossi  2008-06-22
2 comentarii
 17:55 
Brad Pitt a chelit, Kate Winslet arata ca o epava  2008-06-22
2 comentarii
 17:28 
Victor Ponta si Daciana Sarbu, nunta social-democrata a anului  2008-06-22
4 comentarii
 17:00 
Triceanu se va implica direct in reorganizarea PNL Bucureti, anun Orban  2008-06-22
2 comentarii
 16:36 
Conducerile a patru organizaii PSD din Cluj au demisionat  2008-06-22
1 comentariu
 16:22 
Un OZN a atacat un elicopter al politiei galeze  2008-06-22
7 comentarii
 16:10 
Conducerea PNL Bucuresti a fost dizolvata  2008-06-22
6 comentarii
 14:37 
Viitorul energetic al planetei, amanat cu patru luni  2008-06-22
1 comentariu
 14:36 
Orban: Nu voi demisiona  2008-06-22
1 comentariu
 14:15 
Iranul acuza Israelul de "operatiuni psihologice" impotriva sa  2008-06-22
7 comentarii
 14:10 
Stenii din Voineti - Iai au protestat din nou fa de decizia BEC de a-l valida pe candidatul PNL  2008-06-22
1 comentariu
 14:09 
Acord de principiu intre partidul lui Tadici si partidul lui Milosevici pentru formarea unui guvern  2008-06-22
1 comentariu
 13:42 
Liderii de filiale PNL au preri imprite - unii vor evitarea tensiunilor, alii doresc sanciuni  2008-06-22
 13:36 
Nunti spatiale, din 2011  2008-06-22
 13:16 
Comunistii lui Voronin deplang eliberarea temporara a Basarabiei de sub jugul bolsevic  2008-06-22
13 comentarii
 12:09 
Autostrada cu lingurita, dar pe trei benzi  2008-06-22
2 comentarii
 11:52 
Cel mai urat caine din 2008  2008-06-22
1 comentariu
 10:53 
Pele, jefuit  2008-06-22
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Secretele Capelei Sixtine (3185 afisari)
 Israelul a simulat atacarea Iranului (2670 afisari)
 Iliescu si Vanghelie isi scot ochii (1537 afisari)
 Masacrul de la Katyn (1513 afisari)
 Temutul Pietroi eliberat de judecatori (1291 afisari)
 Brad Pitt a chelit, Kate Winslet arata ca o epava (2979 afisari)
 Un OZN a atacat un elicopter al politiei galeze (2937 afisari)
 Victor Ponta si Daciana Sarbu, nunta social-democrata a anului (2329 afisari)
 A aparut calendarul meciurilor din UEFA Champions League: Steaua joaca pe 12/13 si 26/27 august (2056 afisari)
 Autostrada cu lingurita, dar pe trei benzi  (1731 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03060 sec.