Ziua Logo
  Nr. 4228 de sambata, 10 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Noul ministru italian de Interne cauta solutii pentru impiedicarea intrarii romilor in Italia
 11 mai, 13:09 
Roberto Maroni, noul ministru italian de Interne
Roberto Maroni, noul ministru italian de Interne, analizeaza modalitatile prin care ar putea reintroduce controalele la frontierele nationale pentru a limita intrarea romilor, majoritatea cetateni romani, scrie cotidianul La Repubblica.
"Datoria noastra este de a pregati masuri eficiente pe toate fronturile securitatii, tinand seama de ultimele fenomene legate de imigratia comunitara", a declarat Maroni intr-un interviu publicat sambata de cotidianul regional La Padania, intr-o aluzie clara la imigratia provenind din Romania.
Maroni a anuntat in urma cu cateva zile ca, in cazul in care va fi nevoie, "va renegocia cu Comisia Europeana regulile privind libera circulatie, impunand limite atunci cand in joc se afla siguranta nationala", relateaza La Repubblica.
Masurile dure in privinta imigratiei reprezinta cel mai dificil test pe care il va avea de infruntat Maroni, in conditiile in care decretul de lege pentru indepartarea din Italia a cetatenilor comunitari care comit infractiuni, in special romi, a fost respins de doua ori in Parlament, noteaza cotidianul italian.
In plus, nu este deloc usor sa spui Romaniei - a carei aderare la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a fost sustinuta de precedentul Guvern Berlusconi - ca unii dintre cetatenii sai, in special romii, nu vor mai putea sa intre liber in Italia. Si ca va trebui ca zecile de mii de romi care au venit in Italia in ultimele 15 luni sa fie repatriati, mai scrie La Repubblica.
De cand a stiut cu siguranta ca va fi ministru, Maroni s-a concentrat asupra gasirii unei solutii la aceasta dilema. in ultimele zile, inca inainte de a fi investit, el a cerut o documentatie aprofundata Camerei Deputatilor, Senatului si Parlamentului European, pentru a verifica orice posibilitate de suspendare a acordurilor Schengen. Acest tratat, care prevede eliminarea controalelor de la frontierele interne din UE, nu a fost extins inca si in cazul Romaniei si Bulgariei, dar problema apare deoarece romanii si bulgarii pot sa intre liber in Italia pentru ca provin din state membre, la fel ca francezii, de exemplu.
Conventia pentru libera circulatie a cetatenilor comunitari prevede ca, "din motive de ordine publica sau de siguranta nationala", un stat, dupa consultari cu celelalte state vizate, poate "sa decida ca, pentru o perioada limitata de timp, sa fie facute controale la frontiere".
In ultimii ani, in Europa aceasta clauza a fost invocata de mai multe ori, nu doar pentru probleme de siguranta, ci si in cazul evenimentelor sportive si chiar pentru o casatorie. Franta a suspendat deja acordurile in privinta liberei circulatii de sase ori, Belgia a facut acest lucru cu ocazia campionatului european de fotbal din 2000, pentru a preveni intrarea in tara a huliganilor. Acelasi lucru l-a facut si Portugalia, care a gazduit campionatul patru ani mai tarziu. Italia a suspendat aplicarea Tratatului Schengen cu ocazia summitului G8 de la Geneva, iar in urma controalelor reintroduse la frontiera, numeroase persoane au fost oprite si expulzate. Spania a recurs la aceasta posibilitate cu ocazia casatoriei printului Felipe.
Initiativa lui Maroni nu este in realitate o linie politica noua in interiorul aliantei conduse de premierul Silvio Berlusconi. Suspendarea Tratatului Schengen a fost propusa spre dezbatere in precedenta legislatura de catre fostul vicepresedinte al Senatului, Roberto Calderoli, in prezent membru al noului Cabinet Berlusconi, insa inca de pe atunci aparusera dificultati operationale (perioada de suspendare trebuie sa fie totusi limitata) si juridice (verificarile nu trebuie sa afecteze si alti cetateni comunitari). Initiativa presupunea si dificultati diplomatice, putand duce la o criza in relatiile cu Romania, care nu ar fi fost de dorit avand in vedere legaturile comerciale dintre cele doua tari, scrie La Repubblica.
"Romanii sunt membri ai Uniunii Europene, iar directiva UE garanteaza clar libera circulatie a persoanelor", a declarat, citat de La Repubblica, comisarul european pentru multilingvism, romanul Leonard Orban, comentand informatiile referitoare la masurile pe care noul ministru de Interne, Roberto Maroni, s-ar pregati sa le propuna in domeniul imigratiei. "Exista reguli clare ce trebuie aplicate in cazul tuturor cetatenilor Uniunii si in toate statele membre, nu doar in Italia. Situatiile trebuie examinate de la caz la caz, iar expulzarile in masa nu sunt permise. Motivele pentru a face acest lucru trebuie sa fie puternice si clare. Expulzarea trebuie aplicata doar in cazuri exceptionale", a conchis Orban.
