Abia la o saptamana de la producerea unui incident la centrala nucleara de la Rovensk din regiunea Rivne (nordul vestul Ucrainei), autoritatile ucrainene au rupt tacerea. Oficialii de la Kiev au explicat ca nu s-a produs nimic grav, pe 29 mai, si ca nu exista pericol de radiatii, cu toate ca unii experti vorbesc despre similitudini cu incidentul de la centrala nucleara de la Krsko (Slovenia), transmite vineri publicatia online Versii, citata de Rompres.
"A avut loc o avarie minora, fara emisii radioactive", a afirmat joi seara, la postul de televiziune "Inter" din Kiev, directorul executiv al companiei ucrainene Energoatom, Viktor Stovbun.
In tot acest timp, in pofida temerilor populatiei, autoritatile de la Kiev au negat producerea unor incidente la centralele atomice de pe teritoriul Ucrainei.
Zvonurile alarmante au inceput sa fie vehiculate chiar si in presa, in lipsa unor informatii veridice.
La 3 iunie, compania Energoatom, care exploateaza si este responsabila de securitatea acestei centrale, precum si ministrul ucrainean pentru situatii de urgenta, Vladimir Sandra, au negat producerea unor defectiuni in activitatea centralei.
Pe site-ul internet al Ministerului pentru Situatii de Urgenta de la Kiev poate fi accesat si astazi urmatorul anunt: "Fara panica! Fondul radioactiv in Ucraina este in parametri normali!"
In interventia de joi seara la postul de televiziune "Inter", directorul executiv al companiei Energoatom a recunoscut ca o scurgere de lichid din sistemul de racire s-a produs la 29 mai la reactorul nr.2 al centralei Rovensk. "Sistemul de protectie a semnalizat fisurarea conductei care alimenteaza reactorul cu apa. Aceasta defectiune s-a produs la nivelul circuitului al doilea, care nu are niciun contact cu materialele radioactive", a declarat Viktor Stovbun, intr-o incercare a de calma opinia publica.
Directorul executiv al Energoatom sustine ca "scurgerea de apa de la centrala nucleara de la Rovensk a fost nesemnificativa si nu exista vreo paralela intre aceste incident si cel produs miercuri la centrala nucleara slovena Krsko". "Acolo s-au scurs pana la trei metri cubi de lichid radioactiv, la noi - doar trei litri pe ora", a specificat acesta.
In pofida asigurarilor date de autoritati, presa de la Kiev considera ca puterea a incercat sa musamalizeze cazul, deoarece daca nu ar fi existat niciun pericol, compania care deserveste centrala nucleara de la Rovensk ar fi informat asupra incidentului imediat si nu ar fi iesit in public la o saptamana dupa ce zvonurile s-au amplificat, in contextul incidentului de la centrala nucleara slovena, care a fost anuntat cu promptitudine de autoritatile de la Ljubljana.