Presedintele rus Dmitri Medvedev duce un "razboi tacut" cu adeptii liniei dure, nemultumiti de programul sau de reforme liberale, a declarat vicepresedintele Uniunii Industriasilor si Intreprinzatorilor din Rusia, Igor Iurghens, directorul unui grup de reflectie din Moscova care ii ofera consultanta sefului statului, citat de Rompres.
Iurghens, directorul Institutului pentru dezvoltare moderna, a mentionat, pentru Reuters, ca Medvedev este angajat intr-o lupta grea cu clanurile ostile pe care le-a mostenit de la predecesorul sau la Kremlin, actualul premier rus Vladimir Putin, incercand sa aplice programul sau din campania electorala cand a promis rusilor preeminenta legii, combaterea coruptiei si mai mult libertati.
"Este in curs un razboi tacut, dar acesta va mai continua o vreme", considera expertul rus, in varsta de 55 de ani, adaugand ca daca Medvedev nu va reusi sa incropeasca pe valurile acestei lupte o coalitie, el va esua in demersul sau liberal, ca si multi reformatori de pana la el".
Iurghens considera ca Medvedev este un liberal moderat, opinie ce contravine parerilor unor analisti care il considera pe noul locatar de la Kremlin drept o clona mai palida a fostului presedinte Vladimir Putin.
Medvedev, ales pentru liberalizarea Rusiei
In opinia expertului rus, Putin si l-a ales in mod deliberat pe Medvedev ca succesor, in defavoarea reprezentantului liniei dure, Serghei Ivanov, prim-vicepremier, fost ministru al Apararii. Dupa haosul din anii 1990, situatia in Rusia s-a stabilizat, Putin aspirand spre liberalizarea cursului politic.
Cunoscuta lozinca din campania electorala "Libertatea este mai buna decat lipsa" va ramane la nivel declarativ daca Medvedev nu va reusi sa creeze o coalitie care sa-l sprijine. El ii are de partea sa pe liberali, o parte a elitei mediilor de afaceri si a intelectualitatii tehnice, o parte a cercurilor militare si intreaga generatie crescuta pe Internet, considera Yurghens.
Impotriva sa sunt clanurile ale caror reprezentanti vor "incerca permanent sa obtina controlul asupra activelor si sa mentina in mainile lor posturi-cheie in domeniul economic, pentru ca acestia nu cred in valorile economiei de piata, in liberalism si in Occident", grup format in mare parte de catre fostii ofiteri KGB promovati de Putin in ierarhia lideriilor de la Moscova.
Preluarea postului de premier i-a permis lui Putin, in opinia aceluiasi expert, sa devina "judecatorul suprem" pe arena politica rusa. "Fara sprijinul lui Putin, presedintele Dmitri Medvedev nu va putea lua nicio decizie importanta si nu va reusi sa formeze coalitia", a apreciat acesta, adaugand: "Putin insa va ramane foarte vigilent si daca Medvedev va deceptiona paturile defavorizate ale societatii in cursul aplicarii reformelor, el va schimba atunci acest curs".