Noi legi privind siguranta
In ceea ce priveste imigrantii ilegali, masurile pentru a face mai eficiente expulzarile din Italia vor fi implementate imediat dupa ce Parlamentul European va aproba o noua directiva pe aceasta tema, care extinde pana la 18 luni perioada in care o persoana poate fi tinuta intr-un centru pentru straini. Directiva va fi adoptata imediat de Guvern, scrie, la randul sau, agentia ANSA.
Abia instalat in functie, Maroni si-a luat un ragaz de 48 de ore, adica pana la sfarsitul saptamanii, pentru studierea unui memorandum, a cifrelor si propunerilor formulate de sefii de departamente din Ministerul de Interne, pentru a pune la punct un text pentru "pachetul legilor de siguranta", pe care sa-l prezinte la urmatorul Consiliu de Ministri, potrivit ANSA. Maroni este hotarat sa actioneze in timp-record. Astfel, vineri au avut loc doua reuniuni cu expertii tehnici de la Ministerul de Interne, iar o alta sedinta a fost stabilita pentru luni dupa-amiaza. Obiectivul este ca la reuniunea de marti cu ministrii vizati (al apararii, al justitiei si de externe) sa poata prezenta un plan de siguranta deja schitat.
Vineri dimineata a avut loc prima reuniune la care au participat Maroni si responsabilii din cinci departamente din Ministerul de Interne (Afaceri interne, Siguranta publica, libertati civile si imigratie, Pompieri, Asistenta si aparare civila, Politici de personal, resurse materiale si finante). Ei i-au explicat ministrului directiile viitoarei sale politici pentru siguranta. Dupa-amiaza, Maroni s-a intalnit din nou cu responsabilii din departamente carora le-a cerut sa faca fiecare cate un memorandum in care sa aprofundeze diverse teme. Luni dupa-amiaza va avea loc o noua discutie pentru a stabili ultimele detalii.
Imigratia ilegala, infractiune pedepsita cu inchisoarea
Maroni a stabilit ca obiectiv principal pentru Ministerul de Interne lupta impotriva imigrantilor ilegali. Astfel, Maroni propune ca imigratia ilegala sa fie considerata infractiune pedepsita cu inchisoarea. De asemenea, se va propune prelungirea periodei de retinere pana la expulzare la 18 luni, patrularea preventiva pe mare pentru a evita debarcarile, inasprirea conditiilor pentru cererea de azil si pentru reintregirea familiei si acordarea permisului de sedere numai pentru persoanele care dovedesc ca au un venit suficient pentru a se intretine.
Pe plan judiciar, vor fi prevazute pedepse mai severe pentru o serie de infractiuni (furt, violare de domiciliu, prejudiciu material, violente familiale si sexuale), iar in cazul flagrantului va fi facilitata judecarea imediata. De asemenea, suspendarea executarii pedepsei va fi eliminata in cazul unor delicte, a scris cotidianul Il Sole 24 Ore.
Campania pentru alegerile legislative din 13-14 aprilie a fost dominata de chestiuni de securitate, guvernul de stanga al lui Romano Prodi fiind acuzat de laxism de catre dreapta, care a exploatat mai multe evenimente de fapt divers in care erau implicati straini, cu precadere romani.
intr-un interviu acordat sambata pentru cotidianul regional La Padania, Maroni a explicat ca legea Bossi-Fini, care reglementeaza drepturile cetatenilor extracomunitari in Italia, ramane o lege-cadru "indispensabila" pentru a garanta siguranta tarii. "Trebuie doar actualizata, pastrand punctele fundamentale", a afirmat el. Ministrul este convins ca exact aceasta lege este "calea cea mai buna".
Dar hotararea lui Maroni a generat deja polemici, in conditiile in care presa romana scrie ca ministrul este decis sa "expulzeze romii fara domiciliu stabil", scrie presa italiana. Magistratura Democratica si Uniunea Camerelor Penale resping in avans masurile de siguranta conturate. Curentul de stanga din Italia considera ca "se ajunge astfel in cele din urma la un mecanism asfixiat, acela al justitiei, care deja nu reuseste sa progreseze".
Antonio Cassese, fostul presedinte al Tribunalului Penal International de la Aja, se opune celor mai importante prevederi in ceea ce priveste imigratia: "Masuri cu impact psihologic si mediatic, dar fara eficienta", le califica el.
