Ziua Logo
  Nr. 4263 de vineri, 20 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Codul secret al lui Michelangelo, ascuns in picturile ce impodobesc Capela Sixtina de la Vatican
 20 iunie, 13:06 
Pasionatii misterelor cu patina istorica au acum un nou subiect de conversatie: dupa succesul romanului "Codul lui Da Vinci", doi autori, pasionati de arta, au lansat recent pe piata cartea "Secretele Capelei Sixtine", dedicata maestrului Michelangelo Buonaroti. In cele 320 de pagini ale cartii, Roy Doliner si Benjamin Blech incearca sa-si conviga cititorii ca Michelangelo a folosit un "cod" pentru realizarea Capelei Sixtine, atat de secret incat cel atribuit lui Leonardo da Vinci de Dan Brown pare banal.
In 1975, atunci cand chirurgul Frank Mershberger din statul Indiana, SUA, a intrat pentru prima data in Capela Sixtina si a privit fresca "Crearea lui Adam" a avut o impresie de familiaritate stranie. Apoi a ramas stupefiat. Dumnezeu care intinde mana spre Adam este reprezentat in interiorul unei mantii care este sectiunea exacta a unui creier uman, ca si cum ar fi fost copiat din manualul unei scoli de medicina, scrie ziarul "La Stampa", citat de Rompres.
"De ce oare l-a pus Michelangelo pe Dumnezeu in interiorul unui creier?", s-a intrebat Mershberger. Raspunsul vine din cele 320 de pagini ale cartii "The Sistine Secrets" (Secretele Capelei Sixtine) publicata de editura HarpersCollins si semnata de Roy Doliner, cercetator de arta si profesor la Muzeele Vaticane, si Benjamin Blech, profesor de Talmud la Yeshiva University din New York si considerat unul dintre cei mai prestigiosi rabini cabalisti.
Simbolurile Kabbalah
"Codul lui Michelangelo" se bazeaza pe simbolurile Kabbalah. Buonarroti a impanzit Bolta si "Judecata de Apoi" cu mesaje care trimit la mistica ebraica. Incepand chiar cu omul creat din minte deoarece interpretarea cabalistica spune ca fiinta umana este rodul cunoasterii, localizata in emisfera dreapta a creierului, exact in locul in care Michelangelo il infatiseaza pe Dumnezeu.
Cartea, care tocmai a fost publicata in SUA, il insoteste pe cititor printr-o miriada de exemple similare, partial reelaborate din studii precedente, partial gasite de autori, asa cum se intampla in cazul cercului aurit de pe mantia lui Aminadab, aparut cu prilejul restaurarii din perioada 1980-1999, care trimite la simbolul rusinii pe care evreii erau obligati sa-l poarte pe haine, pe vremea lui Michelangelo.
In mod similar, in Cercul Alesilor din Judecata de Apoi se afla, chiar deasupra lui Iisus, doi evrei care au pe cap palarii asemanatoare cu cele pe care Inchizitia ii obliga sa le poarte pentru a se deosebi de crestini: cu cele doua varfuri care aminteau de diavol.
Profilul Judecatii de Apoi aminteste de cel al Tablelor Legii, tot asa cum dimensiunile Capelei Sixtine sunt milimetric identice cu cele ale sanctuarului Eichal din Templul lui Solomon, dar ceea ce frapeaza cel mai mult este modul in care Blech si Doliner au reusit sa identifice in cele patru colturi ale Boltei, litere ebraice alcatuite din membre ale personajelor reprezentate si care trimit la concepte cabalistice: Ghimel de la gvura (orgoliu) in fresca infatisandu-i pe David si Goliat, sau Chet de la chessed (pietate) in cea a Iuditei si servitoarea ei, in timp ce picioarele si degetele lui Iona formeaza Hei care corespunde numarului 5, cate sunt cartile Vechiului Testament. Iona este infatisat intr-un peste mare, asa cum sugereaza "Midrash" si nu in traditionala balena a culturii crestine.
Biserica catolica, impanzita cu mesaje cabalistice
Si in ceea ce priveste Arca lui Noe imaginea evoca Talmudul, deoarece este vorba de o mare cutie plutitoare. Acelasi lucru este valabil si pentru Eva care se naste, nu din coasta lui Adam, ci din soldul acestuia. Totodata, fructul tentatiei din Pomul Cunoasterii in Eden nu este marul din traditia crestina ci smochinul, asa cum relateaza Midrash.
