Unul din motivele pentru care merita sa vii la Festivalul de Film Transilvania este acela ca poti vedea filme romanesti in premiera. Cum in cadrul marilor festivaluri de film exista o regula conform careia productiile inscrise in concurs nu trebuie sa fi fost vizionate in vreo sala de cinema, nici unul dintre filmele prezente la Cluj nu a fost trimis la Cannes, Berlin sau Venetia.
Un astfel de film este "Tache", realizat dupa o poveste de Mara Nicolaescu. Producatorul filmului, Cristian Comeaga, povestea in conferinta de presa ca aceasta pelicula e o exceptie in cinematografia romaneasca, in sensul ca scenariul a ajuns prima data la producator, care a cautat un regizor potrivit. Filmele inspirate din bancuri moldovenesti ale lui Igor Cobileanski au ajuns celebre pe internet. Toata lumea a vazut povestea acelui pariu pe o suta de dolari cum ca un bec poate fi bagat si scos din gura. Producatorul a vazut filmul pe YouTube si a hotarat ca regizorul moldovean este foarte potrivit pentru scenariu "Tache" Astfel a iesit o comedie plina de replici hazoase. Subiectul era generos, Tache( jucat bine de Mircea Diaconu) este un batran gropar care afla ca e bolnav de cancer. Singura lui grija e legata de modul in care isi va organiza o inmormantare fastuoasa. Filmul pare realizat mai mult pentru televiziune. Publicul lui tinta nu , cu siguranta "tineretul" nervos de acum, care prefera filmele lui Puiu si Mungiu, ci mai degraba un public ce a crescut cu filmele de dinainte de Revolutie in care juca Mircea Diaconu si alti actori cu nume sonore.
Cel de-al doilea film care a putut fi vazut la Cluj, in premiera, in cursul zilei de joi, este "Marilena", pelicula ce are la baza un scenariu al lui Mircea Daneliuc. Din pacate, filmul se inscrie in acelasi registru cu scurtmetrajele realizate de Daneliuc dupa 1989. Absurdul grotesc din " Patul Conjugal" s-a mai domolit intre timp, dar au ramas aceleasi obsesii despre societatea de tranzitie. La nivelui dramaturgic, filmul functioneaza mult mai bine decat ceea ce realizeaza acum colegii sai de generatie. Maestrul Daneliuc stie inca cum sa declanseze resorturile pentru a inchega o intriga dar din nefericire subiectele alese pentru filmele sale nu aduc nimic nou si prezinta aceeasi mizerie sociala sub acelasi unghi. "Marilena" spune povestea unei femei care lucreaza intr-o fabrica de cizme de cauciuc si care trebuie trebuie sa gaseasca un loc unde sa isi acunda copilul cat timp prietenul ei din Canada sta in Bucuresti.
In cursul serii de vineri, la cinemaograful clujean "Arta" va fi proiectat cel mai nou documentar al lui Tomas Ciulei. Dupa ce regizorul a fost hulilt in Romania dupa ce a realizat un documentar sumbru despre oamenii Deltei, iata ca a venit momentul ca cei care traiesc in Moldova sa fie personajele principale ale noii sale pelicule. "Podul de Flori" e tras pe film, ceea ce mai rar se intampla in lumea documentaristilor. Protagonistii documentarului sunt o familie de moldoveni compusa din tata si cei trei copiii ai sai. Mama celor mici lipseste din peisaj, fiind plecata de patru ani in Italia. Femeia comunica cu copiii ei doar prin telefon si scrisori. Problema parintilor plecati in strainatate la munca este o problema grava atat Romania cat si in Moldova. De aceea, psihiatrii au inceput sa vorbeasca deja de un sindrom care afecteaza copiii cu parintii absenti care dezvolta probleme de atasament. Tomas Ciulei nu accentueaza pe latura tragica a povestii, ci urmareste un an din viata acestei familii. A iesit un film sensibil, despre greutatile unor oameni ce se vad nevoiti sa traiasca despartiti. Cel mai asteptat film al serii este, cu siguranta, "Boogie", cea mai recenta realizare a regizorului Radu Munteanu.