Edilii bucuresteni nu cer finantare pentru amenajarea spatiilor verzi, a anuntat, miercuri, ministru Mediului, Attila Korodi. Potrivit demnitarului, singurii primari din Capitala care au cerut Guvernului finantare pentru amenajarea spatiilor verzi sunt cei din Sectorul 6 care au depus, anul acesta, un proiect pentru cofinantare in ceea ce priveste realizarea de spatii verzi, situatie similara cu cea de anul trecut. Din datele municipalitatii, citate de NewsIn, reiese ca unui locuitor din Bucuresti ii revin 16,38 metri patrati de spatii verzi. In anul 2010, autoritatile locale trebuie sa asigure, potrivit normelor Uniunii Europene, minimum 20 de metri patrati de spatii verzi pe cap de locuitor, suprafata urmand sa creasca la 26 de metri patrati, pana la sfarsitul anului 2013. Pentru aceasta, autoritatile locale pot depune la Ministerul Mediului proiecte pentru realizarea de spatii verzi, finantate in proportie de cel mult 60% din Fondul pentru Mediu.
Potrivit unei statisticii a Primariei Capitalei, suprafata verde in Bucuresti, aflata in administrarea primariilor de sector, a scazut de la peste 34 de milioane de metri patrati, in 1989, la 20 de milioane, in 2005, si la aproximativ 19 milioane de metri patrati, in 2007. In calculul suprafetei verzi din Capitala sunt incluse si spatiile verzi din cimitire, precum si cele din serele si pepinierele orasului. Mai mult, exista revendicari ale unor persoane care vizeaza suprafete de teren din fondul de spatii verzi ale Bucurestilor. In ultima sedinta, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a respins, in ciuda unei decizii definitive a instantei, hotararea prin care municipalitatea ar fi trebuit sa cedeze unei persoane fizice peste 20.000 de metri patrati de teren langa parcul Tineretului, in schimbul aceleiasi suprafete in interiorul parcului.
Criteriile de selectie a proiectelor depuse la Ministerul Mediului sunt suprafata de spatii verzi pe cap de locuitor la nivelul localitatii. Au prioritate localitatile cu suprafata cat mai mica, localitatile cu populatie numeroasa, tinandu-se cont de suprafata pe care se realizeaza proiectul, fiind vizate suprafete cat mai mari, precum si valoarea contributiei proprii a initiatorului. In acest ultim caz au prioritate proiectele cu partea de contributie proprie cat mai mare. Totodata, se va urmari realizarea de noi spatii verzi sau extinderea suprafetelor unor astfel de spatii, si mai putin reabilitarea unora deja existente. Ghidul de finantare cuprinde, de asemenea, calendarul dupa care se va derula selectia proiectelor depuse. Astfel, proiectele depuse pana la mijlocul lunii august vor fi analizate si evaluate pana la 1 septembrie, urmand ca, pana la 15 septembrie, sa fie selectate cele care vor primi finantare. Programul national de imbunatatire a calitatii mediului, prin realizarea de spatii verzi in localitati, se aplica incepand cu anul 2007 si se va desfasura pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.