La randul sau, Filippo Miraglia, responsabilul pentru imigratie al asociatiei pentru promovare sociala Arci, considera ca masurile "nu pot duce decat la o crestere a numarului de imigranti ilegali si a traficului de persoane".
Purtatorul de cuvant al inaltului comisariat ONU pentru Refugiati, Laura Boldrini, aminteste ca "un imigrant din trei care debarca pe coastele italiene cere azil si ca unul din cinci obtine protectie ca refugiat". Ea a subliniat ca "orice inasprire a normelor ar duce la o scadere a acestei proportii sub standardele prevazute de tratatele internationale".
Si OSAPP, sindicatul politiei penitenciare, a avertizat ca inchisorile sunt deja pline si exista riscul ca noile masuri sa agraveze situatia.
Francesco Pionati , politician crestin-democrat (UDC) asteapta sa vada "propuneri concrete si aplicabile, nu anunturi fara efect". "Vom analiza fiecare masura in parte", a adaugat el.
M.N.  
Alte articole
  Ministrul italian de Interne: Guvernul roman ar trebui sa aplice acordul bilateral cu Italia privind preluarea detinutilor romani    (2009-02-16 11:52)
  Italia, scaldata in milioane de euro de Comisia Europeana    (2009-01-22 19:47)
  Italia: Stare de urgență la nivel național din cauza imigranților    (2008-07-26 08:51)
  Italia a decretat stare de urgenta din cauza imigrantilor    (2008-07-25 19:36)
  Scandalul imigrantilor romani, la masa negocierilor    (2007-10-23 18:26)
 Afisari: 595  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
politica mincinoasa de stinga,   de silviana
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-10
 20:13 
Nici-un castigator la Categoria I la extragerea Loto 6 din 49  2008-05-11
5 comentarii
 18:48 
NASA trimite astronaut pe asteroidul care inainteaza spre Pamant  2008-05-11
5 comentarii
 18:33 
Sarah Jessica Parker a dovedit ca se poate: din ratusca cea urata a devenit lebada Hollywoodului  2008-05-11
2 comentarii
 18:21 
Mars al minoritatilor sexuale la Chisinau, stopat de cetateni revoltati  2008-05-11
14 comentarii
 17:28 
Jurnalisti implicati in "schimburi de focuri" la SPP  2008-05-11
2 comentarii
 16:52 
  2008-05-11
14 comentarii
 16:12 
Vesti bune pentru fanii actorului Owen Wilson: s-a logodit cu Kate Hudson  2008-05-11
 15:19 
Shelby Super Cars Ultimate Aero, cea mai rapida masina din lume  2008-05-11
 14:58 
Constructia de nave spatiale si cresterea camilelor, printre obiectivele RAEDPP Constanta  2008-05-11
 14:45 
Basescu: Bucurestii nu vor recunoaste Kosovo  2008-05-11
2 comentarii
 13:54 
Din pricina coruptiei din Bulgaria, investitorii s-ar muta in Romania  2008-05-11
6 comentarii
 12:41 
Sarbii isi voteaza destinul european  2008-05-11
 12:32 
Cu masina... pe acoperis  2008-05-11
 12:09 
CFR Cluj reuseste eventul: cupa si campionatul  2008-05-11
1 comentariu
 11:56 
Procurorii intra pe firul Ploiesti Est-Valea Calugareasca  2008-05-11
 11:44 
Charlie Sheen scapa, pentru a treia oara, de burlacie  2008-05-11
 11:14 
  2008-05-11
 11:06 
  2008-05-11
 18:52 
Basescu: Am o relatie foarte buna cu premierul Tariceanu
11 comentarii
 18:25 
Un mort si un ranit dupa parabusirea unui avion in Calarasi
 Top afisari / comentarii 
 Loja zero la Ateneu (4788 afisari)
 Deznodamant dramatic (3301 afisari)
 Si bunicile noastre erau sexy (2354 afisari)
 Un nou vector in Orientul Mijlociu: amenintarea atomica (2072 afisari)
 Cetatea lui Vlad Tepes (1547 afisari)
 NASA trimite astronaut pe asteroidul care inainteaza spre Pamant (4382 afisari)
 Mars al minoritatilor sexuale la Chisinau, stopat de cetateni revoltati (1520 afisari)
 Cainii si romanii, interzisi intr-un magazin din Spania (1449 afisari)
 Traian Băsescu ii ataca pe cotracandidatii lui Vasile Blaga (1421 afisari)
 Sarah Jessica Parker a dovedit ca se poate: din ratusca cea urata a devenit lebada Hollywoodului (1367 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01129 sec.