Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Videanu reziliaza contracte dupa ce firmele parasesc lucrarile pentru care au fost angajate
 29 mai, 16:42 
Primarul general Adriean Videanu a reziliat contractul cu trei firme care au castigat licitatia pentru reabilitarea primului pachet de scoli din programul finantat de Banca Europeana de Investitii (BEI), insa abia dupa ce acestea au parasit lucrarile, motivand, la randul lor, ca le-au plecat muncitorii. Anuntul de reziliere a fost facut joi, la inaugurarea unei scoli din programul de reabilitare BEI, iar firmele respective fac parte din asocierea Global Invest LLC & General Construct & Consult SRL Bucuresti, care ar fi trebuit sa dea la cheie lucrarile la 11 scoli, pana in aceasta luna. "Am dorit de foarte mult timp rezilierea contractului cu cele trei firme, imediat dupa ce am constatat ca acestea nu-si respectau termenele, insa procedura de reziliere a unor contracte cu BEI si BERD este anevoioasa, etapele fiind obligatoriu de parcurs", si-a justificat edilul Capitalei gestul. E drept ca, verbal, primarul general a tot anuntat ca va rezolva situatia, dar a mentionat, totodata, si ca ii va fi extrem de greu, intrucat firmele nu sunt interesate de lucrari de consolidare. Din aceasta cauza, licitatiile pentru celelalte zeci de scoli se tot repeta, fara ca vreo societate de constructii sa participe la licitatie.
In nota de reziliere, motivele care l-au determinat pe edilul Capitalei sa renunte la serviciile firmelor incapabile, se inscriu, in primul rand, la capitolul calitate, unde Videanu recunoaste ca "exista probleme majore". "Multe lucrari nu au fost acceptate la plata, din cauza calitatii necorespunzatoare, dar nu au fost refacute de contractant. De asemenea, documentele de calitate cerute de legea romaneasca nu sunt intocmite corect si la timp. Pe multe santiere, contractantul nu dispune de personalul calificat necesar pentru managementul calitatii (sef santier, responsabil tehnic cu executia, responsabil cu controlul calitatii etc.). In fine, dintre cele trei scoli care trebuiau terminate conform actului aditional, la 30 aprilie - scolile nr. 7, nr. 189 si nr. 206 -, numai Scoala generala nr. 206 (exclusiv lucrarile interioare din corpul scolii) a fost predata, celelalte fiind inca in lucru la aceasta data", se arata in nota semnata de edilul-sef.
In alta ordine de idei, jumatate dintre scolile contractate au fost parasite de constructor: "6 din cele 11 scoli (Liceul Enescu, scolile 87, 109, 110, 206 si 311) sunt parasite de contractant, din lipsa resurselor necesare", se precizeaza in nota. In fine, "se observa o discrepanta majora intre stadiul actual de realizare al scolilor si termenul final de incheiere a contractului 30.07.2008, care in opinia noastra si a Consultantului nu poate fi realizat in actualele conditii: progres foarte slab al Contractantului legat de lipsa resurselor umane, materiale dar mai ales fonduri circulante si management coerent si performant si exista certitudine ca aceste scoli nu vor fi terminate nici pana la 15 Septembrie, pentru a asigura demarerea corespunzatoare a noului an scolar", argumenteaza primarul general in nota de reziliere.
O singura scoala terminata din totalul de 102
Programul "Reabilitarea Infrastructurii Educationale Bucuresti", finantat de BEI, cuprinde 102 scoli, din care municipalitatea a reusit sa "dovedeasca" una singura, pe care primarul general a inaugurat-o joi. Este vorba despre Scoala Generala nr. 279, din Sectorul 6 al Capitalei. Valoarea investitiei este de 1.823.146 de euro, fondurile fiind asigurate din bugetul local al Sectorului 6 si din proiectul BEI, constructorul fiind Asocierea SC Pro Construct SRL si SC Castor Industry SA Ploiesti. La inaugurare a participat si primarul Cristian Poteras.
