Munca fortata la care au fost supusi prizonierii italieni in Germania nazista constituie o "crima impotriva umanitatii", a decis Curtea de Casatie din Italia, care a respins un recurs al Germaniei formulat impotriva acordarii de indemnizatii pentru circa 50 de victime, relateaza AFP, preluat de NewsIn.
Curtea de Casatie italiana a hotarat ca statul german nu poate invoca imunitate fata de decizia de acordare a indemnizatiilor, pronuntata de justitia civila italiana in favoarea acestor "sclavi ai lui Hitler".
Tratamentele suportate de prizonieri trebuie sa fie considerate imprescriptibile, pentru ca "acestea constituie crime impotriva umanitatii", potrivit Curtii de Casatie.
50 de italieni deportati in lagarele naziste
Germania, prin intermediul ambasadorului sau, a depus un recurs la decizia de a acorda indemnizatii pentru circa 50 de italieni deportati dupa armistitiul din 8 septembrie 1943 dintre Italia si Aliati. Inainte de aceasta data, Italia era aliata Germaniei naziste.
Dosarul se refera la 43 de persoane - civili si militari - numite "tinerii din Valea Suse", situata in nord-vestul Italiei, deportati intr-un lagar din Gaggenau si fortati sa munceasca pentru compania Daimler, dar si la alte noua persoane care au depus plangeri si care au fost arestate si deportate in circumstante diferite.
Spre deosebire de alte persoane care au fost supuse la munca fortata, ele nu au primit nicio indemnizatie din partea Fundatiei germane "Amintire, responsabilitea si viitor", care le considera prizonieri de razboi.
Potrivit avocatului celor care au depus plangerile, Luca Procacci, citat de agentia ANSA, decizia Curtii de Casatie constituie un "semnal puternic la adresa Germaniei" si ar trebui sa-i faca pe alti italieni care au fost victime sa se exprime.