Supermarketurile ar putea fi obligate prin lege sa reduca sau sa elimine unele taxe si sa scada pretul de pe raft. Comisia parlamentara, care a facut o ancheta privind practicile comerciale abuzive ale supermarketurilor, intentioneaza sa puna intr-un cadru legal Codul de Bune Practici dintre supermarketuri si retaileri, ceea ce s-ar putea transforma intr-un proiect de lege care sa prevada reducerea sau eliminarea unor taxe, pentru scaderea pretului produselor.
Presedintele Comisiei de Politica Economica, Reforma si Privatizare din Camera Deputatilor, Mihai Tudose, a declarat pentru "Business Standard", ca toate concluziile anchetei derulate de forul pe care il conduce ar putea fi inserate intr-un proiect de lege care sa stabileasca un cadru legal clar in aceasta privinta. "Una dintre masurile pe care dorim sa le instituim ar fi reducerea sau chiar eliminarea unor taxe, pentru ca pretul de la raft sa scada", a aratat Tudose, a adaugat: "Vom studia impactul pe care aceasta masura ar putea sa-l aiba si vom lua o decizie in acest sens. Deocamdata, suntem intr-o zona tehnica. Saptamana viitoare vom veni insa cu o hotarare clara". In replica, secretarul general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), Ciprian Moga, a declarat ca orice reglementare a statului in comert nu va duce la o reducere a preturilor. "Orice element de cost va fi redus (ex: taxele platite de producatori retailerilor) nu va genera preturi mai mici, aceasta zona ramasa libera va fi umpluta tot de actorii din piata, beneficiile reducerii nefiind simtite de consumatorul final, ci tot de businessuri", a aratat Moga. In sprijinul acestor afirmatii reprezentantul AMRCR a venit cu declaratiile date de expertii FMI, potrivit carora " TVA-ul redus la alimente nu va genera o scadere a preturilor la aceste produse, ci doar mai putini bani la bugetul de stat". "In concluzie, orice interventie a statului va distorsiona raportul cererii si ofertei si este impotriva legilor economiei de piata", a adaugat acesta. "De altfel, chiar presedintele Frantei (singura tara in care comertul este reglementat de stat), Nicholas Sarkozy, constatand ca preturile la multe produse alimentare autohtone sunt mai mari decat in alte tari, a afirmat ca legile care reglementeaza comertul francez sunt falimentare si trebuie retarse", a concluzionat reprezentantul AMRCR.
Patronatele si sindicatele din industria alimentara si din agricultura au cerut, la inceputul lunii martie, Consililui Concurentei sa verifice piata de retail, cu precadere activitatea supermarketurilor. Producatorii autohtoni vor o protectie a statului in fata politicii marilor magazine, care, in opinia lor, le impun preturi si taxe care blocheaza piata si libera concurenta.