Ziua Logo
  Nr. 4241 de luni, 26 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Jurnal de campanie
Preotii care nu se retrag de pe listele partidelor politice risca excluderea din cler
 26 mai, 20:41 
Parintele Costel Stoica (ZIUA foto)
Preotii care candideaza ca independenti pe listele unui partid politic risca excluderea din Biserica daca nu se retrag, potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Costel Stoica, citat de HotNews. Intre timp, doi prelati au fost deja suspendati si asteapta judecata bisericeasca.
Cei doi sustin ca decizia de a candida ca independenti pe lista unor partide nu a reprezentat o incalcare a hotararii Sinodului BOR prin care se stabilesc regulile ce trebuie respectate in astfel de cazuri, deoarece aceasta nu face nici o referire la listele partidelor politice. Hotararea precizeaza ca preotii pot candida doar cu aprobarea episcopului locului, "numai ca independenti si numai pentru consiliile locale si consiliile judetene". Intr-o precizare ulterioara, insa, Patriarhia transmite ca "preotii candidati trebuie sa evite in campania electorala orice atitudine de tip partinic, adica pentru sau contra celorlalti candidati". Parintele Costel Stoica a estimat ca numarul celor aflati "in afara hotararii BOR" este mai mic de 10. "O parte dintre acestia au fost deja pedepsiti, iar altii urmeaza. Pedeapsa poate merge de la solicitarea imperitiva de a se retrage de pe lista partidului politic, pana la excluderea din cinul bisericii". Purtatorul de cuvant a adaugat ca trei prelati au fost deja suspendati din preotie, doi in Slatina si unul in Vaslui, si asteapta judecata consistorului local. In analiza aceluiasi for se afla si un preot care a ales sa candideze pentru functia de primar in judetul Suceava, din parte PD-L.
De la debutul acestei campanii electorale, presa a relatat despre cazuri ale unor preoti care au primit aprobare sa candideze pentru consiliul local sau judetean, dar au ales ca numele lor sa figureze pe lista unui partid politic. Parintele Arsenie, staretul Manastirii Sfantul Sava din Berzunti, judetul Bacau, preotul Iustinian Tomozei din Chircesti, judetul Vaslui sunt doi intre cei care au recunoscut acest lucru. Pana in acest moment, un singur inalt ierarh s-a declarat public sustinator al prezentei preotilor pe listele candidatilor independenti. Laurentiu Streza, mitropolitul de Ardeal, a declarat , inainte de depunerea listelor de candidaturi: "Nu vad nici o problema sa intre pe listele partidelor, pentru ca le vom adresa invitatii tuturor. In cazul in care mai multe partide vor vrea preoti pe liste, nu este nici o problema, pentru ca o comuna are mai multe sate arondate si sunt mai multi preoti."
Deciziile BOR
Pe 6 martie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a decis sa modifice hotararea 410 din 2004 astfel: "Totodata, aplicand principul iconomiei (pogoramant, dispensa), Sfantul Sinod hotaraste ca, de la caz la caz, preotii care isi exprima, in scris, dorinta de a candida numai ca independenti si numai pentru consiliile locale si consiliile judetene sa primeasca aprobarea chiriarhilor lor. Aprobarea va fi acordata in urma analizei solicitarilor preotilor respectivi, intr-o sedinta a Permanentei Consiliului Eparhial si numai acelora considerati capabili sa promoveze interesele comunitatii in consiliile locale si in consiliile judetene. Daca, insa, se dovedeste ca preotul nu corespunde cerintelor mandatului incredintat, de a lucra si apara interesele comunitatii locale, atunci i se va retrage aprobarea. Aceasta hotarare adoptata de Sfantul Sinod este aplicabila numai pana cand se vor gasi membri ai laicatului ortodox, bine pregatiti, pentru a reprezenta interesele comunitatilor locale in care se afla si ortodocsi".
Desi nu exista nici un fel de precizari concrete referitoare la listele partidelor politice sau la partizanatul politic, Patriarhia a facut, cateva zile mai tarziu, precizari in acest sens: "in spiritul hotararii Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 7 martie 2008 privind neimplicarea in politica partinica a clerului, Patriarhia Romana precizeaza ca toti preotii care candideaza cu statut de independent pentru Consiliile locale si judetene trebuie sa-si prezinte propriul program in mod realist si realizabil. In acelasi timp, preotii candidati trebuie sa evite in campania electorala orice atitudine de tip de tip partinic, adica pentru sau contra celorlalti candidati. Aceasta atitudine de neutralitate politica este necesara pentru a evita, dupa alegeri, unele consecinte defavorabile parohiei in care slujeste preotul respectiv. Abaterile de la aceasta indrumare vor fi sanctionate intrucat incalca litera si spiritul hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane."
ZIUA ONLINE  
 Afisari: 673  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Har si spirit   de Ion Caramache
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-26
 20:08 
Patrick Swayze se poarta ca un invingator
 20:06 
SUA sfatuiesc Romania si Moldova sa semneze tratatul de frontiera
11 comentarii
 19:34 
Ingenios! Un timisorean obtine 450.000 de euro, anual, din afaceri cu vipere
6 comentarii
 19:31 

14 comentarii
 19:06 
Familia Flintstone, arestata in apropierea sediului Parlamentului European
 18:46 
Kremlinul decoreaza mamele care nasc multi copii
7 comentarii
 18:45 
Votul pentru primari este valabil si in urna consilierilor
 18:20 
Doctor nazist premiat pentru intreaga cariera
5 comentarii
 18:07 
Cu iahtul spre litoral, pe Canalul Dunare-Bucuresti
3 comentarii
 17:52 
Uma Thurman primeste saruturi de... milionar
 17:45 

2 comentarii
 17:27 

16 comentarii
 16:53 
Romania trebuie sa bage bani in Nabucco daca vrea sa scape de amenintarea South Stream
 16:50 
Un autoportret cat sase continente
 16:35 

5 comentarii
 16:19 
David Beckham, sedus de majorete sub ochii nevestei
1 comentariu
 15:49 

6 comentarii
 15:40 
Kievul cere Moscovei o baza maritima la Marea Baltica, in enclava Kaliningrad
2 comentarii
 15:14 
Pretul mare al petrolului duce la schimbari in economie
 15:13 
Polonezii ar putea cere Rusiei 22 de miliarde de dolari pentru genocidul de la Katyn
15 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Profetul petrolului" prezice 200 de dolari pe baril (3144 afisari)
 Comandant de Bac' (2292 afisari)
 De ce trebuia sa intervina Traian Basescu? (1747 afisari)
 Sclava in Italia (1519 afisari)
 Oprescu pierde puncte (1516 afisari)
 Sex oral si EMO in reviste distribuite gratuit in licee (5692 afisari)
 Ingenios! Un timisorean obtine 450.000 de euro, anual, din afaceri cu vipere (3706 afisari)
 Demonul din telefonul mobil (3566 afisari)
 Cutremurele din China pot declansa seisme la celalalt capat al lumii (2421 afisari)
 David Beckham, sedus de majorete sub ochii nevestei (2329 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00893 sec.