Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a preluat saptamana trecuta controlul Comisiei pentru cooperarea tehnico-militara si, respectand traditia, l-a numit pe premierul Vladimir Putin adjunct al sau in cadrul acestei comisii. Prin urmare, sustine publicatia rusa Kommersant, consultata de Rompres, nu este exclus ca cei doi lideri sa-si imparta si pietele de armament pe care le vor controla. Unii experti, noteaza sursa citata, apreciaza ca aceasta distribuire a functiilor va permite Rusiei sa vanda arme si echipamente militare pana si partilor aflate in conflict armat, chiar daca astfel de afaceri ar trezi proteste in Occident.
Printr-un decret semnat la 11 iunie, presedintele Medvedev a stabilit noua componenta a Comisiei pentru cooperarea tehnico-militara intre Rusia si alte state. Prin traditie, aceasta comisie se subordoneaza direct sefului statului, iar adjunctul sau este primul ministru. Din comisia respectiva mai fac parte seful Administratiei prezidentiale de la Moscova, vicepremierul responsabil cu industria apararii, directorii FSB (Serviciul Federal de Securitate), SVR (Serviciul de Informatii Externe), Agentiei federale pentru cooperarea tehnico-militara, precum si ministrii Apararii, de Externe, Finantelor si Industriei. Spre deosebire de vechea structura a Comisiei, Medvedev l-a inclus de data aceasta in componenta ei si pe ministrul Justitiei Aleksandr Konovalov.
Desi, la prima vedere, decretul prezidential are un continut strict, implicatiile acestuia sunt mult mai profunde, noteaza Kommersant. Daca in perioada presedintiei lui Vladimir Putin, seful statului conducea in mod efectiv aceasta comisie, premierii avand un rol strict formal, in prezent situatia s-a schimbat. Cu un prim ministru ca Putin, este greu de crezut ca domeniul exporturilor de armament va fi subordonat doar presedintelui Medvedev, considera expertii rusi. "Nu este exclus ca impartirea sectorului exporturilor de armament intre presedinte si premier sa se faca dupa principiul geografic: presedintele va controla exportul de arme in unele tari, iar premierul in altele", a afirmat pentru Kommersant, sub rezerva anonimatului, o sursa din guvernul rus. Potrivit acesteia, Putin va controla exportul de arme in tarile cu care Rusia a stabilit contacte concrete si prolifice in domeniu in perioada presedintiei sale, precum Venezuela, Libia, Algeria, care au deja incheiate cu Moscova contracte de milioane de dolari. In schimb, presedintelui Dmitri Medvedev ii va reveni controlul exporturilor de arme in tari ca India si China, pana nu de mult cumparatori traditionali de armament rusesc, precum si in state cu care Rusia nu are o cooperare aprofundata in domeniul tehnico-militar.
Totodata, considera unii experti, impartirea controlului intre Medvedev si Putin va facilita exportul de arme catre parti aflate in conflicte armate. "Si inainte au existat momente cand Rusia a inarmat parti beligerante, de exemplu in timpul conflictului dintre Eritreea si Etiopia", a amintit Ruslan Puhov, director al Centrului pentru studiul strategiilor si tehnologiei. Dat fiind insa ca actualul presedinte rus este un novice in domeniu, Puhov nu exclude nici posibilitatea ca in realitate premierul Vladimir Putin sa fie cel care va coordona, ca si inainte, exporturile de armament.