Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Festivalul International de Teatru Hyperion: repertoriu variat si atractiv
 22 mai, 16:03 
Intrat in traditie, ajuns la cea de a opta editie, Festivalul International de Teatru "Hyperion" a continut si in acest an propuneri repertoriale si interpretative variate, complexe si atractive ale unor reputate scoli de teatru precum Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", Facultatea de Arte a Universitatii "Hyperion", Facultatea de Teatru a Universitatii "Spiru Haret" sau Teatrul-Laborator @lma @lter din Sofia.
"Sufletul" manifestarii a fost, si anul acesta, initiatorul acestui festival, decanul Facultatii de Arte "Hyperion" si directorul Institutului European de Cultura pentru Comunicare si Educatie prin Imagine, prof. univ. dr. Geo Saizescu. De altfel, centrul de greutate al manifestarii a fost constituit de spectacolele Facultatii de Arte "Hyperion", ale carei productii de absolvire din anul universitar 2007-2008 au vadit calitati artistice superioare.
Spectacolul inaugural al competitiei a apartinut clasei prof. Damian Crasmaru si asist. Mircea Constantinescu de la "Hyperion", cu drama ruseasca Stele in lumina diminetii de Alexandr Galin, o evocare a unei epoci de trista si dureroasa amintire, vremea in care portretul "tatucului" Stalin trona impasibil nu numai in lumea ruseasca. Interpretii - printre care Anca Manolescu, o "femeie-comisar" in toata puterea cuvantului, Oana Rufu, o tanara dezorientata, aruncata in hatisul unei lumi violente si Teodora Madasa, victima tragica a intamplarilor din satucul uitat de lume - au marcat realist (poate cu un trac suplimentar) momentele principale ale piesei, si indeosebi finalul apoteotic - cu trimiteri spre lumea contemporana -, in care clipa festiva a trecerii prin localitate a flacarii olimpice coincide cu sfarsitul tragic al tinerei eroine. Tot in seara inaugurala au evoluat pe scena festivalului de la teatrul "Rapsodia" tinerii protagonisti ai unei formatii experimentale bulgare din Sofia, dar spectacolul lor, intitulat pretentios Verde salbatic, poate fi considerat un experiment ratat, fiind completamente golit de continut, neinspirat, gratuit, fara nici o sansa la spectatori.
Cu o propunere incitanta au venit, in ziua a doua a festivalului, tot studentii Facultatii "Hyperion", clasa prof. univ. dr. Eusebiu Stefanescu si prof. asoc. Rodica Mandache, un original si ingenios spectacol Shakespeare, Lumea intreaga e o scena, o robusta realizare colectiva (dar si cu individualitati pregnante, printre care Meda Victor in rolul reginei Gertruda din Hamlet). In seara a doua a festivalului au evoluat absolventii Facultatii de teatru "Spiru Haret", clasa prof. univ. Constantin Codrescu si conf. univ. Vlad Radescu cu piesa lui Federico Garcia Lorca Casa Bernardei Alba: a fost un spectacol atent lucrat, desi nu este deloc usor sa transpui scenic acest text cu atmosfera apasatoare, cu destine violente si cu implicatii tragice, "special" si prin faptul ca distributia contine doar roluri feminine (noua la numar).
Dupaamiaza a treia a festivalului a debutat cu o explozie de ritm si voie buna (o "pata de culoare" intr-un festival in care au predominat dramele), comedia lui N.V. Gogol Casatoria, interpretata de clasa prof. univ. Catrinel Dumitrescu si prof. asoc. Emil Hossu de la "Hyperion". Realizatorii au optat pentru o expresie artistica moderna a comediei clasice, spectacolul transmitand o buna dispozitie contaminanta, ansamblul fiind riguros articulat, efectele comice fiind nu o data spectaculoase, datorita si unor individualitati pregnante, precum Aylin Cadir (Duniasa), Cristina Paun (Fiokla, rol in care apare, altadata, si Dalia Pusca). Seara, in sala "Ileana Berlogea" de la U.N.A.T.C. , gazdele au prezentat drama cehoviana Platonov, in interpretarea anului III (coordonat de prof. univ. dr. Adriana Popovici), in regia prof. asoc. Liviu Lucaci si asist. univ. drd. Stefana Samfira: un spectacol de mare montare, cu ampla si detailata desfasurare epica si psihologica, cu cateva interpretari convingatoare, ca acelea datorate lui Adrian Nicolae in rolul titular, Alexandrei Fasola (Anna Petrovna), lui Serban Gomoi (Nikolai Ivanovici).
In ziua a patra a festivalului, clasa prof. univ. dr. Eusebiu Stefanescu si prof. asoc. Rodica Mandache de la "Hyperion" a venit cu alte doua propuneri acaparante, originale, dramatizarea Femei...Femei dupa Mihail Sebastian (personaj principal fiind protagonistul Jocului de-a vacanta, Stefan Valeriu) si descoperirea unei piese mai putin cunoscute de Euripide, Helena, o propunere repertoriala de interes maxim.
Calin CALIMAN (critic de teatru si film, membru in juriu)  
 Afisari: 287  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-22
 20:26 
Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori
5 comentarii
 19:25 
O femeie de 78 de ani a vrut sa se sinucida fiindca a inselat-o barbatul
 19:09 
Bucuresti: Peste 30.000 de buletine de vot tiparite in plus au fost ridicate de Biroul Electoral Municipal
3 comentarii
 18:49 
Avioanele ar putea sa se repare singure
7 comentarii
 18:12 
Red Hot Chili Peppers s-a destramat
2 comentarii
 18:07 
Europarlamentarii ameninta SUA cu reintroducerea vizelor pentru cetatenii americani
9 comentarii
 18:03 
Celebrul jurnalist Bob Woodward paraseste "Washington Post"
1 comentariu
 17:46 
Codul fiscal nu va fi modificat in 2009
1 comentariu
 17:44 
Bancile apeleaza la recuperatori in cazul rau-platnicilor
1 comentariu
 17:43 
Varujan Vosganian: Preturile practicate de companiile petroliere sunt o sfidare
3 comentarii
 17:32 
Vorba cantecului: Nu uita ca tara te vrea prost
2 comentarii
 17:30 
Kazahstanul va propune Rusiei o unificare a economiilor celor doua tari, sustine Kommersant
1 comentariu
 17:24 
Un argentinian si-a sechestrat si violat fiica timp de 11 ani
1 comentariu
 17:24 
 17:00 
CRONICA DE FILM: Sansa vietii lui (21)
1 comentariu
 16:47 
Operatiunea "Excavatorul"
 16:43 
Microsoft te plateste daca folosesti Live Search
 16:19 
UE a deschis o ancheta impotriva Gaz de France
1 comentariu
 16:18 
 16:00 
A fost inventat spray-ul nazal anti-timiditate
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00895 sec.