Videanu a promis ca pana la inceputul anului scolar vor fi reabilitate inca 11 institutii de invatamant preuniversitar - 6 pana in iulie si cinci pana in septembrie. Edilul Capitalei a mai precizat ca scolile care urmeaza sa fie finalizate, dar si cea inaugurata, fac parte din celelalte doua pachete contractate prin programul BEI, la care termenele de executie a lucrarilor sunt respectate, pana in prezent.
Finantare externa esuata lamentabil
Contractul pentru programul BEI de reabilitare a infrastructurii educationale din Capitala a fost semnat la Bucuresti, in octombrie 2003, intre BEI, Primaria Capitalei si Guvern, cu termen de finalizare in perioada 2003-2008. Pentru proiect, municipalitatea a obtinut un credit de 112,2 milioane de euro de la BEI, iar succesul finantarii i se datoreaza lui Train Basescu, la acea vreme primar general. Programul cuprindea lucrari de consolidare a cladirilor impotriva cutremurelor, construirea de cladiri noi si sali de sport multifunctionale, reabilitatea infrastructurii sanitare, canalizare, alimentarea cu apa, electricitate, telefon si internet, asigurarea de mobilier si echipamente, inclusiv calculatoare. Era prevazuta, de asemenea, proiectarea celor 102 scoli si licee. precum si supravegherea lucrarilor, inclusiv toate serviciile de consultanta necesara.
Pana in 2006 au durat studiile de fezabilitate, iar modificarea Legii achizitiilor publice a determinat intarzierea si mai mare a lucrarilor, din cauza procedurile si mai greoaie de licitatie. Scolile au fost impartite pe pachete de cate 11 - 12 cladiri, pentru a fi licitate mai usor, insa doar doua pachete au putut fi contractate, restul fiind ocolite de constructori. In martie anul acesta, prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu, a cerut rezilierea contractului, dupa ce in noiembrie anul trecut, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei se oferea sa preia aceste lucrari de la Primaria Capitalei. Adriean Videanu a recunoscut atunci ca licitatiile pentru atribuirea lucrarilor in trei sferturi din scolile prinse in programul BEI esueaza de mai mult timp, fiind neatractive pentru firmele de constructii, insa nu a solutionat problema. Abia astazi a fost facut primul pas, in ciuda faptului ca oficialii municipali au constatat de mai mult timp ca lucrarile incepute in cele 23 de scoli sunt de calitate slaba, iar graficele de lucru sunt in intarziere.
Magda SEVERIN  
 Afisari: 374  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-29
 20:32 
Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece"
5 comentarii
 20:17 
Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur
5 comentarii
 19:45 
Basescu: Cei alesi duminica vor gestiona 20 de miliarde de euro
2 comentarii
 19:42 
NATO ar putea ramane in Kosovo inca cinci ani
2 comentarii
 19:30 
15 ONG-uri le cer lui Oprescu si Diaconescu sa se dezica public de Iliescu
22 comentarii
 19:24 
Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone
6 comentarii
 19:01 
Peste un milion de romani au fost victimele violentei in 2007
2 comentarii
 18:50 
Romtelecom nu are niciun contract incheiat cu Colegiul National Mihai Eminescu din Satu Mare
1 comentariu
 18:33 
Maimutele cyborg
1 comentariu
 17:58 
Americanii au ajuns sa isi fure benzina din rezervor
23 comentarii
 17:51 
Elevii bulgari se inghesuie sa studieze limba romana ca limba straina
2 comentarii
 17:49 
CGMB a modificat de dragul NetCity Planul Urbanistic General al Bucurestilor
 17:40 
Tinuta in viata, 60 de ani, de un plaman de fier, dar omorata de o banala pana de curent
2 comentarii
 17:40 
Vosganian: Nu scadem acciza la petrol pentru ca iar vine Petrom si scumpeste benzina
1 comentariu
 17:34 
Albania ar putea gazdui centrale nucleare italiene
 17:27 
Mortii din Brasov dezgropati din cauza Elodiei
 17:19 
Sinuciderile in randul soldatilor, fenomen global
 17:01 
Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei
1 comentariu
 17:01 
Videanu face audienta cat candidatii
1 comentariu
 16:57 
Cazul Mailat pus in scena la Opera din Roma
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00951 sec.