Alegatorii din Serbia au inceput sa voteze duminica in cadrul alegerilor legislative si locale, vazute ca un referendum pentru sau impotriva continuarii integrarii tarii in Uniunea Europeana dupa ce provincia Kosovo si-a declarat independenta la 17 februarie cu sprijin occidental, relateaza AFP, preluat de NewsIn.
Cele aproximativ 8.600 de birouri de vot s-au deschis la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei). Mai mult de 6,7 milioane de alegatori sunt chemati la urne.
Dublul scrutin, legislativ si municipal, reprezinta o lupta intre fortele proeuropene si ultranationalistii rusofili, iar observatorii considera aceste alegeri drept cele mai importante de la caderea regimului autoritar al lui Slobodan Milosevici, in urma cu opt ani. Potrivit sondajelor, ultranationalistii din Partidul Radical Sarb (SRS), creditati cu 34% din intentiile de vot, nu vor devansa decat cu un punct procentual alianta proeuropeana formata in jurul Partidului Democrat (DS) al presedintelui Boris Tadici.
Autoritatile de la Belgrad au facut in asa fel incat sa poata vota si sarbii din Kosovo, manifestandu-si astfel refuzul de a recunoaste independenta teritoriului. Decizia a nemultumit autoritatile kosovare si Misiunea ONU (MINUK), care administreaza Kosovo de la incheierea conflictului din 1998-1999 dintre fortele sarbe si etnicii separatisti albanezi. Pristina si MINUK au declarat scrutinul ilegal.
La originea crizei guvernamentale care a dus la convocarea acestor alegeri legislative anticipate concomitent cu alegerile locale se afla chiar independenta Kosovo, proclamata la 17 februarie. in martie, premierul nationalist Voislav Kostunita a rupt alianta cu proeuropenii ramasi favorabili apropierii tarii de UE in pofida faptului ca Bruxelles-ul a sustinut independenta Kosovo. Proeuropenii se impotrivesc si ei acestui statut pentru Kosovo si considera ca acest teritoriu este in continuare o provincie sarba, insa cred ca apropierea de UE ar ajuta la reunificarea tarii.
Scena politica sarba, impartita
Peisajul politic sarb este blocat insa de mai multe luni. In februarie, la alegerile prezidentiale, proeuropeanul Tadici a obtinut o victorie la limita impotriva liderului radicalilor sarbi, ultranationalistul Tomislav Nikolici.
Cum nici o tabara, nici celalalta nu pare in masura sa obtina o majoritate decisiva, unele formatiuni mai mici ar putea juca un determinant rol de arbitru in formarea guvernului. Este in special cazul Partidului Socialist al fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, creditat cu 7% din intentiile de vot, si al formatiunii liberale LPD, singura care este de acord cu independenta Kosovo si care ar putea obtine 8% din sufragii.
Alegerile din Serbia vor fi urmarite cu deosebita atentie la Bruxelles, unde europenii si-au sporit gesturile de sustinere fata de proeuropenii sarbi, semnand cu precadere Acordul de Stabilizare si Asociere cu Belgradul, o prima etapa importanta in calea catre aderare. in plus, pentru a-i convinge pe sarbi de binefacerile apropierii de UE, 17 tari ale Uniunii au decis sa acorde vize gratuit pentru marea majoritate a cetatenilor sarbi.