In ceea ce priveste motivul pentru care Michelangelo a impanzit cu simboluri si mesaje cabalistice inima Bisericii catolice, care era si sediul Inchizitiei, opinia autorilor este ca el e consecinta cunostintelor dobandite in adolescenta de la Giovanni Pico della Mirandola, cel mai important cabalist crestin al Renasterii, si de la Marsilio Ficino, fondatorul Academiei din Florenta familiei Medici, unde Cosimo Medici a ales sa primeasca si sa-i protejeze pe evrei cu rezultatul de a gazdui eminenti cabalisti care au resuscitat interesul pentru cunoasterea transmisa din epoca Vechiului Testament.
Ajunsi la ultima pagina a cartii ai impresia ca Blech si Doliner identifica cheia "codului lui Michelangelo" in optiunea de a construi o punte ezoterica intre crestinism si ebraism, care de altfel coincide si cu identitatea autorilor: un rabin pe care l-a binecuvantat la Vatican, in 2005, Papa Ioan Paul al II-lea, iar in 2006 l-a insotit pe actualul Suveran Pontif la Auschwitz, si un pasionat de arta care isi petrece zilele intre "Sistine Secrets".
M.N.  
 Afisari: 2851  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
codul da vinci   de anka_vlc
Codul lui Da Vinci   de Eufrosin
Basme pentru idioti   de Eufrosin
A r h i v a
Stirile zilei 2008-06-20
 20:37 
Francezii, buni la fotbal, slabi la sofat
3 comentarii
 20:15 
Cumparam mult dar putin
2 comentarii
 19:39 
Basescu, invitat la nunta fetei lui Vasile Blaga, Agathe
1 comentariu
 19:22 
Bush cere continuarea finantarii razboaielor din Irak si Afganistan si legalizarea interceptarilor telefonice ale suspectilor de terorism
6 comentarii
 19:04 
"Haiducul" Ciocodeica a trait sase luni in padure si s-a hranit cu frunze si salbaticiuni
2 comentarii
 18:30 
Rusia inarmeaza armata afgana impotriva talibanilor
3 comentarii
 18:28 
PNL nu poate s pretind s fac parte din majoritate la CGMB din cauza scorului prost pe Capitala
1 comentariu
 18:11 
Ministrul David cere ancheta interna la Evidenta Populatiei Arges
2 comentarii
 17:52 
Basescu: Toate tarile membre UE trebuie sa ratifice Tratatul de la Lisabona inaintea alegerilor pentru Parlamentul European
1 comentariu
 17:45 
Fanii echipei nationale de fotbal a Romaniei: "Capul lui Piturca vrem !"
4 comentarii
 17:43 
Un psiholog britanic a calculat: 20 iunie, cea mai fericita zi a anului
 17:37 
Bsescu i-a spus unei jurnaliste c orice rspuns are nevoie de o intrebare care s probeze o minim inteligen
28 comentarii
 17:30 
Chavez ameninta Europa cu sistarea exportului de petrol
3 comentarii
 17:29 
UE ridica sanctiunile impotriva Cubei
4 comentarii
 17:14 
Viitorul Tratatului de la Lisabona, amanat pana la toamna
 16:49 
Ziarul "Tricolorul", obligat sa publice sentinta din procesul cu Elena Basescu
4 comentarii
 16:19 
Orban spune c PNL ar putea negocia cu PD-L dac Bsescu nu mai candideaz la preedinie
1 comentariu
 16:15 
Liderii PSD si PC se reunesc pentru a pune la punct oferta de guvernare
 15:51 
BVB vrea sa transfere 400 de companii de la Rasdaq pe un segment special al pietei reglementate
 15:45 
Flacara mica la aragaz si becuri economice, solutia supravietuirii dupa 1 iulie
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Circ la investirea lui Oprescu (2740 afisari)
 Muntii Carpati la mana ungurilor (1968 afisari)
 Misterul lacului Tiberiada (1961 afisari)
 Poemele hiperporno ale lui Emil Brumaru (1739 afisari)
 Jaf in codrul Regelui (1651 afisari)
 Codul secret al lui Michelangelo, ascuns in picturile ce impodobesc Capela Sixtina de la Vatican (2851 afisari)
 O singura pastila le poate scapa pe femei de o sarcina nedorita (2362 afisari)
 "Dorele, ne miscam si noi mai cu talent", in varianta cu sutien  (2259 afisari)
 Sylvie van der Vaart, cea mai sexy nevasta de fotbalist la EURO 2008 (1971 afisari)
 Băsescu i-a spus unei jurnaliste că orice răspuns are nevoie de o intrebare care să probeze o minimă inteligență (1892 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01391 sec.